IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура има доказателства за военни престъпления в Украйна

Главният държавен обвинител каза, че в тази връзка е нужен съдебен процес на международно равнище

10:39 | 04.02.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY
Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Германия е събрала доказателства за военни престъпления в Украйна, съобщи главният прокурор на страната в публикувано днес интервю за печатно издание, предаде Ройтерс.

Главният държавен обвинител казва още, че в тази връзка е нужен съдебен процес на международно равнище.

„Понастоящем, например, се съсредоточаваме върху масовите убийства в Буча и атаките срещу украинската гражданска инфраструктура“, казва Петер Франк за вестник Welt am Sonntag.

Прокурорите разполагат с доказателства, чиито брой е „в трицифрения диапазон“, посочва Франк, без да прави уточнения.

Украйна и западните ѝ съюзници обвиняват руските сили в извършване на зверства в Буча, близо до Киев, малко след началото на руската инвазия през февруари миналата година.

Москва отрича обвиненията.

Русия взема на прицел и ключова инфраструктура в Украйна, но отрича да атакува целенасочено цивилни.

Германия е започнала да събира доказателства още през март 2022 г., за да разследва възможни военни престъпления. Данните са събирани чрез интервюта с украински бежанци и оценка на публично достъпна информация, съобщи прокурор Франк.

Той уточни, че германските прокурори засега не разследват конкретни лица.

Петер Франк каза, че прокуратурата в Германия се готви за възможно съдебно дело на по-късен етап в Германия, съвместно с чуждестранни партньори или пред международен съд.

Запитан кой трябва да бъде изправен пред съда, Франк каза, че руските държавни лидери и тези, които осъществяват решенията на най-високо военно равнище, трябва да бъдат подведени по отговорност.

Украйна настоява да бъде създаден специален трибунал за съдене на руски военни и политически лидери, които държи отговорни за започването на войната.

Международният наказателен съд започна собствено разследване на предполагаеми престъпления срещу човечеството и на военни престъпления малко след началото на нахлуването в Украйна. Този съд обаче няма юрисдикция да се занимава с агресията в Украйна.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, вчера каза в Киев, че в Хага ще бъде създаден международен център за съдебно преследване на агресията в Украйна.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка нямаш сърце :-( защо ги спичаш така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: wart Май си пропуснал простой факт, че ссср и Хитлер започнали ВСВ с нападение над Полша. Ссср не е жертва, а агресор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 11
wart
преди 1 година
и днес как Съветският народ е бил нападнат по варварски унищожен и цялата страна е руини и развалини героический Съветски народ не само прогонил поробителя но и освободил и Европейският от Нацизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 13
wart
преди 1 година
Вие престъпници нацисти убихте 27 милиона Съветски граждани разрушихте стотици градове и хиляди села и оставихте след себе си милиони сираци, инвалиди . И всичко това забравихте което беше преди 80 години и сега пак с вашите танкове започвате Третата Световна война. Ако днес съществувате като държава това,че Сталин мислеше и беше казал партиите лидерите си отиват а Немският народ остава. В Берлин в Трептовият парк думите му казани преди 75 години не са загубили актуалното си значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 26
Импeраторът
преди 1 година
До: aldy Песков ли ти го каза това :-) или Боян Чуков? Или Коста Копейкин:-) на тях може да вярваш, на други обаче недей, че да не осъзнаеш случайно колко си ***. На нас не ни трябват умни, трябват ни тАпаци като вас да ни обслужват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 25
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: aldy Разлика правиш ли между опорка, пропаганда и факти? Нет. 14 000 убити има от 2014 заради нахлуване на москалски войски. Толкова са общо жертви. Тупой тpoль.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
До: aldy : Подлост и лицемерие му викат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
За избиването на 14 хиляди мирно население в ДНР и ЛНР чрез систематични 8 годишни обстрели с тежко оръжие на жилищни квартали, болници, училища и центрове на градове като Донецк никой нищо не е чул, нито видял. Тези мирни жители са рускоговорящи, за тях може, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още