IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Различни времена, различни формати: Необичайната среща на върха в Париж

Президентът на Франция Макрон се консултира с украинския държавен глава Зеленски и канцлера Шолц за доставките на оръжие 

06:29 | 09.02.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Володимир Зеленски, президентът на Украйна (вляво), Еманюел Макрон, президентът на Франция (в средата), и Олаф Шолц, канцлерът на Германия, преди тристранната им среща в Елисейския дворец в Париж. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Володимир Зеленски, президентът на Украйна (вляво), Еманюел Макрон, президентът на Франция (в средата), и Олаф Шолц, канцлерът на Германия, преди тристранната им среща в Елисейския дворец в Париж. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Различни времена, различни формати на срещите на върха: Германският канцлер Олаф Шолц отлетя вчера за Париж, за да се срещне вечерта с украинския държавен глава Володимир Зеленски заедно с френския президент Еманюел Макрон. Зеленски на свой ред току-що бе пристигнал от Лондон и днес пътува за срещата на върха на ЕС в Брюксел. 

Не знаем защо Берлин не е бил в списъка му с места за посещение. Фактът, че Макрон и Шолц са вечеряли заедно със Зеленски в Елисейския дворец, при всички случаи е хубав сигнал за френско-германско единство - а в канцлерството така или иначе щеше да има само студени руладини. 

Срещата започна със значителна разлика във формулировките. Шолц повтори мантрата си - тя остава същата. Русия не трябва да спечели тази война.

От друга страна, Макрон преди това заяви: „Ние сме твърдо на страната на Украйна, за да я доведем до победа“. 

Ако следваме думите на Шолц, за него дори патова ситуация означава приемлив краен сценарий на войната. За Макрон очевидно не - или пък президентът не подбира думите си толкова внимателно, колкото канцлерът. 

Още през миналата седмица Макрон не изключи възможността за доставка на изтребители. В Елисейския дворец той увери Украйна в „подкрепа до победата" заедно с Шолц. „Украйна може да разчита на Франция и Европа да спечелят тази война", заяви френският президент. „Русия не може и не бива да печели“, добави отново той, цитиран от Handelsblatt. 

Украйна призовава за още повече оръжия

В речта си в Париж Зеленски подчертава: „Нуждаем се от оръжия". Той заяви, че на Украйна ѝ остава „малко време" предвид плановете на Русия за пролетна офанзива. Въпросът бил да се сложи край на войната срещу страната му и да се „върне мирът в Европа".

Шолц поднови и обещанието си за подкрепа на Украйна в Париж, преди да се оттегли с Макрон и Зеленски на много късна вечеря и консултации за по-нататъшна подкрепа за украинските сили. „Украйна принадлежи към европейското семейство", каза канцлерът.

Но подборът на думите му наистина е по-предпазлив от това, което Зеленски бе чул от Макон, а неотдавна и от британския министър-председател Риши Сунак. И за Сунак доставката на изтребители за Украйна напоследък „не е изключена от дневния ред".

В правителствено изявление в Бундестага в сряда Шолц заяви: „Това, което вреди на нашето единство, от друга страна, е публично състезание за наддаване в стил: бойни танкове, подводници, самолети - кой иска повече?" Това, което е вредно, са лаконичните вътрешни изявления и откритите критики към партньорите и съюзниците. 

Германия няма да участва в това, подчерта той. „Защото всеки дисонанс, всяка спекулация за евентуални различия в интересите би била от полза единствено за руския президент Владимир Путин и неговата пропаганда“.

Но може ли Германия да избегне този дебат? В началото на януари президентът на Франция Макрон обяви доставката на бронирани разузнавателни машини AMX-10 RC за Украйна. Ден след Макрон Шолц заяви, че е готов да предаде на Киев бойните машини на пехотата Marder. След това канцлерът даде ход на основните бойни танкове Leopard, а САЩ обещаха тежкия танк M1 Abrams, не на последно място по настояване на Берлин.

След танковете на ред в дискусиите са изтребителите 

След бойните танкове сега изтребителите са следващото въоръжение, което украинското правителство иска, за да се защити от Русия. Обсъждат се не само изтребителите F-16 по американски дизайн, но и изтребителите Mirage, които в момента френските военновъздушни сили постепенно заменят с по-новите Rafale. „По принцип нищо не е забранено", отговори Макрон на въпроса за доставките на изтребители в края на януари по време на посещение в Нидерландия.

Реалността на оръжейните доставки за Киев обаче е такава, че Париж досега е бил доста предпазлив, независимо от големите думи. Leclerc, френският еквивалент на Leopard 2, вероятно няма да бъде използван на бойните полета в Украйна. Въпреки че Франция все още официално проучва въпроса, тя посочи, че Leopard е по-добрият вариант. Макрон посреща Зеленски в Париж. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg Макрон посреща Зеленски в Париж. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Според разбивка на Института за световна икономика в Кил Париж е обещал на Украйна въоръжение на стойност 600 млн. евро до края на ноември 2022 г. Франция остана далеч зад САЩ, които според информацията са предоставили военна помощ в размер на 22,9 млрд. евро. Според данните Великобритания (4,1 млрд. евро), Германия (2,3 млрд. евро) и Полша (1,8 млрд. евро) също са предоставили значително повече на Киев.

През последните два месеца обаче се случиха много неща: Макрон обеща доставката на допълнителни гаубици Caesar в допълнение към бронираните разузнавателни машини. Освен това ще бъде предоставена френско-италианската система за противовъздушна отбрана SAMP/T, която може да прехваща ракети със среден и далечен обсег. Очаква се най-модерната система, известна във френските въоръжени сили като Mamba, да укрепи значително украинската противовъздушна отбрана с ракетите земя-въздух.

Случилото се досега показва, че в бъдеще ще има разделение на труда: Франция се концентрира върху въздушните боеве в подкрепа на Украйна, докато Германия изглежда е по-заета с бойните танкове и пехотата. Очевидно и Зеленски гледа на нещата по този начин. След като пристигна в Париж, той каза: „Еманюел, колкото по-скоро нашите пилоти получат модерни самолети, а Олаф - колкото по-силна стане нашата бронирана коалиция, толкова по-скоро ще приключи агресията на Русия“. 

Шолц трябваше да дойде в Париж за срещата със Зеленски

Заслужава да се отбележи, че Зеленски е избрал Париж за поредната дестинация от европейската си обиколка, наред с Лондон - което със сигурност се дължи не само на географската му близост до Брюксел, където украинският президент ще участва в срещата на лидерите на ЕС в четвъртък. Когато украинският президент влезе в почетния двор на Елисейския дворец в сряда вечерта, Макрон го посрещна и след топло посрещане го поведе по стълбите към входа.

След това, като изненадващ гост, германският канцлер излезе през входния портал, потърси мястото си между президентите на Франция и Украйна и накрая застана от лявата страна. От обкръжението на Макрон съобщиха, че френският президент е искал Шолц да присъства.

В началната фаза на украинската криза Макрон, подобно на Шолц, възлагаше големи надежди на диалога с Путин за потушаване на кризата. А преди руската атака в Берлин и Париж по-скоро смятаха, че Путин няма да посмее да подпали отново Украйна. В САЩ, Великобритания и Източна Европа по онова време нещата вече се разглеждаха по различен начин. Макрон (вдясно), Зеленски и Шолц (вляво) преди пресконференцията им. Снимка: EPA/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP Макрон (вдясно), Зеленски и Шолц (вляво) преди пресконференцията им. Снимка: EPA/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP

В сряда вечерта Макрон също така въведе Зеленски в Ордена на Почетния легион - най-високото отличие във Франция. Честта се отдава на „Украйна и нейния народ", но също и на „смелостта и ангажираността" на украинския президент.

В интервю за френския вестник Le Figaro, публикувано късно вечерта в сряда, Зеленски казва за Макрон: „Мисля, че той се е променил". И пояснява, че френският президент е проправил пътя за доставката на западни танкове.

В интервюто украинският президент е попитан и за подкрепата от страна на Германия. „Отношенията ни с Германия преминаха през трудни периоди", каза той. „Не искам да отричам, че в началото беше трудно“. Така например „някои политически лидери" първоначално реагираха „бавно" на кризата. Това се е променило, казва той. Въпреки това имало различия, но не по отношение на споделените ценности, а „в начина, по който подходихме към тази война“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 айде бе писател, къде се загуби. Пиши по често, не дебни зад ъгъла като плъъъх! :D:D липсваха ни полит-коментарите ти, тънките опити за манипулация, дългите и изчерпателни тъъъпотиии... остави ни на хайку дружината, а ни е нужен класен тъъъпак като теб! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Иначе, Зеленски е в добри ръце - и Франция, и Германия са надеждни съветници и ще го посветят в своя опит как се печели война срещу Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: На кого имодиум, на кого - валиум. Днес си силно превъзбуден, защо така? Нямаш стигане! Да не сте изгонили рашибозука от Украйна, или *ще*? То за вас -*трите влъхви* -разлика няма. Позиционирани сте като Повелителите на *реалността*. Пурко (Имитаторът) се грижи за добавената реалност, примматът Тарзан (kuhao) - за отхвърлената реалност, а ти си повелителят на измислената реалност. Заедно с г-н Попов създавате така наречената *правилна реалност*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Тва имодиУма прилича ли на луковица от черно лале.Подводничарите от низката земя така викат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... утече СП и СП2 и Ямал , а скоро и Турецки ... взривихте си тръбите ... !! ... имодиум на капсули по 2мг ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... мда ... в ретроспекция е грешно решението за забавяне на доставките , но до последно са се надявали на разум в малката оплешивяваща глава на бункерната холограма с треперещите пръсти ... уви не . но ще му натикат в гърлото всичкото ракета ... !! ... и като в "портокал с часовников механизъм" ще му държат отворени очите и ще му прожектират сътвореното от него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: doba... как да изглеждат хора , които ще вземат решение за избиването на още поне 200х крадци на съдомиялни и перални само за тази година ?! вярно нефелни пoдчoвеци , но все пак живи същества ... реакция на нормални бели хора пред трудно , но необходимо решение ... при всички положения не се размотват щастливо подпийнали и фъфлещи за териториалните придобивки , като един занулен детеубиец ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Зелка ,посочи Грьонинген с пръстче на картата если понимаешь https://***.emsc-csem.org/#2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: doba ами на единия РФ му разрушава страната и подлага на терор народа, а на другите двама верният им приятел Путин им стовари война до вратата с идеята след успех да се продължи в други страни ... не виждам повод за усмивки, но ако ти виждаш нещо хубаво, можеше би че споделиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Абе много го подкукуросват Зеленски и обърквам валериана с диазепама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още