IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски в Лондон: Имаме свободата, дайте ни криле, за да я защитим

Очакванията са, че тази вечер украинският лидер ще бъде на среща с Шолц и Макрон в Париж

18:18 | 08.02.23 г. 7
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Във Великобритания кралят е пилот от военновъздушните сили. В Украйна всеки пилот от военновъздушните сили е крал [...] Ще си тръгна от парламента днес, като благодаря предварително за мощните британски изтребители", каза украинският президент Володимир Зеленски в свое обръщение към британския парламент.

"Имаме свобода, дайте ни криле, за да я защитим", обърна се още той към британските депутати и гости в сградата на парламента, цитирайки надпис върху шлема на един от най-добрите пилоти в украинските ВВС, който подари на председателя на британския парламент.

Украинският държавен глава е на едва втората си международна визита от началото на военната инвазия на Русия. Първо в края на 2022 г. той посети САЩ, а след това стана ясно, че Вашингтон ще даде на Украйна система за противовъздушна отбрана Patriot. След срещата си със Зеленски британският премиер Риши Сунак е възложил на министъра на отбрана Бен Уолъс да проучи възможността в дългосрочен план Великобритания да достави самолети за Украйна, съобщава Bloomberg. 

В първите съобщения за визитата от офиса на британския премиер съобщиха, че една от темите за дискусии между двамата лидери е обучението на украински пилоти. Ройтерс коментира, че Лондон се е съгласил да го предостави в следващите месеци.

Пред британските депутати Зеленски благодари за подкрепата за страната му с оръжия и муниции, за санкциите срещу Русия и поддържащите войната, за подслона за бягащите от войната и за създаването на международен трибунал за военни престъпления на руските военни, както и за механизъм за компенсация на щетите от войната.

"Светът се нуждае от лидерството на Великобритания и смелостта на Украйна", заяви още президентът в своето изявление и посочи, че светът помага на тези, които се борят смело и защититават свободата. "След нашата обща победа, всеки диктатор - малък или голям, ще знае какво ще му се случи, ако тръгва срещу световния ред", допълни още Зеленски.

За изненадващото посещение на Володимир Зеленски в британската столица се разбра само няколко часа преди той да кацне. В същото време в Брюксел европейски институции се обвиняват взаимно за изтекла информация за вероятното лично участие на украинския държавен глава на Европейския съвет, който ще започне на 9 февруари. Според европейски дипломати темата за изтребителите може да влезе в дневния ред на срещата на европейските лидери. До този момент още няма информация дали в крайна сметка украинският президент ще бъде в Брюксел утре.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

След приветствието си към парламента, Володимир Зеленски се срещна с британския крал Чарлз ІІІ в Бъкингамския дворец.

След Лондон Зеленски ще посети Париж, съобщава френската BMFTV. Тази вечер във френската столица той ще разговаря със своя колега Еманюел Макрон, а по информация на германския канал ntv към Париж пътува и германският канцлер Олаф Шолц. 

Ройтерс отбелязва, че в момента, в който Володимир Зеленски кацна в Лондон, в Киев е била обявена въздушна тревога. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... верно е , не са свършили , днес само две ракети ... все пак си е бройка ... вероятно събират сила ... виж , генерали имат бол рaшистите , едно поне 1000 . не е да нема за копане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: khao... интеулект(да се чете с меко Л) ни е opkата , не можеш да му го отречеш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: 0pк... как е възможно да измисляш толкова остроумни коментари! басиии таланта! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ракетите спряха да свършват, сега започнаха да свършват генералите? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... "поне давдесетина" са ликвидираните рашибозушки генерали , оня ден още един са закопали ... отделно поне още толкова ще наскачат от високите етажи в масква , като приключи баталията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Бандероландиа е свободна страна. Свободна да изтребва мъжкото си население заради интересите на тия, които навремето изтребваха коренното индианско население. Цялата бивша Хитлерова коалиция днес без изключение поддържа бандеровската нацистка хунта. Но не изпраща свои войски, защото ще започнат да идват ковчези обратно. Както става с поляците. Ze e първи кандидат за Трибунала след войната. Но има още поне давдесетина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
Хех ... Лидерите на Свободният свят разговарят и се ръкуват ... а бункерната холограма на един занулен нечестив детеубиец скърца със изтърканите си зъбки и пресмята още колко рашибозучета ще пожертва в безумието си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още