IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предупреждават Китай да не доставя оръжия на Русия 

Антъни Блинкен заяви, че Пекин обмисля да предостави смъртоносна подкрепа на Москва за конфликта, докато ожесточените боеве продължават

06:51 | 20.02.23 г. 23
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Представители на САЩ предупреждават Китай да не снабдява Русия с оръжия и боеприпаси, докато Москва се затруднява да спечели позиции в Украйна, въпреки че разполага почти всички свои сухопътни сили в по-малката си съседка.

Опасенията, че Китай обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия, се появиха за първи път по време на срещи между официални лица в края на миналата и началото на тази година, заявиха служителите. По време на видеоконференции и лични срещи американските служители са уведомили китайските си колеги, че Китай „наближава червената линия" в подпомагането на войната в Русия, пише The Wall Street Journal.

С наближаването на годишнината от началото на войната държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви публично този уикенд, че Вашингтон разполага с информация, че Пекин обмисля предоставянето на смъртоносна подкрепа на Москва, най-вече под формата на оръжия.

„Много ясно им казахме, че това би предизвикало сериозен проблем за нас и в нашите отношения", заяви Блинкен в интервю за CBS News след срещата си в събота с висшия представител на Китай за външната политика Ван И в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Ако китайците и други страни мислят и се опитват да окажат смъртоносна подкрепа на руснаците в бруталната им атака срещу Украйна, това е неприемливо", заяви Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН, пред CNN в неделя.

Новите опасения се изразяват в момент, когато президентът Байдън пътува до Полша тази седмица, за да сплоти европейските съюзници, докато Ван трябва да пристигне в Москва в понеделник за разговори. Руският президент Владимир Путин планира да направи важно обръщение пред Федералния съвет на Русия във вторник.

„Най-катастрофалното нещо, което би могло да се случи на американско-китайските отношения, според мен, е Китай... да започне да дава смъртоносни оръжия на Путин в това престъпление срещу човечеството", заяви сенатор Линдзи Греъм по ABC News в неделя. Според него предоставянето на смъртоносна помощ от страна на Китай „би било като да си купите билет за „Титаник", след като сте гледали филма“.  Украински войници носят тялото на загинал войник в Киев. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO Украински войници носят тялото на загинал войник в Киев. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Пекин призова за уреждане на конфликта в Украйна чрез преговори. В същото време Китай оказва решаваща икономическа и дипломатическа подкрепа на Москва, изкупувайки руска енергия и обвинявайки САЩ и НАТО, че са създали условия, които са провокирали руската инвазия. 

Пекин отрича да подпомага руските военни усилия и заявява, че неговите компании водят нормална търговия с Русия.

Предоставянето на смъртоносна помощ от страна на Китай „би било като да си купите билет за „Титаник", след като сте гледали филма.
Линдзи Греъм
Сенатор на САЩ

Вицепрезидентът Камала Харис заяви в събота, че САЩ официално са установили, че руските сили и длъжностни лица са извършили престъпления срещу човечеството.

Напрежението между Пекин и Вашингтон се увеличи през последните седмици, след като САЩ свалиха китайски балон за наблюдение над САЩ. На Мюнхенската конференция Ван критикува това, което нарече „почти истерична" реакцията на Вашингтон на балона.

Според неотдавнашен преглед на руски митнически данни, направен от Wall Street Journal, Китай вече предоставя технологии, от които Москва се нуждае въпреки санкциите и контрола върху износа. Митническите регистри показват, че китайски държавни отбранителни компании предоставят стоки с гражданска и военна употреба, като доставят навигационно оборудване, технологии за заглушаване и части за реактивни изтребители на руски отбранителни компании, които са подложени на санкции.

Русия също така продължава да закупува и разполага с налични в търговската мрежа китайски безпилотни самолети, които са насочени срещу украинските сили на бойното поле.

На терен в Украйна войната се засили през последните седмици, тъй като Русия бърза да превземе останалата част от източния регион Донбас, преди Киев да получи по-добри и по-тежки оръжия, обещани от западните му съюзници. Украйна се подготвя за възможна по-нататъшна ескалация на бойните действия в навечерието на първата годишнина от инвазията по-късно тази седмица.

Украинските сили заявиха, че са отблъснали руските атаки по фронтовата линия в източната част на страната, докато руските сили атакуват украински позиции, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в неделя, включително около град Бахмут, който се превърна в епицентър на войната през последните месеци.

Междувременно войната струва много скъпо. Руските въоръжени сили и сражаващите се заедно с тях частни военни са загубили 40 000 до 60 000 военнослужещи и са претърпели до 200 000 жертви, което включва войници, убити или ранени по време на бой, съобщи Великобритания.

Украйна не разкрива данни за своите загинали и ранени, въпреки че западните официални лица изчисляват около 100 000 жертви сред украинските войски. 

Министерството на отбраната на Русия съобщи в събота, че е превзело село Хрианкивка в северната част на Харковска област в Украйна. В неделя Украйна заяви, че нейните сили са отблъснали нападение в района на селото.

Украинският генерален щаб съобщи, че силите му са отблъснали атака срещу източния град Бахмут и близките села Иванивское и Часив Яр, докато силите на Москва се опитват да обкръжат града след месеци на неуспешни нападения.

Руската паравоенна група „Вагнер" съобщи, че в петък е превзела село Парасковиевка в северния край на Бахмут. Въпреки че Украйна не потвърди това, в неделя Генералният щаб заяви, че е осуетил руска атака срещу близкото село Берхивка, което предполага, че Парасковиевка вече не е под украински контрол.   Разрушени сгради в Мариупол. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY Разрушени сгради в Мариупол. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

Западните съюзници на Киев бързат да снабдят украинските сили със средства, които да попречат на Русия да навлезе още по-напред сега, като същевременно се подготвят за контранастъпление през следващите месеци. Украинските официални лица обещаха да си върнат цялата територия, окупирана от руските сили, въпреки че според някои западни официални лица и анализатори тази цел е нереалистична.

Въпреки че Киев наскоро лобира пред Запада за танкове и изтребители, непосредственият приоритет са боеприпасите, които Украйна изразходва по-бързо, отколкото съюзниците ѝ могат да доставят. 

Европейският съюз проучва начини за обединяване на усилията на страните членки за закупуване на боеприпаси за Украйна.

„Това не са нормални времена; това са извънредни времена. И затова трябва да разгледаме и извънредни мерки или процедури", заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери на Мюнхенската конференция по сигурността в събота. 

Преди годишнината от войната генерал-лейтенант Серхий Наев, командващ Обединените сили на въоръжените сили на Украйна, омаловажи опасенията за подновяване на руския натиск от съседна Беларус, която послужи като плацдарм за първоначалното нахлуване миналата година.

През миналата седмица президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ще позволи на Русия да използва страната като плацдарм за по-нататъшни атаки срещу Украйна, но че Беларус ще изпрати свои войски само ако бъде нападната. Миналия месец двете страни започнаха серия от съвместни военни учения по границата.

„В момента тези сили не са достатъчни за сухопътна офанзива, но това, което може да се случи в бъдеще, зависи от намеренията на врага", заяви генерал-лейтенант Наев. 

„Създадохме система от инженерни заграждения, по-специално минно-взривни заграждения, като увеличихме количеството им по държавната граница. Създадохме система от отбранителни линии и позиции", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Solar Power китайците решили да изсмучат и последния долар на ватттниците, но нашите полезни си мислят че това е помощ! :D:D ... само като свърша доларите кво ще правят... сигурно ще плащат със земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: aldy... ам'че за неправилното мислене питай Навални , как е да мислиш различно от вожда ... и има една цяла плеяда , дето вече не можеш да ги питаш , но знаем че не са мислили в синхрон с нечестивият занулен детеубиец : Немцов , Березовски , Естемирова , Маркелов , Евлоев , Литвиненко , Политковская и десетки други ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
До: andy: Пак не си схванал :) ама от прозсти хора какво очакваш. Китай може да удари в гръб единствено руската пендерация от която ще си върне едни заграбени земи ! Хайде беж сега да прочетеш кои са тези земи ! А колкото конфликтчето е по дълго толкова по добре за Китай !!! Ще елиминира един съперник, а след това от разпадащата се пендерация ще си прибере разни територии :) Найс ! Четете само руски глупости и ви липсва анализа ! Тук трябва да мислите и за Индия дрогари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 8
Solar Power
преди 1 година
Хубаво са им го рекли :) С чичо САМ шега не бива ! Видяхме вече 2 СВ на какво е способен.Та в този ред на мисли на Син Дзин Пин са му казали ай си дал оръжия ние ще дадем на Тайван например 10 ядрени ракетни установки и ще го признаем :) хахахаххаАбе руската *** да си ходи в сибир !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Миро78 по силния и по белия... така че не се бъркай, черен! ето ти 5 копейки да мълчиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 6
Миро78
преди 1 година
СашТ могат да пращат оръжия където си искат а Китай не??? Щоооооо? кой рещава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: aldy *** в калта от яд :D:D:D ... гнидооо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 27 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
Гиди лицемери ниедни! Бившата Хитлеристка коалиция поддържа един неонацистки режим с всякакви оръжейни ситеми, защото е братска нацистка хунта. А лошият диктатор Путин, (РФ е президентска република) трябва да бъде сменен, защото е руснак! А руснаците имали "неправилно мислене", според една мноо "умна" гус'жа. Ама това не се ли отнасяше до евреите? Или остана само за руснаците? А бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 1 година
До: RoyBattyНе се повтаря. Това е анализ за случилото се около войната за последните часове. Мислих за заглавието, но не намерих по-подходящ акцент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 година
Тази новина явно е важна, защото се повтаря (https://***.investor.bg/a/516-politika/369686-blinken-predupredi-kitay-da-se-vazdarzha-ot-podkrepa-na-rusiya-v-ukrayna)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още