IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна настоя пред членове на Конгреса на САЩ да получи изтребители F-16

От двете страни на Океана расте подкрепата за предоставянето на модерни изтребители на Украйна

16:10 | 19.02.23 г. 13
Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News
Снимка: Graham Barclay/Bloomberg News

Украински представители призоваха членове на Конгреса на САЩ да окажат натиск върху администрацията на президента Джо Байдън да изпрати изтребители F-16 на Киев, като заявиха, че машините ще подкрепят възможностите на Украйна да отговори на руските ракетни удари с ракети американско производство, съобщиха конгресмени, цитирани от Ройтерс.

Лобирането е станало през уикенда в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в разговори между украински представители, включително външния министър Дмитро Кулеба и представители на демократите и републиканците от Сената и Камарата на представителите.

„Казаха ни, че искат (изтребители F16), за да потиснат вражеската противовъздушна отбрана, за да стигнат дроновете им отвъд руските фронтови линии, заяви сенатор Марк Кели, бивш астронавт, който е управлявал изтребители на американския военноморски флот в сражения.

Миналия месец Байдън отговори с „не“ на въпроса дали ще одобри искането на Украйна за изпращане на изтребители F-16, произведени от Lockheed-Martin.

Четири делегации от Сената и Камарата на представителите се обединиха в най-големия брой американски конгресмени, които участват в най-голямата конференция в областта на сигурността в Европа от началото ѝ през 1963 г., показвайки ясната подкрепа за Украйна и на двете партии.

Конференцията, която е съсредоточена основно върху Украйна, се провежда малко преди годишнината на 24 февруари от нашествието на Русия. Страните водят боеве предимно в източната област Донбас след поредица от руски поражения.

Кели и още трима конгресмени, които говорили пред Ройтерс за обсъжданията си с украински представители, са изразили увереност, че в Конгреса се създава подкрепа за предоставянето на F-16 на Украйна.

Украинските ВВС приспособиха ракети въздух-земя AGM-88 HARM американско производство, за да ги изстрелват от съветските си изтребители МиГ-29.

Украинците заявиха, че пилотите им могат по-ефективно да атакуват руски системи за противовъздушна отбрана S-300 и S-400 с AGM-88, ако ракетите са изстрелвани от по-модерните изтребители F-16, съобщават конгресмените.

„Те заявиха, че изтребителите са им нужни в мисията за потискане на въздушната отбрана на врага“, изтъкна Кели.

Той посочи, че макар да е нужна поне една година за овладяване на всички възможности, които F-16 предоставя, украинските пилоти може да бъдат обучени да правят „ограничен брой неща… за няколко месеца“.

От двете страни на Океана расте подкрепата за предоставянето на Украйна на модерни изтребители по стандарт на НАТО. Великобритания съобщи, че ще осигури обучение.

Призивите за доставка на модерни изтребители на Украйна следват споразуменията от миналия месец между Франция, Великобритания, САЩ и Германия за предоставяне на модерни бойни танкове на Киев.

САЩ са осигурили около 30 млрд. долара военна помощ на Украйна, от началото на т. нар. от Москва „специална военна операция“.

В понеделник италианският премиер Джорджа Мелони ще посети Киев и ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, предава Ройтерс. 

Мелони, която встъпи в длъжност през октомври, заяви, че планира посещение в Киев преди годишнината на 24 февруари от нашествието на Русия в Украйна м. г. 

Въпреки търканията по въпроса в нейната дясна управляваща коалиция и разделеното обществено мнение Мелони е твърд поддръжник на Украйна. 

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, лидер на консервативната партия "Форца Италия", която е част от коалицията на Мелони, заяви миналата седмица, че не би искал среща със Зеленски, ако все още беше начело на правителството, защото обвинява украинския президент за войната с Русия. 

Европейската народна партия (ЕНП), от която е част "Форца Италия", съобщи в петък, че отменя планирано събитие в Неапол през юни заради изказването на Берлускони за Украйна. 

Италианският външен министър Антонио Таяни, един от основателите на "Форца Италия", каза в събота, че се е срещнал с украинския външен министър Дмитро Кулеба на среща на Г-7 в Мюнхен и го е уверил в подкрепата на Италия. 

Италия и Франция финализираха неотдавна разговори за доставка на модерна противовъздушна система на Киев през пролетта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 1 година
In country 404.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 година
The fighter infrastructure has already taken off. Yesterday. Arguments are pointless.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: 0pk дрогаре полезен, за сега да им дадем миговете ще е достатъчно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
Дрогаре евроатлантици, дайте да дадем нашите Ф16! Веднага когато нашите съюзници ни ги произведат! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС... Най-добрият заместник на F-16 е модернизиран F-16 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ... първите два се сглобяват вече ... дишай , че от злобарийка може да се задавиш и да не ги дочакаш ... :))) ... виж , фабриката дето беше на чертеж : https://***.youtube.com/watch?v=u51C84-We4E
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: zelka007... не С300 , а С400 ... макар че е почти все тая , ама айде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda... то ердоган чака и едни С300 все още ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
вероятно ще получат и Ф16 , но първите им западни изтребители ще са JAS 39 Gripen ... вече са поръчани ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС ....модерните руски изтребители? .... хахахахахахаха, това е много смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още