IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Готвим се за кратка война и победа

Китай винаги са спазвали ангажиментите си, надявам се Пекин да запази своето прагматично отношение, каза украинският държавен глава

12:26 | 20.02.23 г. 15
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Готвим се за кратка война и за нашата победа - колкото по-бързо, толкова по-малко жертви ще има", каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за италианския Corriere de la Sera в отговор на коментар, че Русия сменя тактиката и се готви за дълготраен конфликт.

Украинският държавен глава припомня, че конфликтът е бил замразен през 2014 година и руският президент Владимир Путин е използвал годините и буксуването на Минските споразумения, за да се подготви за войната днес.

Почти година от началото на инвазията Зеленски смята, че украинските военни са по-силни и Русия няма да успее да превземе страната. Това се случва и благодарение на оръжията и системите за противовъздушна отбрана от Запада, включително и от Италия, с което украинците защитават страната си и обектите от критична инфраструктура.

Зеленски коментира предупрежденията на САЩ, че Китай обмисля предоставянето на оръжие за Русия. "Надявам се Пекин да запази своето прагматично отношение, защото в противен случай рискуваме Трета световна война. Мисля, че те го осъзнават добре", каза той. Украинският лидер отбеляза, че до момента на бойното поле не са засичали китайско оръжие и допълни, че Китай винаги е спазвал ангажиментите си по всички споразумения.

"Нашите отношения с Китай винаги са били отлични, имаме силни икономически отношения от много години и е в интерес на всички те да не се променят. Глобалното предизвикателство е да се предотврати всеки риск от ядрен конфликт", допълни той.

По повод коментарите на френския президент Еманюел Макрон, че Русия трябва да бъде победена, но не и "смазана", а диалогът с Путин - да продължи, Зеленски смята, че това е "загуба на време". "Стигнах до заключението, че не можем да променим позициите на Русия - ако те са решили да се изолират и мечтаят за възстановяването на старата съветска империя, ние нищо не можем да направим. Тяхна работа е дали искат да си сътрудничат, или не със света на базата на взаимно уважение", категоричен е той.

Европа е приоритет за Украйна след войната, коментира още Володимир Зеленски, отбелязвайки, че страната му ще трябва да промени и стратегията си за европейските пазари. "Например да изнасяме не пшеница, а вече брашно", коментира той и допълва, че Украйна работи за затвърждаване на лидерски позиции по отношение на производството на дронове, информационни и комуникационни технологии, чието развитие до голяма степен е насърчено от войната.

Обстрелът на енергийните съоръжения пък променя концепцията за развитието на енергетиката и Украйна ще се насочи към възобновяемите енергийни източници, методи за съхранение на енергия и т.н.

На 21 февруари се очаква посещението на премиера на Италия Джорджа Мелони в Киев. Тя разговаря с Володимир Зеленски по време на визитата му в Брюксел в началото на февруари. Мелони е изправена пред критики в управляващата коалиция относно позициите си за Украйна. Но в Брюксел тя потвърди, че страната ѝ ще изпрати системите за противовъздушна отбрана Stamp-T на Киев.

Също във вторник и Владимир Путин ще има своята изява пред руската Дума, в която ще уведоми депутатите за състоянието на федерацията.

Междувременно американският президент Джо Байдън изненадващо пристигна в Киев на 20 февруари. Това се случва четири дни преди годишнината от началото на пълномащабната война в Украйна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 4
andy
преди 1 година
"Готвим се за кратка война и за нашата победа..." Този пак е прекалил със зеленото... Жалко, че много хора ще загинат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ти ми се наби в очите с просстотия и наглост, което е признак за нискокачествен материал от периферията на обществото. ... а тук си се описал перфектно, бих добавил само глууупав и лъжлив! Още от втория ти коментар ми се наби в очите... а като гледам и колегита как те хранят, значи менението ми е споделено! ... кой обиждам, прдажните и пропаднали копейки заради които живвеем вече 80г зле! Що не обиждам нормалните хора... замислил ли си се с тая тъъъпа глава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ти вече сменяш няколко профила и често лъжеш... и сега лъжеш, Но теб господ те е наказал, а злобата към нормалните хора ще те довърши... циганннин сигурно е баща ти, ако го познаваш! ама всъщно защо обиждам цигггните с теб, ти си даже по низшо същество от глистите... акъла ти е на тяхното ниво, но поне те не лъжат! Айде марш да учиш и ти китайки, че идва новия и господар... щеше да си призная че съм дал грешна прогноза, но няма как да прием да променя "облога"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: 0pk еми свиквай да коленичиш и пред новия ти китайски господар, ние свободните хора даже не искаме да знаем какви навици имаш! ... ще коленича единствено зада се изплюя в гроба му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ти, разбира се, няма да бъдеш наказан. Още не бях регистриран тук и докато четях коментарите, ти ми се наби в очите с просстотия и наглост, което е признак за нискокачествен материал от периферията на обществото. Вината не е твоя, ти си продукт на комунистите, които създадоха условия на всеки селлянин да изпълзи от калта и да запише университет, а после да се има и за образован човек. Проблемът е, че просстака можеш да извадиш от селото, но селото от просстака не можеш да извадиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Облогът го преговаряхме и потвърждавахме няколко пъти през тези четири месеца и ти до средата на януари не го отричаше. Сега даже и на теб ти стана ясно, че го губиш и даде заден. Нормално за църрвулл. Ти цигганинн виждал ли си да си държи на думата? Такъв ти е и на теб гена. През вековете мъжката дума е била гаранция, а неспазващият облога е бил наказван по различни начини, вкл. и със сммъртт. В римските легиони са им боядисвали краката с червена боя - символ на изтекъл меннзисс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
До: khao, кой ако не ти си експерт в коленичене и чупки в кръста. Все пак предците ти са го упражнявали това още от времената на Високата Порта. И понеже виждам, че цениш познанията ми относно руския дипломатически протокол, се чуствам длъжен да ти разясня, че пред руския господар всички стоят мирно, козируват и казват "так точно". Запиши си го това и другия път като ходиш да се навеждаш, разясни го това и на твоите спонсори. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: 0pk ее, като руски слуга... как да не ти повярвам! Ти най добре знаеш как се коленичи пред руския ти господар! като в твоя случай е достатъчно само на снимка да го видиш, че той не излиза много от бункера... ама не ти ли се строши кръста да се навеждаш на толкова ниско? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
Ей, не му пуснаха на третия ден една ракета да го погребат тоя под Киев, предпочетоха да му гледат сеира цяла година. Сега сюзерена на крака му дойде, няма по-голяма радост за васала. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: aldy още от преди 6 месеца, дебиииила под теб каза че вече няма мъже... сега се биете с бременни, кво неясно! ... ама не свършват и това си е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още