IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки проблемите с бюджета Москва няма да изчерпи скоро военния си резерв

Но независимо от това в частния сектор в момента се наблюдава много по-голяма нестабилност, а статистиката „в наши дни е държавна тайна“ 

11:02 | 16.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия може да продължи дълго време да финансира войната си. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Русия може да продължи дълго време да финансира войната си. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Следващите месеци ще бъдат решаващи за това как руската икономика ще се справи с новия пакет от санкции и докога ще може да влага средства във военната си атака срещу Украйна, пише в свой анализ CNBC. 

През януари бюджетният дефицит на Русия достигна рекордните 1,8 трлн. руски рубли (24,4 млн. долара), като разходите нараснаха с 58% спрямо предходната година, докато приходите намаляха с повече от една трета. 

Промишленото производство и продажбите на дребно през декември отбелязаха най-големия си спад на годишна база от началото на пандемията от Covid-19 в началото на 2020 г. Продажбите на дребно спаднаха с 10,5% на годишна база, а промишленото производство се сви с 4,3% в сравнение със свиването от 1,8% през ноември.

Русия все още не е съобщила данните си за растежа на БВП за декември, които се очаква да бъдат включени в данните за цялата 2022 г., предвидени за по-късно в четвъртък.

3,9%
може да достигне сривът на руския БВП според Световната банка, МВФ и ОИСР. 

Според Световната банка, Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) руският БВП се е понижил през 2022 г. с поне 2,2% в най-добрия случай и с до 3,9% в по-лошия, а през 2023 г. се очаква отново да се свие. 

Въпреки това и руското министерство на финансите, и централната банка твърдят, че всичко това е в рамките на техните модели.

Според Крис Уийфър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва Macro Advisory, няколко уникални обстоятелства и счетоводни технически подробности донякъде обясняват мащаба на януарския дефицит. 

Големият спад на данъчните приходи се дължи най-вече на промените в данъчния режим, които влязоха в сила в началото на януари, твърди Министерството на финансите. Преди фирмите плащаха данъци два пъти месечно, а сега извършват едно консолидирано плащане на 28-мо число всеки месец.

Министерството на финансите предполага, че по-голямата част от януарските данъчни плащания все още не са били отчетени към 31 януари и вместо това ще бъдат включени в данните за февруари и март. 

Уийфър изтъква и промяна в метода за облагане на петрола в Русия, която влезе в сила през януари и се очаква да се утвърди през следващите месеци, докато естеството на разпределението на руските публични разходи означава, че те са силно концентрирани в края на годината, което увеличава фискалния дефицит.

Кристофър Гранвил, управляващ директор на отдела за глобални политически изследвания в TS Lombard, отбелязва още два фактора, които изкривяват най-новите данни за дефицита.

На първо място, това е първият отпечатък, след като на 5 декември влезе в сила ембаргото на санкциониращите държави върху вноса на руски суров петрол.

„Преди тази дата Европа се зареждаше със суров петрол Уралс, а след датата количеството направо падна на нула, така че руската морска експортна търговия трябваше да бъде пренасочена за една нощ", каза Гранвил пред CNBC. 

„Очевидно е, че за това пренасочване бяха направени много приготовления (Русия изкупуваше танкери, получаваше по-голям достъп до „сенчестия" или „тъмния" флот и т.н.), но преходът е бил неравен“, допълва той. 

В резултат на това реалната цена на сорта Уралс се понижи и според руското министерство на финансите през периода от средата на декември до средата на януари е била средно едва 46,8 долара за барел. Това беше данъчната основа за голяма част от януарските приходи на федералния бюджет, свързани с петрола и природния газ, които пострадаха и от отпадането на извънредните приходи през четвъртото тримесечие.

Финансовото министерство също така сигнализира за огромни авансови плащания за държавни поръчки през януари, които възлизат на пет пъти повече от тези през януари 2022 г.

„Въпреки че не казват за какво конкретно става въпрос, отговорът е напълно очевиден: предварителни плащания към военнопромишления комплекс за производство на оръжия за войната", казва Гранвил.

Последна актуализация: 12:13 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 да... току що го преместих в другия крачол, като част от подготовката ми! ... загрявам, а ти избра ли си нов господар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Скоро значи 1-ви март. Нали не забравяме, че имаше един облог между теб и мен с ясни ангажименти и последствия? Готвиш ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Така или иначе, не сме достигнали етапа на човешко развитие, при който една война да се води само с техника и оръжия.РуССия може да има техника и оръжия, но няма войници,а жените там не могат да родят директно 18-19 годишни младежи, годни за война. Така, че- нацистка руССия задължително трябва да загуби, дори това да означава гражданска и мафиотска война в руССия.На никого в Европа не му пука за гражданите й и дали те ще се самоизбиват помежду си, или собствените им руССки мафиоти ще го направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 1 година
кво значи скоро? нали не забравяме че имаше една надпревара за въоражаване дето траеше нколко десетилетия, но кво от това... русия може да загуби и без да е изчерпала военния резерв или парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Пълен бойкот на Русия. Тя не трябва за получава средства за продължаване на войната. https://***.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/05/08/4343846_asen_vasilev_prognozira_chetiri-pet_godini_voenna/comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Асен Василев прогнозира четири-пет години военна икономика, но без драматично обедняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още