IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва офанзивата си, обстрелвайки енергийни съоръжения в Украйна

Джо Байдън ще посети Полша в навечерието на първата годишнина от войната

11:41 | 11.02.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Руски ракети удариха енергийни съоръжения в Украйна, където президентът Володимир Зеленски се завърна от обиколка в западните столици. Представители на украинските власти казаха, че дългоочакваната руска офанзива е в ход на изток, предава Ройтерс.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха снощи, че руските сили са изстреляли повече от 100 ракети в цялата страна. В публикацията на властите във Facebook се казва, че са унищожени 61 крилати ракети.

Министърът на енергетиката Херман Халущенко каза, че Русия е ударила енергийни съоръжения в шест региона, използвайки ракети и дронове, а това е причинило прекъсвания на тока в по-голямата част от Украйна.

Белият дом пък заяви, че президентът Джо Байдън ще пътува до Полша между 20 и 22 февруари, за да покаже подкрепа за Киев преди първата годишнина от руската инвазия на 24 февруари и да внесе яснота за допълнителните помощи в сферата на сигурността, които ще дойдат от Съединените щати.

„Президентът ще даде ясно да се разбере, че Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, коментира Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Представители на Международния валутен фонд ще се срещнат с такива от украинските власти във Варшава през следващата седмица, твърди източник, запознат с плановете, докато Украйна настоява за многомилиардна програма за заеми, с която да покрие нуждите си от финансиране предвид войната с Русия.

Международната рейтингова агенция Moody’s в петък понижи суверенния рейтинг на Украйна, тъй като очаква войната да донесе продължителни предизвикателства на страната. В уебсайта на Moody’s се посочва, че рейтингът означава, че има шанс дълговите задължения да не бъдат изпълнени.

Най-новите руски атаки се случиха, след като Зеленски приключи обиколката при европейските си съюзници, където беше приет с ентусиазъм, но не си осигури публични обещания за изтребителите, които търси.

„Лондон, Париж, Брюксел – през последните няколко дни говорих навсякъде за това как да подкрепим нашите войници. Има много важно разбиране и получихме добри сигнали“, коментира той във видеообръщение от снощи. „Това се отнася до ракетите и танковете с голям обсег и следващото ниво на нашето сътрудничество – бойната авиация“.

Русия многократно атакува цивилна инфраструктура далеч от фронтовите линии, оставяйки милиони украинци без ток, отпление или вода дни наред през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 11.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: Alex Silver антологии на Нацистка Германия у Украйна не може да има, защото немците са били агресори, а украинците се защитават. Второ, ако в азиатската мюсюлманската коалиция е в Украйна, за да убива нацисти защо пуска на две седмици племенници от Азовстал? Нали преди 9 месеца призовавахте са се пуска бомба там, защото имало нацисти в завода? Нещо причинно следствените връзки ги няма при вас копейниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 11
Pyramid
преди 1 година
До: Alex Silver, наркоманът Зе Ленски е най - странното явление: Самите евреи да се отказват от него, е егати атестацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Арматите в момента са на car detailing https://***.youtube.com/watch?v=awLX5qlY-Ts
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: danchomentata ... леле редкото те е фанало , а дай блиц коментар за Угледар , некаква иновативна танкова тактика сте приложили ... :))) ... сподели некой линк по темата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
danchomentata
преди 1 година
Изпратили са лимитирана поръчка продава коги не работи title transfer facility
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
возле Шебелинки в Харьковской области радиолокационную станцию обнаружения воздушных целей 35Д6. https://ria.ru/20230211/udar-1851402077.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
https://***.gem.wiki/Shebelinka-Poltava-Kiev_Gas_Pipeline
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 18
Alex Silver
преди 1 година
Въоръжените сили на Украйна съобщиха снощи, че руските сили са изстреляли повече от 100 ракети в цялата страна. === Ами Рашата отдавна няма толкова ракети. Някой послъгва на ангро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 21
Alex Silver
преди 1 година
Историята се повтаря. ОНЯ беше художник. ТОЯ е клоун. Все дейци на изкуството. Само дето ТОЯ изтребва мъжкото население за чужди интереси, а ОНЯ трепеше другите. Краят ще е същият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още