IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Украйна планира да взриви сгради в операция под фалшив флаг

Украйна няма да използва западни ракети за обстрел на руска територия, заяви украинският министър на отбраната

18:15 | 05.02.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че се готви да взриви сгради в източния украински град Краматорск и след това да обвини Москва, че е извършила военни престъпления и нападения срещу цивилни в операция под фалшив флаг, предава Ройтерс.

Министерството на отбраната не приведе доказателства в подкрепа на твърденията си, изложени и в публикация в социалните мрежи в неделя. В него се казва, че предполагаемите атаки ще бъдат използвани от Киев, за да настоява пред западните правителства да увеличат доставките на оръжия за страната.

В четвъртък руска ракета уби най-малко трима души, когато порази жилищна сграда в Краматорск, съобщи украинската полиция. Русия не е коментирала публично удара.

Москва отрича да атакува цивилни по време на т. нар. „специална военна операция“ в Украйна.

Киев и западни правителства твърдят, че стотици цивилни са били убити при руски ракетни нападения срещу жилищни обекти в Украйна, откакто силите на Москва навлязоха в страната миналия февруари.

В неделя руското министерство на отбраната съобщи, че Киев планирал да взриви три сгради на лечебни заведения – диспансери и болница, и да „обвини Русия в предполагаемо „умишлено нападение“ срещу цивилни обекти.

„Бомбардирането на лечебни заведения ще бъде представено като поредно „зверство“ на руските войски, изискващо отговор от световната общност и ускоряване на доставките на ракети с голям обсег за Киев, които да бъдат използвани за удари по руска територия“, заяви министерството на отбраната.

За момента Киев не е коментирал тези твърдения.

По-рано днес украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна няма да използва оръжия с голям обсег, обещани от САЩ, за да нанася удари по руска територия и ще ги насочва само срещу руските военни части в окупирани украински територии, предава Ройтерс.

САЩ потвърдиха в петък, че в новия пакет военна помощ за Киев е включена ракета с два пъти по-голям обсег в сравнение с ракетите, с които Украйна отблъсква руските сили.

„Винаги казваме официално на нашите партньори, че няма да използваме доставени от чуждестранни партньори оръжия, за да обстрелваме руска територия. Ще стреляме само по руски военни части във временно окупираната украинска територия“, заяви Резников на пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 година
повервахме ви, а всичките лъжи до сега ги забравям на момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още