IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Поражение на Русия в Украйна ще доведе до разпадането на "Руската империя"

Бившите съветски републики нямат търпение да видят поражение на руснаците в Украйна, защото искат да утвърдят независимостта си, твърди милиардерът

16:44 | 17.02.23 г. 13
Финансистът Джордж Сорос. Снимка: EPA/БГНЕС
Финансистът Джордж Сорос. Снимка: EPA/БГНЕС

Финансистът и милиардер Джордж Сорос заяви, че ако Русия бъде победена във войната в Украйна, това ще доведе до разпадането на „Руската империя“, както я определя. Това според него ще бъде приветствано от бившите съветски републики, пише Ройтерс.

Нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика един от най-кървавите конфликти в Европа от Втората световна война насам и най-голямото противопоставяне между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г.

Сорос заяви, че САЩ ще подкрепят Украйна, но президентът Джо Байдън е предупредил украинския си колега Володимир Зеленски, че има ограничения и че Трета световна война трябва да бъде избегната. Сорос не разкрива източника си на информация.

Бившият хедж фонд мениджър, преквалифицирал се във филантроп, заяви, че руската армия е зле ръководена, слабо оборудвана и деморализирана, но президентът Владимир Путин се е обърнал към наемническата групировка „Вагнер“, за да противодейства на украинската армия.

„Страните от бившия СССР нямат търпение да видят поражение на руснаците в Украйна, защото искат да утвърдят своята независимост“, коментира Сорос пред Мюнхенската конференция за сигурност според текст на речта му, публикувана от канцеларията му.

„Това означава, че победа на Украйна ще доведе до разпадането на Руската империя. Русия вече няма да е заплаха за Европа и за света. Това ще бъде голяма промяна към по-добро“, допълни той.

След разпадането на СССР през 1991 г. супесилата, разполагаща с ядрено оръжие, се раздели на 15 независими републики, въпреки че Русия остава най-силната сред тях и притежава най-големия ядрен арсенал в света.

САЩ отхвърлят твърденията на Кремъл, че Вашингтон иска да унищожи Русия, която е и най-големият производител на суровини в света.

Според Сорос Путин разчита на наемническата групировка „Вагнер“, ръководена от Евгений Пригожин, и това изглежда дава резултат в краткосрочен план.

„Рискът се оправда. Украйна е изправена пред стратегически избор – да затъне в сдържането на „Вагнер“ или да предаде на Русия пропагандната победа и да запази ограничените си ресурси за контраатака“, коментира Сорос.

Според него Украйна има тесен прозорец през пролетта да го постигне, след като получи оръжието, обещано от Запада.

По отношение на Китай Сорос заяви, че стратегията на президента Си Дзинпин за нулев COVID е разтърсила доверието в Комунистическата партия.

„Настоящата ситуация изпълнява всички предварителни условия за смяна на режима или революция. Но това е само началото на непрозрачен процес, последиците от който ще бъдат усещани по-дълго“, отбеляза Сорос.

„В краткосрочен план Си вероятно ще остане на власт, защото има твърд контрол върху всички инструменти за репресия. Но съм убеден, че Си няма да остане на власт до края на живота си и че докато той е президент, Китай няма да стане доминиращата военна и политическа сила, към която Си се стреми“, допълни той.

Сорос определи Русия, най-голямата страна в света от гледна точка на територия, и Китай, втората по големина икономика в света, като водещи членове на група издигащи се „затворени общества“, където човекът е подчинен на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС докато е бил в плен, цял полк виетнамци са го ползвали за безплатна кy.pва... хахахахаха, нещо като ти когато отидеш в руското, даже и параджияте те прекарва! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС не, разпадането на русия ще е постижение на късия.... историята ще го запомни с това и с убийства на деца и пенсионери... с нищо друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Р?мператоръ
преди 1 година
До: wart - нека не бъдем прекалено строги към маккейн. Все пак е травмиран - докато е бил в плен, цял полк виетнамци са го ползвали за безплатна кy.pва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Смъpтта на изpoдът сорос ще бъде празник за човечеството !!! Ти ли ще разпадаш Русия, бе гнъс ??? Всички соpoсоидни организации в България трябва да бъдат унищожени, а членовете им разследвани и съдени за противодържавна дейност !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 12
0pk
преди 1 година
До: Zlato интересно ми е, кои са тези предатели, несъгласни с коментарът ми по-долу? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
До: 0pk На тази възраст само това му помага с вдигането на ф16-ката както и на част от коментиращите тук :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 18
0pk
преди 1 година
Този чичко спи и сънува как се разпада Русия. Много му се ще да го доживее. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 14
mr. Yoda
преди 1 година
Ще. В Ада. Скоро. Уроdа грозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 22
khao
преди 1 година
До: Zlato точно така ще стане... ти занеш ли бременните европейки колко са корави! Че ви цепат до магадан и обратно! :D:D дъртия еврей е прав... не само републиките, целия свят очаква тоя кочччина да се разпадне! ... с това ще дойде и нашата независимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
гледам три от "спящите клетки" са се активизирали автоматично под употребата на "Сорос" ... :))) ... губят ми се още около три ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още