IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен предупреди Китай да се въздържа от подкрепа на Русия в Украйна

Китайският външен министър Ван И критикува "истеричната" реакция на Вашингтон в инцидента с балона

13:38 | 19.02.23 г. 6
Американският държавен секретар Антъни Блинкен при участието си в Мюнхенската конференция по сигурността. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкен при участието си в Мюнхенската конференция по сигурността. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен предупреди китайския топ дипломат Ван И за последици, ако Китай предостави материална подкрепа за нашествието на Русия в Украйна, като заяви в интервю след срещата им, че Вашингтон е притеснен, че Пекин обмисля да достави оръжия на Москва, предава Ройтерс.

Топ дипломатите на двете суперсили се срещнаха на неуточнено място в рамките на световната конференция по сигурността в Мюнхен, само часове след като Ван нарече реакцията на Вашингтон „истерична“ по продължаващия спор около свалянето на подозрителен китайски шпионски балон от САЩ.

Отношенията между двете страни са обтегнати, откакто Вашингтон заяви, че Китай е изпратил шпионски балон над континенталната част на САЩ преди американски изтребители да го свалят по нареждане на президента Джо Байдън. Спорът възникна в момент, когато Западът наблюдава внимателно реакцията на Пекин на войната в Украйна.

В интервю, което ще бъде излъчено в неделя сутринта американско време по NBC News, Блинкен заяви, че САЩ са много притеснени, че Китай обмисля да предостави смъртоносна подкрепа на Русия. Той е уведомил Ван, че подобен ход „ще има сериозни последици в нашите отношения“.

„Има различни видове смъртоносна подкрепа, които те най-малкото обмислят да предоставят, включително оръжия“, коментира Блинкен и допълни, че Вашингтон скоро ще оповести повече подробности.

Ван е уведомил американския държавен секретар, че САЩ „трябва да признаят и да отстранят щетите“ за двустранните отношения, „породени от безразборната употреба на сила“, съобщи в неделя китайското външно министерство.

Китайският външен министър е имал предвид свалянето на т. нар. от САЩ шпионски балон, който според Пекин бил използван за метеорологични цели.

В друго комюнике министерството предупреди Вашингтон да се въздържа от допълнителна ескалация на напрежението.

„Ако САЩ настояват да се възползват от проблема, да ескалират и да разширят положението, Китай ще предприеме ответни мерки до самия край и САЩ ще понесат всички последици“, се казва в съобщението на министерството.

На брифинг пред репортери високопоставен представител на Държавния департамент заяви, че Китай се опитва „да държи и двете линии“, като твърди, че иска да допринесе за мир и стабилност, но в същото време предприема „притеснителни“ стъпки в подкрепа на нашествието на Русия в Украйна.

Блинкен „отправи ясно предупреждение за последиците, ако Китай предостави материална подкрепа на Русия или помага на Русия в систематично избягване на санкциите“, коментира високопоставен официален представител, пожелал да остане анонимен.

Русия и Китай подписаха „неограничено партньорство“ миналия февруари, малко преди руските сили да навлязат в Украйна, а икономическите им връзки процъфтяват с ограничаването на отношенията на Москва със Запада.

По-рано в изказване в рамките на панел от конференцията Ван повтори призив за диалог и поиска европейските страни да „помислят спокойно“ как да се сложи край на войната.

Той каза още, че „някои сили явно не искат преговорите да успеят или войната да приключи скоро“, без да уточнява кои има предвид.

Без извинение

Блинкен и Ван се срещнаха часове след като китайският външен министър разкритикува САЩ, като ги обвини в нарушаване на международни норми с „истеричното“ им поведение при свалянето на балона.

„Да изпратят модерен изтребител, за да свали балон с ракета, такова поведение е невероятно, почти истерично“, заяви Ван.

„Има толкова много балони в цял свят и различни страни ги притежават. Нима САЩ ще свалят всички?“, запита той.

Възникнаха въпроси дали Блинкен и Ван ще използват конференцията в Мюнхен като шанс да се срещнат лично, а Държавният департамент потвърди за едночасовата среща едва след края ѝ.

В интервюто за NBC Блинкен заяви, че Ван не се е извинил за полета на балона. „Казах му съвсем просто, че това е неприемливо и не бива никога да се повтаря“, каза американският държавен секретар, имайки предвид нарушаването на американското въздушно пространство от балона.

„Нямаше извинение“, каза Блинкен и допълни, че не е обсъждал с Ван нова дата на посещението му в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Блинкен май е доста заоблено парче. След извършения успешно теракт на Северните патоци точно Блинкен зарадван се изказа какви възможности са се отворили пред ТАЩ, фактически посочвайки, че те имат голям интерес от такава афера. Бай Гън си каза, че ще го направи. Значи има мотиви, има интерес, има и желание. Останалото са подробвости..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС да, и не само си мисли.. ами може! Все пак те ги направиха хора и им сложиха месо на маста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
Dark Lord Блинкен. Пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Тоя наркoман наистина ли мисли, че може да заповядва на Китай кого да подкрепя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
Tutankhamon
преди 1 година
След, като Полша отсвири всякакви санкции само и само, да купува недемократичен руски петрол, що и китай да не се уплаши? Изобщо, Вашингтон, е пълен с талантливи и умни експерти, които никога и нищо не объркват. Ама съвсем хич. Отвсякъдянка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Tutankhamon
преди 1 година
Ако аз бих бил на мястото на китайските другари, ама така яко щях да се уплаша... Съответно, Блинкен мно'о си разбира от работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още