IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Руска ракета е пресякла въздушното пространство на НАТО, Румъния отрече*

В отделна позиция от румънското министерство на отбраната отказаха да потвърдят дали руска ракета е преминала над територията ѝ

13:14 | 10.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Украйна обвини Русия в ракетна атака, която е нарушила въздушното пространство на страната членка на НАТО Румъния – ново разпалване на притесненията за ескалация на конфликта, съобщава Bloomberg.

Две руски ракети „Калибър“ са достигнали територията на Украйна, пресичайки съседните Молдова и Румъния в петък, съобщи главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний в „Телеграм“.

Първоначално от румънското министерство на отбраната отказаха да потвърдят дали руска ракета е преминала в румънското въздушно пространство.

По-късно обаче от министерството отрекоха твърденията, заявявайки, че властите са засекли въздушна цел, вероятно ракета, изстреляна от руски военен кораб в Черно море в близост до Крим. Обектът обаче е навлязъл обратно в украинското въздушно пространство, след като е пресякъл съседна Молдова, без да нарушава границите на Румъния, заяви министерството.

Министерството на отбраната допълни, че е пренасочила два изтребителя МиГ, провеждащи летателно учение, за да увеличи „възможностите за реакция“. Минути по-късно "ситуацията беше изяснена и двата самолета възобновиха първоначалната си мисия", казаха от министерството.

Министерство на отбраната на Молдова по-рано също заяви, че проследила руска ракета, прелетяла над молдовска територия, но не уточни дали е преминала над Румъния.

Ракетите са част от нова офанзива, започнала рано сутринта с атака с дронове, съобщиха украинските власти. Последвали са ракети, като някои от тях са били изстреляни от кораби в Черно море, което доведе до съобщения за експлозии в различни части на Украйна.

Властите в североизточната Харковска област съобщиха за няколко ракетни удара, при които са били ранени най-малко седем души и е било прекъснато електроподаването. Кметът на град Лвов край полската граница заяви, че противоракетните системи на страната са сваляли ракети само часове след като президентът Володимир Зеленски се е срещнал с полския си колега Анджей Дуда в град Ржешов на 145 км. от границата.

Атаката е предизвикала нови проблеми с електропреносната мрежа на Украйна, посочва националният оператор „Укренерго“. Сред целите на снощната атака са били енергийни обекти. Ракети са ударили високоволтаична инфраструктура в източните, западни и южни части на страната, което е довело до спирания на тока, посочват още от компанията.

Съобщава се, че украинските военновъздушни сили са свалили най-малко пет дрона и пет ракети „Калибър“.

* Допълнено с позицията на румънското министерство на отбраната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Когато Рашата започне да унищожава легитимните цели, без оглед на граници и с "подходящо" оръжие, на ОНИЯ ще им дойде акълът в главата. А може да хвръкне и самата глава. Но Жужето е прекалено меко и добродушно за заемания пост. Затова Рашата ще бъде "сварена" като класическа жаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Ndvrts
преди 1 година
Единствената ракета която украйнското пво не можа да свали мина през Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
corner
преди 1 година
До: valentino29Този път от 35 ракети няма нито една прихваната и свалена от ПВО , ама този факт го изтърват - та ми е много чудно как са я видели от къде минава . Сигурно са гледали пушека и .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
"Украйна: Руска ракета е пресякла въздушното пространство на НАТО, Румъния отрече*"NATOвчетата се тресат от страх,така беше и с полския трактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Aаа, те предния път две украински паднаха в полско и НАТО не нападна Украйна, та сега за прелетяли ли ще се кахърят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... тръгнахте за Крим , ама викаш ще пуснете и един лъч към Букурещ и София , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Zlato
преди 1 година
НАТО пасува: В отделна позиция от румънското министерство на отбраната отказаха да потвърдят дали руска ракета е преминала над територията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още