IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за Бахмут в Източна Украйна продължава

Властите в Киев ще настояват на Мюнхенската конференция по сигурността да получат изтребители и ракети с далечен обсег 

06:59 | 07.02.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Украински военни в района на Бахмут, Донецк. Снимка:  EPA/SERGEY SHESTAK
Украински военни в района на Бахмут, Донецк. Снимка: EPA/SERGEY SHESTAK

Украинските въоръжени сили продължават да се противопоставят на постоянните руски атаки в град Бахмут. „Изправяме се срещу тях", заяви президентът Володимир Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

По-рано, каза той, на заседание на Ставката, висшето командване на Украйна, са били обсъдени опитите на окупаторите да обкръжат града и да пробият украинската отбрана. „И съм благодарен на всеки войник, който показа решимостта си да се съпротивлява."

Нови назначения на фронтовете

Зеленски съобщи и за нови назначения на украинските фронтове. „В редица региони, особено в граничните и фронтовите райони, набираме лидери с военен опит", каза той. Според него това са хората, „които могат най-ефективно да се защитят от настоящите заплахи". Като цяло военният опит от досегашната война трябва да се съчетава с лидерство в местната и централната администрация, поясни още президентът.

Украйна ще поиска ракети и самолети на конференцията по сигурността

Украйна планира да поиска изтребители и ракети с далечен обсег на Мюнхенската конференция по сигурността следващата седмица. Това е „приоритетен въпрос" за Киев, заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба според изявление на неговия офис. По-специално самолетите са въпрос, който трябва да бъде решен, казва той. 

Както и миналата година, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също планира да присъства на конференцията. Правителството обяви, че Харис ще пътува до Мюнхен следващата седмица. Тя ще произнесе реч там.

Украинците биха продължили битката дори и след ядрена атака

Преобладаващата част от украинците биха искали да продължат да се бият дори в случай на евентуално използване на тактическо ядрено оръжие от страна на Русия. Това показва резултатът от представително проучване на тазгодишния "Мюнхенски доклад за сигурността" на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от Tagesspiegel. Според материала почти девет от всеки десет анкетирани (89%) искат да продължат да се бият дори в случай на евентуален ядрен удар по украински град. В такъв случай само шест процента от анкетираните подкрепят предаването.

Дори в случай на постоянни бомбардировки на украинските градове от страна на Русия мнозинството от хората в Украйна отхвърля капитулацията. 95% от анкетираните биха искали да продължат да се бият дори при такъв сценарий на война, а само 3% биха подкрепили украинска капитулация. Според проучването прекратяването на огъня би било приемливо за 88% от анкетираните само ако Русия изтегли всички войски от Украйна, включително Крим. За повече от седем от десет респонденти (78%) изтеглянето на руските войски само до демаркационните линии от 24 февруари 2022 г. би било неприемливо. Почти три четвърти (72%) биха искали да видят дългосрочни доставки на оръжие. Голямо мнозинство вярва, че САЩ и НАТО ще защитят страната им, а не ЕС.

Други събития от вечерта накратко:

  • Защитните устройства в Запорожската атомна електроцентрала са почти готови, съобщава руската информационна агенция ТАСС. 
     
  • В окупираната Луганска област руските окупатори принуждават учителите да кандидатстват за руски паспорти, съобщават медиите. 
     
  • Украинският президент Володимир Зеленски предложи помощта на страната си за справяне с последиците от силното земетресение в Турция и Сирия. 
     
  • По данни на ООН 17,6 милиона украинци са зависими от хуманитарна помощ. Това е почти 40 % от населението на страната.
     
  • Приходите в руския държавен бюджет рязко намаляха през януари в сравнение със същия месец на миналата година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
''...Украинците биха продължили битката дори и след ядрена атака...'' Това изречение е изключително показателно относно желанието на украинците да живеят в тяхната си държава, и да не са част от руССия. Само с това изречение всички руССки опорки- денацификация, уж правоприлагането на чл.52 от Устава на ООН и т.н., са просто смешни лъжи за малки деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
рycoроби - *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: SnaGi копейка, изчезни с тия детски коментари! ... и не ми споменавай името, че ме е гнус от *** и изрожденци! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
SnaGi
преди 1 година
До: khao, Достигна нови дъна с последните си коментари. За пореден път потвърждаваш, че образованието ти е макс основно, но с достъп до интернет. Как може така да се излагаш и да мислиш, че някой ще ти приеме коментарите на сериозни при положение, че такова ниско ниво демонстрираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
valentino29
преди 1 година
"Карикатурата, споделена под заглавие "Карикатура на деня" в Туитър, показва срутени и повредени сгради, обърната кола и купища отломки. В горния десен ъгъл на карикатурата пише "Земетресение в Турция", а в долния край: "Няма нужда да се изпращат танкове"."Без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Alex Silver стегай се, че скоро ще трябва да слугуваш на китайците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 15
Alex Silver
преди 1 година
Тъй като Западът се чувства напълно незастрашен и смята за нормално отново немски танкове да газят руска земя, най-сетне на бъзливия Путин може да му уври главата да промени Военната доктрина, включвайки клауза за Превантивен Ядрен Удар. Преди всичко с ТЯО. А това трябваше да стане веднага след диверсията на Северните потоци. Само така разпасалите се западняци ще усетят, че РФ не е Иран или Ирак и ще използва оръжията си по назначение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Битката за Бахмут или касапницата в Бахмут се превръща в уникална реклама за Вагнер. Африка утече, а и арабите и евреите вече се усещат. Дали наблюдаваме началото на края или това е краят на поредната империя, предстои да видим :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: SnaGi щото пък ти написа нещо умно ... но щом искаш нека да се изходим и в твоето лице, копейкааа! То копейките сте за това, да ви обиждаме и ритаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: ratten ...а ти обичаш уриина да се лее по лицето ти, скапана копейкаа! Така че един вид, услуга ти правя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още