IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Блинкен отмени визитата си в Китай заради инцидент със шпионски балон

Според китайското външно министерство балонът бил за цивилни метеорологически и други научни цели и се отклонил към американското въздушно пространство

19:28 | 03.02.23 г. 4
Американският държавен секретар Антъни Блинкен
Американският държавен секретар Антъни Блинкен

Американският държавен секретар Антъни Блинкен отложи посещение в Китай, което трябваше да започне в петък, след като китайски шпионски балон бил засечен да лети над САЩ, съобщи американски представител, цитиран от Ройтерс.

ABC News цитира американски официален представител, според когото Блинкен не искал да раздухва прекомерно създалата се ситуация, като отложи визитата, но също така нямал желание инцидентът с балона да доминира срещите му с китайските официални представители.

По-рано през деня Китай изрази съжаление, че „цивилен“ по думите му балон се е озовал на американска територия, след като се отклонил от курса си. Инцидентът предизвика политическа истерия в САЩ.

Говорителят на Пентагона, бригаден генерал Патрик Райдър от военно-въздушните сили, заяви пред репортери в четвъртък, че правителството следяло наблюдателен балон на висока надморска височина, който летял над континенталната част на САЩ, и допълни, че той „се движеше на височина доста над пътническия въздушен трафик и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята“.

Ръководители на американската армия обмисляли да свалят балона над Монтана в сряда, но в крайна сметка президентът Джо Байдън не разрешил заради риска за безопасността от отломките, съобщиха американски представители.

Сенаторът от Републиканската партия Том Котън призова Блинкен да отмени пътуването си, а бившият президент от Републиканската партия, който обяви, че ще бъде кандидат за изборите през 2024 г., написа „Свалете балона!“ в медийната си платформа Truth Social.

В съобщение в петък китайското външно министерство посочи, че балонът бил за цивилни метеорологически и други научни цели и изрази съжаление, че той се е отклонил към американското въздушно пространство. То допълни, че ще продължи комуникацията със САЩ за „уместно разрешаване“ на неочакваното положение. Говорител на китайското правителство заяви по-рано, че Китай „няма намерение да нарушава сухопътната територия и въздушно пространство на нито една суверенна държава“.

Американски представители заявиха, че са поставили въпроса пред техни китайски колеги чрез дипломатически канали. „Уведомихме ги за сериозността, с която гледаме на този въпрос“, каза представител.

Отлагането на пътуването на Блинкен, което беше договорено през ноември от Байдън и китайския му колега Си Дзинпин, ще бъде удар за представителите на двете страни, които го смятаха за закъсняла възможност за стабилизиране на все по-обтегнатите отношения. Последното посещение на американски държавен секретар беше през 2017 г.

Китай иска стабилни отношения със САЩ, за да се съсредоточи върху икономиката си, пострадала от вече прекратената политика за нулев брой новозаразени с коронавирус и пренебрегвана от чуждестранни инвеститори, които са притеснени от завръщането според тях на държавната намеса на пазара.

През последните месеци китайският държавен глава Си се срещна със световни лидери с цел възстановяване на отношения и уреждане на спорове.

Отношенията между Китай и САЩ се влошиха през последните години, особено след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван през август, което стана причина за китайски военни учения близо до самоуправляващия се остров.

Оттогава Вашингтон и Пекин се стремят да комуникират по-често и да предотвратяват влошаване на отношенията.

Американски представител заяви, че балонът имал „ограничена добавена стойност от гледна точка на събиране на разузнавателни данни“.

САЩ поели грижата за балона, когато той навлязъл в американското въздушно пространство и го наблюдавали с пилотиран американски военен самолет, отбеляза американски представител.

Според друг представител летателният път щял да отведе балона над редица чувствителни обекти, без да разкрива подробности. В базата Малмстром на военно-въздушните сили се намират 150 силоза за междуконтинентални балистични ракети.

Крейг Сингълтън, експерт по Китай във Фондацията за отбрана на демокрациите, заяви, че подобни балони се използвали широко от САЩ и СССР по време на Студената война и са нискобюджетен метод за събиране на разузнавателни данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Хайде наште! Яжте люти чушки! Стига сме си правили оглушки! Люти чушки няма и за семе! Нищо и това ще понесеме!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata... то и ти си бъгнат централно , ама не се оплакваме и те траем ... ти си едни от най-безсмислено изхарчените пари за трололове на митрофанова ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Още не са опрайле бъгавия файл дека приземява самальотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
US authorities say the balloon has been monitored travelling over Alaska's Aleutian Islands https://***.bbc.com/news/world-64514120
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още