IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На война като на война, или как Украйна оправдава атаки над руска територия

Според Rheinmetall Киев ще получи първите 20 до 25 основни бойни танка Leopard 1 тази година

07:30 | 08.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Оцелял паметник насред разрушенията в Харков. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV
Оцелял паметник насред разрушенията в Харков. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Украинското правителство смята, че е оправдано да атакува цели в Русия в рамките на отбранителната война срещу Москва. Това заяви ръководителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов в интервю за Ройтерс в Киев.

„Да кажем, че в Русия има определен момент, в който знаем със сигурност, че дадено устройство изстрелва ракети по нашите деца. Трябва ли тихо да наблюдаваме тази точка и да си затваряме очите - или да я унищожим, ако имаме възможност?", попита Данилов в интервюто. Неговият отговор: „Ако има устройство, което причинява разрушения в нашата страна... трябва да унищожим тези устройства. Това е война“.

Освен това, казва той, Украйна очаква, че руската офанзива, която се очаква скоро, ще засегне областите Харков на североизток и Запорожие на юг. Русия ще се постарае да покаже резултати около първата годишнина от войната на 24 февруари, твърди Данилов.

„Те трябва да имат какво да покажат на народа си и имат голямо желание да направят нещо голямо от тяхна гледна точка до тази дата", каза Данилов. „Колко успешни ще бъдат те, зависи от нас“.Данилов се отнася скептично към предположенията на други украински служители, че Москва може да планира нападение срещу Северозападна Украйна и от територията на своя съюзник Беларус.„Съмнително е, че те ще дойдат от тази посока", защото „там явно няма достатъчно войски".

Данилов обясни, че пред лицето на руската офанзива Киев се нуждае преди всичко от тежки танкове и артилерийски снаряди с калибър 155 милиметра. „Много неща зависят от доставките на снаряди", казва той. „Защото, ако имате оръжия, но нямате с какво да стреляте, това е предизвикателство“. 

Зеленски благодари на Германия за подкрепата

За украинския президент Володимир Зеленски посещението на германския министър на отбраната Борис Писториус е „сигнал за подкрепа на Украйна". Страната му е „благодарна за неотдавнашните решения, за всички решения", се казва в изявление на президентската канцелария на Зеленски.

Ден по-рано Борис Писториус заяви при изненадващо посещение в Киев, че Украйна ще получи повече от 100 основни бойни танка от по-стария тип Leopard 1A5 от група от няколко европейски държави.  Най-малко три батальона трябва да бъдат оборудвани с тях до първото или второто тримесечие на 2024 г., заяви политикът от социалдемократите във вторник по време на посещение в Киев.   Жена минава покрай опънато в жилищен блок знаме на Русия в Москва. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Жена минава покрай опънато в жилищен блок знаме на Русия в Москва. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Други събития от последните часове

  • Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба е разговарял с американския си колега Антъни Блинкен за по-нататъшна военна помощ за Украйна и за нови санкции срещу Русия. 
     
  • Правителството на САЩ потвърди подкрепата на Германия за Украйна. Германия е „мощен съюзник" и „надежден приятел и партньор", заяви пред Deutsche Welle говорителят на Съвета за национална сигурност към правителството на САЩ Джон Кърби. 
     
  • Според Rheinmetall Украйна ще получи първите 20 до 25 основни бойни танка Leopard 1 тази година.
     
  • Украйна съобщи, че последните 24 часа са били най-смъртоносните за руските войски в хода на войната досега. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 тоя и като бие жена си говори така... не се пази ***, мира ще дойде по бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: 0pk еми точна така, не са нахлували никъде! ... я ми припомни колко земя анексираха с псевдореферендуми? Май нула... а в ирак даже дадоха концесия на Лукойл.... сега да кажеш нещо, тъъъп? Също ми припомни колко града изравниха със земята и колко жилищни квартала унищожиха... май и тук сме на нула!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 18
0pk
преди 1 година
До: zelka007, и САЩ нахлуваха на сумати места, ама не виждам у теб желание да бъдат ликвидирани до последния американец, що така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 17
andy
преди 1 година
До: zelka007 Очевидно е, че гледаш/четеш само пропагандни тоталитарни медии... Даже им вярваш. Никакви опити за мисъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: andy... Викаш украинците нахлуха в рассийката и организираха кланетата и масови гробове в Буча и Изюм ?! Интересно твърдение ... гнъсавите рaшисти ще бъдат ликвидирани масово , като вредители по украинските ниви , докато не се освободят земите от тази напаст ... няма да има мир , докато рассийски крачета газят в Украйна и търсят с треперещи ръчички перални и съдомиялни ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 19
andy
преди 1 година
До: zelka007 И те ще отидат при останалите хиляди за скрап. Жалко, че ще загинат още украици! Ама за вас войнолюбците човишките животи са нищо. Ще трябва да пратят още американски войници. В САЩ вече расте негудуването срещу нелегелните мисии на които ги пращат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
Хех ... лека-полека оборудват ударни дивизии стотици танкове Leopard 1 , стотици танкове Leopard 2 , десетки Abrams(засега ;))) стотици Marder , стотици Bradley , Stryker , М113 , хъмвита , камиони , гаубици , ПВО-та , MLRS от всякакъв калибър , покрай ушетата на копейкопоклонниците мина и новината за командният център Delta , полеви болници , стотици хиляди муниции , сателитна свързаност ... Хардуерът създаден за защита от съвеЦката напаст влезна в действие и точно по предназначение ... !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още