IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силата на словото: за какво говори Володимир Зеленски по време на война

Основният автор на речите е самият украински президент, твърдят от обкръжението му

14:21 | 26.02.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

На 24 февруари 2022 година Русия нападна Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски записва кратко обръщение (67 секунди) към нацията, в което съобщава за атаките, призовава за спокойствие и уверява, че украинските институции са на мястото си. Това е първото от серията съобщения, които се превърнаха в марка за дипломатическите усилия на държавния глава в последните 12 месеца.

От началото на войната държавният глава на страната се е обърнал почти 600 пъти към нацията - вечерни обръщения, поздравления по различни празници и други съобщения, изчислява украинското издание на Forbes.Общото времетраене на тези обръщения е повече от 33 часа, или по около 3 минути всяко, изчисляват още от Forbes. Основните теми са информация за бойните действия, дипломатическите му усилия, награди за военни и т.н.

От изданието разкриват отговора и на един от най-често задаваните въпроси - кой е авторът на тези обръщения. От обкръжението на Зеленски обясняват, че в основната си част това е самият президент. Много често технически обръщението е написано от сътрудниците му, но на базата на насоките и ключовите послания и структура от Зеленски, разказва говорителят на началника на офиса на президента Дария Заривная.

Анализите на обръщенията на Володимир Зеленски показват, че най-често използваната дума в тях е "наш" - повече от 4400 пъти. За сравнение думата Украйна присъства 956 пъти, "окупатори" - 831 пъти, "ден" - 821 пъти, "живот" - 589 пъти и "подкрепа" - 560 пъти.

"Нашата държава" е най-честото словосъчетание в президентските обръщения.

Реториката се променя в хода на войната - през февруари 2022 година в основата на обръщенията са думи като "враг", "столица", "граждани", "защита", а в следващите месеци - "защита", "партньори", "действие", "подкрепа".

В месеците на войната Володимир Зеленски има повече от 170 обръщения към международна публика. В тях посланията са базирани на "мир", "свобода", "право", "сигурност" в първите седмици на войната. През февруари 2023 година посланията се трансформират и Зеленски вече говори за "живот", "агресия", "терор", "история".

Нито президентът, ни първата дама на Украйна, са взимали участие във форуми, за които няма яснота дали и как аудиторията може да помогне на Украйна, коментира източник на Forbes от офиса на президента. Някои от обръщенията не са насочени към политическия елит - украинският президент често говори със студенти или предприемачи. Всички те обаче се оказват ефективен инструмент на дипломацията, смятат западни анализатори.

Според тях именно заради обръщенията на Зеленски Украйна е получила статут на кандидат за член в ЕС, както и военна и финансова помощ. Именно искания за подкрепа, разказ за военните действия, съпротивата на украинците, ценности и призиви за справедливост са в основата на тези изявления.

Всяко едно от тях има специфика за различните публики. Например пред Бундестага Зеленски призова германците да "разрушат стената", пред британския парламент цитира Чърчил и т.н. Средната им дължина е около 5 минути.

34 пъти украинският президент е говорил пред заседания, конференции и други международни събития в присъствието на представители от различни страни - Съвета за сигурност на ООН, заседания на Европейския съвет, на НАТО и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 1 година
каква е тая наша образУвателна системас магистратура по право и медицина и накрая безработен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 1 година
До: Lemon's по някога така се разтоварвам,не се сърди, лимончо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: baybay11, ае какъв проблем да имам аз с тебе. Просто винаги така си ги представям хората с по две магистратури, дето няма какво да правят и пишат върволици безсмилени постве по форумите. Но пък много ми хареса сценарията ти. Я разкажи сега, в твойта родова история нали всичките ти дядовци и от двата рода са били антукомунисти и репресирани от комунистическия режим? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
До: Lemon's По злобата към българите спокойно могат да се разпознат онези, които не са с двама родители- българи. Кланят се на две държави и сърцата и душите им са разделени между две родини. В крайна сметка, човек има само една родина и те по собствен избор са решили това да е руССия. а не България...Затова и толкова злобно ни хапят- не могат да преглътнат фактът, че в България над 85 процента от населението на държавата сме етнически българи с двама родители- българи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: 0pk И акъв точно ти е проблема с мен,м- да не би да те дразнят двете ми магистратури- по медицина и по право и владеенето на немски език на ниво Б2.2. по езиковата рамка на ЕС... А може би те притеснява фактът, че чета Кант в оригинал, докато един от дядовците ми е купувал оригинали на издания на Гьоте и Шилер на букинистките изложения в Германия, преди 1933 г. в качеството си на известен български търговец....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 4
Lemon's
преди 1 година
До: ratten...Плъх много злоба има в теб, а не беше такъв?Не знам от къде си се пръкнал, но само да спомена, че един от прадедите ми е от малцината успели да преодолеят и избягат от Бялата кула под османската власт! За твойта рода не искам и да знам, защото няма истински българин, който да поставя рашистите пред родината си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 13
0pk
преди 1 година
До: baybay11, 250 години и накрая да се стигне до тебе, евахти прогреса :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: ratten И двата ми фамилни рода са български етнически родове на над 250 години. Ти лично можеш ли да кажеш същото за твоята рода и за твоите родове,а.. Иначе- големи призказки разказваш, но... някакси безсмислени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 13
ratten
преди 1 година
е те речите му са основно; дайте ни пари, искаме танкове, пратете помощибайбай и лимоня най веровтно са потомци на украинки, гостували лятоска в китен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 година
В момента цял свят се бият с Рашкоте, било то информационна, техническа, финансово и военна техника, а Украинците са просто жертвите, използвани за чужди цели. Много жалко, че скараха тези два братски народа, но всички знаем кои са Евреите и кой стои зад тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още