IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуснатите шансове на Еманюел Макрон да застане начело на ЕС

Френският президент е отправил покана до Володимир Зеленски за посещение в последния момент

20:30 | 15.02.23 г.
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

2022 може да бъде наречена годината на пропуснатите шансове за реализацията на амбициите на френския президент Еманюел Макрон да се превърне в лидера на ЕС, по подобие на неговия предшественик Франсоа Митеран, пише европейското издание Politico. В момента Франция има отличен шанс - Великобритания напусна общността, а германският канцлер Олаф Шолц е ограничен от коалицията и има собствените си вътрешни проблеми.

В някои отношения Макрон се възползва от възможностите - поведе коалицията, искаща отговор на Закона за намаляване на инфлацията на Джо Байдън. Когато пътува до САЩ през есента, той действително много приличаше на европейския лидер, който се изправя пред основния търговски съперник на ЕС и постига резултати за цялата общност.

Но това е само една стъпка и Франция е много далеч от това да бъде политически лидер и гарант за сигурността на ЕС. И причината е позицията на Еманюел Макрон по темата Украйна, смята висш представител от Източна Европа, цитиран от Politico.

Тази теза се подкрепя и от анализатора Франсоа Хайсбур, съветник в Международния институт за стратегически изследвания. Той припомня, че в първите дни на конфликта френският президент единствено повтаряше, че Русия иска гаранции за сигурността си. Сега нещата са по-различини - позицията на Макрон "ескалира" от "Русия не трябва да спечели войната", появило се през лятото на 2022 година до обещанието, че ще помага на Украйна до победата в новогодишното обръщение към нацията.

Лидерите на Франция и Германия посетиха Киев през юни 2022 г. Снимка: President.gov.ua Лидерите на Франция и Германия посетиха Киев през юни 2022 г. Снимка: President.gov.ua

Според Хайсбур на този фон Макрон още има шанс да навакса пропуските от 2022 година, но трябва да има много ясна позиция за Украйна, с която да привлече Източна Европа към себе си. На този етап съюзниците често са объркани от поведението на Париж - Макрон обещава доставки на гаубици Caesar и съвместно с Италия системи за въздушна отбрана MAMBA, но като цяло подкрепата, включително и финансова, като абсолютно изражение и като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) е доста под помощта, оказвана от другите европейски държави.

По данни на Института за световна икономика в Киел от февруари до ноември 2022 година Франция е отпуснала военна помощ в размер на 0,47 млрд. евро и финансова помощ за 0,8 млрд. евро на Украйна. Парадоксално - Германия получава огромната част от критиките, основно заради по-бавното решение да даде танкове на Киев, но е отпуснала 2,34 млрд. евро военна помощ , 1,95 млрд. евро хуманитарна помощ и 1,15 млрд. евро финансова помощ. Това се равнява на 0,14% от БВП на страната, докато френската подкрепа се изчислява на 0,05% от БВП.

За малко Париж отново да пропусне влака

На 8 февруари украинският президент Володимир Зеленски изненадващо отпътува за Лондон, след като от дни се дискутираше как ще участва на заседанието на европейските лидери на 9 февруари в Брюксел. Оказва се, че визитата е била изненада и за Франция, която после се превърна в следващата спирка на Зеленски в европейския му тур.

Плановете на Еманюел Макрон за вечерта на 8 февруари са били да отиде на театър, но се провалят, когато съветниците му на пожар решават да поканят украинския лидер, виждайки обръщението му пред британския парламент и политици. Речта на Зеленски с препратки към историята и Уинстън Чърчил, както и фразата "Имаме свободата, дайте ни криле, за да я защитим" в Уестминстърското абатство беше оценена много високо от политически анализатори

Така, буквално в последния момент се изпраща покана до Володимир Зеленски, който по това време по програма разговаря с крал Чарлз ІІІ и след това посети украинските военни, които се обучават във Великобритания. Става ясно още, че към Париж спешно тръгва и германският канцлер Олаф Шолц, който също да участва в срещата със Зеленски.

Макар и явно непланирана, тристранната среща все пак се състоя, а украинският президент кацна в Париж малко преди полунощ. След среднощните дискусии на следващия ден Зеленски се появи в Брюксел и за Европейския съвет. По време на обръщение към европейските депутати лидерът на Украйна потвърди европейските амбции на страната си с думите, че това е "завръщане у дома".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още