IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Има "позитивни" решения за изтребителите за Украйна, но засега не са публични

Европейската перспектива на Украйна е път към дома, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на своя европейски тур

18:58 | 09.02.23 г. 5
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Има "позитивни решения" относно доставката на изтребители за Украйна, но засега те няма да бъдат публични. Това коментира украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг в Брюксел, коментирайки още, че вече има и решения за доставката на далекобойни ракети след посещението му в Лондон преди ден.

"По отношение на изтребителите има определени позитивни решения, които ще останат зад кулисите, не бих искал в Русия да бъдат подготвени", заяви украинският лидер. Той допълни, че има конкретни резултати и от срещата в Париж с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, но също отказа да даде повече подробности около тях.

"Единственото, което мога да кажа, е, че говорихме за подсилване на нашите възможности за нападение, за бронирана техника и за танкове", уточни още Зеленски.

Една от причините за европейския тур на украинския лидер е да изрази огромната благодарност на украинския народ за подкрепата на Великобритания, на страните от ЕС, на европейските институции и на европейските граждани, каза Зеленски. Той беше категоричен, че зад всички изявления досега вече стоят конкретни мерки в помощ за икономиката, украинците и армията. В рамките на по-малко от 48 часа украинският президент посети Лондон, където говори пред парламента, срещна се с крал Чарлз ІІІ и с украинските военни, които се подготвят във Великобритания, Париж, където разговаря с Макрон и Шолц, а след това и Брюксел, където се обърна към европейските депутати и участва в заседанието на извънредното заседание на Европейския съвет.

Пр време на своето изявление пред европейските лидери Зеленски призова за санкции срещу ядрената енергетика и ракетната индустрия на Русия. Желанието на Украйна за санкции срещу "Росатом" е свързано с окупирането на Запорожката АЕЦ, която със своите шест реактора е най-голямата в Европа.

Темата е много чувствителна за страните от Източна Европа, тъй като ядрените реактори в повечето от тях са по съветска технология и работата им без участието на руските експерти не е възможно. По-рано днес от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) коментираха, че санкции срещу руската "Росатом" биха имали катастрофално отражение за България.

Ще има много двустранни срещи с европейските лидери, анонсира още Зеленски по време на брифинга след заседанието на Европейския съвет, а основните теми са доставките на оръжие, мирния план на Киев и европейските перспективи на Украйна.

"Нямам право да се върна вкъщи без резултати", каза Зеленски и допълни, че на 24 февруари 2022 г.,Украйна е изгубила емоциите си и на проблемите се гледа рационално.

Украйна показа много бърз напредък в последните месеци по отношение на необходимите реформи за членството в ЕС, коментира президентът на Европейския съвет Шарл Мишел по време на брифинга. Той припомни също, че по отношение на Украйна ЕС за първи път в историята си е взел решение за доставяне на военна помощ и това е станало още в първите дни на нападението на Русия. Решението е било взето абсолютно единодушно от 27-те членки на общността, допълни още Мишел.

Решението за предоставяне на военна помощ не е от европейски институции, а на държавите от общността, допълни председателят на ЕК  Урсула фон дер Лайен.

През пролетта се очаква докладът за прогреса на Киев и в него ще има препоръки как да продължи процесът, уточни още тя по отношение на европейските перспективи на Киев. Украйна се надява до края на тази година да отвори първите преговорни глави, което не е невъзможно, според изявленията на европейските чиновници. Украйна има много добър напредък по отношение на борбата с корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите, каза още председателят на ЕК.

Тя беше категорична, че още много трябва да бъде направено, но няма времеви ограничения - всичко зависи от напредъка на кандидатите за членство в ЕС.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

По-рано пред Европейския парламент Зеленски коментира, че преговорите за членство в общността са пътят към дома за Украйна. Той коментира още, че Русия се опитва да разруши европейския начин на живот. "Европа винаги ще остане свободна, докато сме заедно, докато се грижим за нашата Европа и защитаваме европейския начин на живот", допълни той пред европейските депутати. 

Зеленски отбеляза, че в Русия днес човешкият живот, извън този зад стените на Кремъл, не е ценност. По думите му 140-те милиона руснаци са "тела, които са способни да носят оръжие", които да държат другите или себе си в подчинение. "Превъзходството на силата и подчинението днес са закон там", каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Поради липса на съответно оборудвани летища в Бандеростан, твърде вероятно е те да се базират в съседни страни. И тогава летищата, от които излитат, аФФтоматически стават легитимни цели. С всички достъпни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
До: zelka007Още ли върви бизнеса с миялните ,другите подобни машини,винтоверти и тазове от ZAZ,и кой зарабтва.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... яко , значи шкембовците запасняци и вагнеровите затворници след три дена са в Киев ... и това непрестанно риване и леене на клетви за "кървави жътви" от медведев , песков , захарова е било напълно излишно ... танкове няма , боеприпаси няма , пари няма , украинска армия няма , кадировците най-накрая ще могат да си вземат тракторите дето искат и да палнат църквите , а за всички ще има перални и съдомиялни на килограм , а зануленият на 9 май ще празнува на парада в Киев с чаша в ръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: zelka007Tanks Arent Arriving in Ukraine Despite Promises From European Allies :)))https://***.wsj.com/articles/europeans-reluctance-to-give-ukraine-tanks-leaves-germany-out-in-the-cold-11675948197
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
М/у другото гаубиците CEASAR са в основата на жеста на добра воля за Змийският остров ... :))) ... Нали друзя антиваксъре-газовици-ракетчици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още