IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия извърши един от най-мащабните ракетни обстрели над Украйна

Целите отново са обекти от гражданската инфраструктура и има поражения по енергийната мрежа

17:55 | 10.02.23 г. 16
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За последното денонощие Русия е изстреляла 71 крилати ракети (Х-101, Х - 55, "Калибър"), както и 35 С-300, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. През нощта са били извършени и атаки със седем дрона, допълват оттам. Това е 14-ата ракетна атака над Украйна и една от най-мащабните в последните седмици.

Противовъздушната отбрана на страната е успяла да свали 61 от ракетите и 5 дрона.

Крилатите ракети са изстреляни от акваторията на Черно море и със самолети ТУ-95, летящи над Каспийско море. Ракетите С-300 са изстреляни от района на Белгород (на руска територия), както и от окупираните от руските военни територии в Запорожка област.

ВСУ съобщава, че две от изстреляните от Черно море ракети "Калибър" са преминали през въздушното пространство на Молдова и Румъния. Румъния е държава от НАТО и това е провокация към колективната сигурност, коментира в кратко изявление президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Министерството на външните работи на Молдова потвърди за инцидента и привика посланика на Русия за изясняване на ситуацията, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Румънското Министерство на отбраната обаче съобщава, че руските ракети са минали на 22 мили от границата ѝ, но без да пресичат въздушното пространство на страната. От институцията допълват, цитирани от NY Times, че при засичане на ракетите в близост до границите, два изтребителя, които в момента са изпълнявали рутинна мисия на НАТО, са били насочени към мястото. Те са продължили с първоначалната си задача, след като ситуацията се е изяснила.

От НАТО отказват коментар на тези твърдения.

Целите на руските ракети отново са обекти от гражданската инфраструктура. Местната енергийна компания ДТЕК се готвеше да обяви ден без аварийно спиране на тока, но заради новите повреди над инфраструктурата това се отлага. По данни на компанията, публикувани в нейния канал в Telegram, поражения от ракетния обстрел има върху четири ТЕЦ-а.

В периода септември 2022 г.- февруари 2023 г. енергийните съоръжения на ДТЕК са обстрелвани 27 пъти.

Министерството на енергетиката съобщава за поражения още и по водни централи и по мрежата, заради което в повечето области в страната в момента няма захранване с електроенергия.

Има пострадали и жертви от ракетния удар в Харков, Днепър и Запорожието, става ясно още от думите на Володимир Зеленски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: Alex Silver прочети малко и пак се върни тук да му се извиниш, че си ръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Ракетите С-300 са изстреляни от района на Белгород === Това са ракети за ПВО и ПРО. Използват ги урките, но обвиняват руснаците, които си имат достатъчно подходящи за целите ракети. Аман от невежествено "информиране".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Zlato... кви топли и студени вълни те обливат па теб ... :))) ... нема да има танкове , нема вече муниции , нема ракети , нема кинти , нема и войска по окопите ... само не знам що рашибозука ги бави ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Я потърси по твоите квалитетни информационни канали какво се е случило в Угледар ... втората най-могъща ... скоро украинците няма да е нужно да стрелят , само ще трябва да започнат да викат и да тропат с ботуши в окопа или зад ъгъла и рашибозука ще си счупи краката да тича към границата на скришно ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Ако рашибозука бяха сила , щяха да правят масирани ракетни удари по различно време и концентрирани и с различна бройка . А те не могат , правят по 60-70 на залп през 12-14 дена ... :))) ... това са им възможностите . Наземни установки откъм Крим , по две фрегати от Черно море и по 2-3 бомбардировача от Каспийско море , отскоро и тотал щетата с С300 да стрелят по наземни цели от белгородска област ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... украинците писаха , че рашибозука могат да правят по максимум 500 ракети на година вече , стотина балистични и по 300-400 крилати ... Ако пуснат залп под 40 броя , украинското ПВО успява да го свали почти целият , веднъж даже и всичко свалиха за деня ... При 60-70 успяват да промъкнат 10 , факт !! Но това ще е до време , вкарват и още ПВОта . Имат много добра успеваемост вече , спрямо началото ... Бройката на използваните ракети отговаря на разузнавателната информация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... сдухaн , следя масираните ракетни удари откакто започнаха . Да , правят по 60-70 изстрелвания . Като бройка и наличности съвпада както го написаха украинците преди 3-4 месеца . Залповете от корабните калибри ги пускат вече само от две фрегати ... Самолетните Х101 вече са само от по два-три Т95 ... Нямат носители . Не могат да вдигнат повече бомбардировачи във въздуха , щото вече не им достигат чарколяци ... Подготовката на един за полет може да отнеме и 2 седмици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
Ами пиши им , ако искаш и линк им пусни ... :))) ... смешен , гиперзвуци нема вече - факт ! некадърен , искандерите вече са редкос , днес даже е нямало ... факт ! останаха им основно носители на тактически ядрени взривове . стрелят със сребърни куршуми по врабчета - трафове и ТЕЦове ... Не могат да ударят военна цел - щаб , команден център , складове , ремонтни бази , учебни полигони ... не могат да пробият фронта ... могат само да рушат , и то ограничено ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: Tikva007 ти си бил жив ли бе, иСроде :-) дойде да празнуваш, че украинците са на студено днес: :-/ уникален деПил ... колко силно може да е едно същество, на което такива неща доставят удоволствие? сигурно и земетресението е Турция празнуваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 16
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Зелка, къде са патриотите, танковете и цялата друга железария :))) Така не е интересно :) Дори Путин се наложило да пуска зеления клоун от бункера, че се бил насрааал от страх, че ще му заковат някой кинжал отзад. По анонимни сведения на една известна разузнавателна служба освен 200к украинци и около 8к натовски туристи-пенсионери-съветници вече цъкат карти на по-добро място. До кога да чакаме натовското желязо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още