IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъртвородени ли бяха Минските споразумения?

Неизпълнението на споразуменията беше един от аргументите на Москва да започне войната в Украйна

10:46 | 20.02.23 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия не е имала намерение да изпълни "Минските споразумения", твърди един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков. Той беше наричан "сивия кардинал" на Путин и беше негов помощник от 2013 година до 2020 година, когато Кремъл съобщи изненадващо за оставката му без да дава повече подробности.

В блиц интервю, само с отговори "да" и "не" за политолога и директор на Центъра за политическа конюнктура Алексей Чеснаков, Сурков отговаря с "не" на въпрос "При работата по Минските споразумения изхождахте ли от тезата, че те трябва да бъдат изпълнени?".

В интервюто Сурков казва ще, че смята действията на руските военни в Украйна за ефективни и е удовлетворен от развитието на "специалната военна операция" на Русия. Дни преди началото на военната инвазия преди година той коментира, че Русия ще разшири границите си на запад.

Неизпълнението на Минските споразумения беше едно от основанията, които Владимир Путин посочи за началото на войната в Украйна.

Минските споразумения целяха да се урегулира конфликтът в Донбас, който реално започва още през 2014 година след протестите на Майдана, довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович (който избяга в Русия) и едностранното анексиране на Крим. Текстовете на първото споразумение предвиждат незабавно прекратяване на огъня и от двете страни, освобождаване на заложници, както и провеждане на предсрочни избори в Луганска и Донецка област в съответствие с украинските закони, програма за възстановяване на Донбас и т.н.

В допълнителни споразумения се предвижда още забрана за полети на военни самолети над зоните за сигурност, да се изтегли тежкото въоръжение и т.н. Но тези текстове така и не се спазват, след като сепаратистите печелят военна битка за летището в град Донецк.

Второто споразумение, договорено вече от новоизбрания украински президент Петро Порошенко, също предвижда прекратяване на огъня, изтегляне на въоръжение и диалог за провеждане на местни избори, както и помилване и амнистия за всички сепаратисти в Донецка и Луганска област. То възстановява и контрола на държавната граница на Украйна в цялата зона, което трябва да започне веднага след провеждането на изборите. Предвидена е и децентрализация и специален статут на двете области.

И Русия, и Украйна се обвиняват взаимно в неизпълнение на тези договорки. Според украинския президент Володимир Зеленски още по своя замисъл те са били неизпълними. Той се срещна за първи и единствен път с руския си колега в Париж края на 2019 година, тоест броени месеци, след като зае поста си, но двамата не успяха да намерят решение на конфликта.

Според медийни публикации в Украйна на тази среща Путин е поискал автономен статут на двете области - Доцека и Луганска, но това изисква промяна в Конституцията, за която партията на Зеленски "Слуга на народа" няма нужното мнозинство във Върховната Рада. Украинският държавен глава е отказал да проведе избори в двата региона в присъствието на руските военни, което се подразбира от споразумението, подписано от Порошенко.

Участници в тези преговори в Париж бяха тогавашният канцлер Ангела Меркел, която в края на 2022 година в интервю пред Zeit заяви, че целта на тези споразумения е била печелене на време за Украйна, за "да стане по-силна". Украйна през 2014-2015 година не е модерната държава, която виждаме днес, обясни още тя и коментира, че на всички е било ясно, че конфликтът просто се замразява.

Бивишят президент Франсоа Оланд, който също беше част от екипа, подпомогнал подписването на Минските споразумения ІІ, потвърди думите ѝ. Коментарите на двамата обаче причиниха критики, че НАТО не осигурил необходимата подкрепа на Украйна, каквато виждаме днес, за да не допусне руското нападение. В Русия пък обвиниха Запада в лицемерие заради нежеланието да бъдат изпълнени споразуменията.

В началото на 2022 година се очакваше нова среща в Париж, като Киев изпълни условието, поискано от Русия разговорите да се състоят - изтегляне на законопроект за реинтеграцията на Крим и Донбас. Но среща така и не се състоя, а Путин нападна Украйна на 24 февруари, укрепвайки позициите си в Донбас и окупирайки още украинска територия - части от Херсонска, Запорожка и Харковска област.

През септември след провеждането на референдуми, чийто резултат е признат единствено от Русия и Северна Корея, Путин подписа укази за присъединяването на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област към границите на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: 0pk а при теб основното... но който колкото е могъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: khao, абе личи си вишото образУвание, грешка нямаш ти! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
на руССката пропагандна машина;0 И без това руССкоговорящите нонстоп ''рекламират'' България като държава, в която едва ли не всеки гражданин е беден кл00шар и абсолютен бедняк, та явно според тях, сме и абсолютно необразовани дивАААци...Ееее- грешка;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
До: aldy С две думи- руССката пропаганда много, ама изключително МНОГО разчита, че сред лицата, обсъждащи нейните опорки, няма да има правоспособни юристи, които просто да потърсят в мрежата безплатно автентичният текст на Устава на ООН, по който Р.България също е страна, и да го прочетат. Уви, истината е друга;0 Да- в нацистка руССия може да има предимно необразовани хора с основно и средно образование, но... в България нещата стоят по различен начин и това слага огромен прът в колелата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
И тази руССка опашата ЛЪЖА и опорка е разобличена- че чл. 106 и чл.107 от Устава на ООН давали ЗАКОННА ВЪЗМОЖНОСТ на нацистка руССия да започне агресивна война в Украйна с цел денацификацията й... РуССката пропаганда просто не е предвидила, че опорките й ще се изправят пред български правоспособни юристи, които В УНИВЕРСИТЕТ са изучавали и Устава на ООН и имат законното право да тълкуват неговите членове. Лъжите им са предназначени за лица с основно или средно образование, но не и за магистри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: aldy Устав на ООН Член 107 Никоя разпоредба на настоящия устав не обезсилва или изключва действия по отношение на всяка държава, която през Втората световна война е била неприятел на някоя от подписалите настоящия устав държави, предприети или разрешени като последица от тази война от правителствата, които носят отговорност за подобни действия. Тук задавам същия въпрос от предишния ми коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: aldy с други членове на организацията с оглед предприемането на такива съвместни действия от името на организацията, които биха били необходими за поддържането на международния мир и сигурност. Къде пише тук, че една държава на СВОЯ ГЛАВА ще предприема ВОЙНА срещу друга държава с цел ''денацифицикация'', а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: aldy Пълни руССки лъжи- нищо такова не пише в чл.106 и чл.107 от Устава на ООН. Устав на ООН- Член 106 До влизането в сила на споменатите в чл. 43 специални споразумения, които по мнението на Съвета за сигурност му позволяват да започне упражняването на своите отговорности съгласно чл. 42 , страните в Четиристранната декларация, подписана в Москва на 30 октомври 1943 г., и Франция ЩЕ СЕ СЪВЕЩАВАТ съгласно разпоредбите на параграф 5 от тази декларация помежду си и ако е необходимо, с други
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Съгласно чл.106 и чл.107 от Устава на ООН, за предотврятьвяне възраждането на нацизма, може да се използват и въоръжени сили. А в укрия имаме бандеронацистка хунта, гонеща и тормозеща по всякакъв начин рускоезичното население. В Донбас е наличен и геноцид, изтребване на цивилно население с тежки оръжейни системи. За бившата Хитлерова коалиция това е напълно в реда на нещата. Макар че ООН е била създадена точно за предотвратяване възраждането на нацизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: 0pk а при теб, всеки път като ти се изтропаме в устата след някоя от дежурните ти глупостиии и останеш затапен и без думи... все за пяна ми говориш! :D:D ... май, май и в празната ти тиква започна да влиза реалния свят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още