IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки проблемите с бюджета Москва няма да изчерпи скоро военния си резерв

Но независимо от това в частния сектор в момента се наблюдава много по-голяма нестабилност, а статистиката „в наши дни е държавна тайна“ 

11:02 | 16.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия може да продължи дълго време да финансира войната си. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Русия може да продължи дълго време да финансира войната си. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Според Уийфър в частния сектор се наблюдава много по-голяма нестабилност, за което свидетелства неотдавнашният спад на активността в руския автомобилен сектор.

Въпреки това той предполага, че способността на правителството да субсидира ключови отрасли в държавния сектор е запазила безработицата на ниско равнище, а паралелните пазари за търговия в страни като Индия и Турция са довели до това, че начинът на живот на руските граждани все още не е бил съществено засегнат.
Сградата на руската централна банка в Москва. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV Сградата на руската централна банка в Москва. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV
„Мисля, че това все повече зависи от това колко пари трябва да похарчи правителството. Ако то има достатъчно пари, за да ги изразходва за предоставяне на социална подкрепа и подкрепа за ключови индустрии, тази ситуация може да продължи много, много дълго време", казва Уийфър.

„От друга страна, ако бюджетът се окаже под напрежение и знаем, че правителството не може да взема заеми, че ще трябва да започне да прави съкращения и да избира между военните разходи, ключовите индустриални помощи, социалните помощи - ето че ситуацията може да се промени, но в момента то има достатъчно пари за армията, за ключовите индустриални помощи, за субсидиите за работни места и за социалните програми“, отбелязва той.

Затова експертът предполага, че засега има само слаб натиск върху Кремъл от страна на вътрешната икономика или населението за промяна на курса в Украйна.

Намален достъп до технологии

Демаре, автор на книга за глобалното въздействие на американските санкции, отново подчерта, че най-значителните дългосрочни щети ще дойдат от намаляването на достъпа на Русия до технологии и експертни знания, което от своя страна ще доведе до постепенно намаляване на нейната основна икономическа крава - енергийния сектор. 

Технологичното изоставане, онези сектори на икономиката, които разчитат на достъп до западни технологии в частност или на западна експертиза в много области, определено ще се влошат.
Крис Уийфър
главен изпълнителен директор на Macro Advisory

Тя обясни, че целта на санкциите не е широко рекламираният „срив на руската икономика" или смяна на режима, а бавното и постепенно намаляване на способността на Русия да води война в Украйна от финансова и технологична гледна точка

„Технологичното изоставане, онези сектори на икономиката, които разчитат на достъп до западни технологии в частност или на западна експертиза в много области, определено ще се влошат и пропастта между тях и останалия свят ще се увеличи", каза Уийфър.

Руското правителство започна програма за локализация и заместване на вноса заедно с компании от т.нар. приятелски страни, с цел в крайна сметка да се създаде нова технологична инфраструктура през следващите няколко години.

„Дори оптимистите казват, че вероятно до края на десетилетието това няма да може да бъде направено, това не е бързо решение", обясни Уийфър.

„Мисля, че дори министрите от кабинета казват, че докато се въведе всичко с обучението и образованието, съоръженията и т.н., това е минимум петгодишна програма и вероятно ще трае по-скоро седем или осем години, преди да можете да започнете да изпълнявате ангажименти, ако се справите правилно“, допълва той. 

Говорител на руското министерство на финансите не е коментирал темата пред CNBC. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 да... току що го преместих в другия крачол, като част от подготовката ми! ... загрявам, а ти избра ли си нов господар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Скоро значи 1-ви март. Нали не забравяме, че имаше един облог между теб и мен с ясни ангажименти и последствия? Готвиш ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
Така или иначе, не сме достигнали етапа на човешко развитие, при който една война да се води само с техника и оръжия.РуССия може да има техника и оръжия, но няма войници,а жените там не могат да родят директно 18-19 годишни младежи, годни за война. Така, че- нацистка руССия задължително трябва да загуби, дори това да означава гражданска и мафиотска война в руССия.На никого в Европа не му пука за гражданите й и дали те ще се самоизбиват помежду си, или собствените им руССки мафиоти ще го направят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 1 година
кво значи скоро? нали не забравяме че имаше една надпревара за въоражаване дето траеше нколко десетилетия, но кво от това... русия може да загуби и без да е изчерпала военния резерв или парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Пълен бойкот на Русия. Тя не трябва за получава средства за продължаване на войната. https://***.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/05/08/4343846_asen_vasilev_prognozira_chetiri-pet_godini_voenna/comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Асен Василев прогнозира четири-пет години военна икономика, но без драматично обедняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още