IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев потвърди, че има свои оръжия, с които може да достигне руска територия

За един ден Украйна изстрелва толкова снаряди, колкото са годишните нужди на европейска държава в мирно време

17:57 | 07.02.23 г. 3
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Украйна има оръжия собствено производство, с които може да стигне територията на Русия, коментира секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана в Украйна Олексей Данилов пред CNN.

"Колкото до руската територия, никой не ни забранява да унищожаваме цели с оръжия, произведени в Украйна. Имаме ли такива оръжия? Да, имаме", каза той.

Темата е много чувствителна на Запад - заради нежеланието за конфронтация западните партньори настояват Киев да гарантира, че предаваното оръжие няма да бъде използвано на територията на Русия. Но окупираните от Москва територии, включително и полуостров Крим, са допустими цели.

Преди да получи ангажимента за доставка на танкове, украинският президент Володимир Зеленски беше категоричен, че "германските танкове няма да влязат на руска територия".

Доставките на оръжия и муниции за Украйна са изпитание за оръжейната индустрия в Европа, сочи анализ на Financial Times. Според данните на фронта всеки ден украинските военни изстрелват повече от 5000 - 6000 артилерийски снаряда. Такова количество се използва в една средна европейска държава за една година в мирно време.

На този фон войната е голямо предизвикателство за производителите на оръжие и муниции - от една страна да попълнят резервите, а от друга - да извършат доставки за Украйна, на фона на липсващия капацитет и някои суровини. Но компаниите започват да увеличават производството, наемат нови служители и т.н., а за някои компоненти търсенето е толкова голямо, че доставките отнемат година.

Но не за всичко има такава криза - например за производството на експлозиви се използва азотна киселина, която е нужна и за производството на торове. Химическата индустрия обаче е в криза през 2022 година и по тази причина доставките на азотна киселина за отбранителната индустрия са гарантирани.

Инвестициите в отбранителния комплекс на Европа са три пъти повече през 2022 година спрямо година по-рано, пише още FT. Но за да продължат тези инвестиции, индустрията се нуждае от годишни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС кво стана? имаше жест на добра воля с Херсон! ... усещаш ли на къде отиват нещата, мазенн?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
филофоб
преди 1 година
само така -момченце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 20
Р?мператоръ
преди 1 година
И какво ще спре после Русия да заличи окончателно 404? казаха ли ви руснаците да не барате Кримският мост? Барахте ли го вие - барахте го !!! После кво стана, забравихте ли - е ако трябва ще ви го припомнят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още