IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски ракети удрят Украйна, а Киев предупреждава за „юбилеен обстрел“ 

Москва е увеличила разполагането на самолети напоследък, твърдят от Обединеното кралство

06:46 | 17.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

В четвъртък Русия нанесе ракетни удари по критична инфраструктура в Украйна, докато Киев предупреждаваше, че по повод първата годишнина от руската инвазия следващата седмица се очаква много по-мащабна ракетна атака по цели в цялата страна.

„Да, ще бъде трудно и трябва да сме готови за това. Трябва да запазим максимално спокойствие", заяви по украинската телевизия Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Украйна се подготвя за засилване на руските офанзиви по фронтовата линия в източната и южната част на страната и за вероятността от нови нападения, когато страната се готви да отбележи годишнината от инвазията на 24 февруари. Данилов заяви, че на Украйна вече се е налагало да се справя със залпове от над 100 ракети в рамките на един ден и че ще го направи отново.

В атаките в четвъртък са участвали 36 ракети, изстреляни от въздуха и морето, съобщиха въоръжените сили на Украйна, като добавиха, че 16 са били свалени. Противовъздушната отбрана на Украйна не разполага с възможности за прехващане на някои от руските ракети Kh-22 и военните заявиха, че някои от тези, които са успели да преминат, без да са свалени, са поразили части от критична инфраструктура.

Максим Козицки, губернатор на западната Лвовска област, заяви в Telegram, че три ракети са поразили обект от критичната инфраструктура там и е избухнал пожар, но няма жертви и пожарът е потушен. От „Укренерго", оператора на електропреносната система на страната, заявиха, че ударите няма да окажат значително влияние върху доставките.

Един човек е загинал, а повече от 60 къщи са повредени при ракетно нападение срещу източния град Павлоград, съобщи в Telegram губернаторът на Днепропетровска област Серхий Лисак.

Данилов заяви, че Украйна ще продължи кампанията си за възвръщане на загубените територии. Той заяви, че ако Русия не плати висока цена за действията си, това „ще представлява заплаха не само за нашата страна, но и за целия свят".

Предупреждението се отправят в момент, в който украински и западни официални лица продължават да отбелязват засилване на сондажните атаки на Русия по цялата фронтова линия, макар че според тях е малко вероятно да се постигне значителен пробив преди изтичането на едната година.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Русия напоследък е увеличила разполагането на самолети в подкрепа на войната си в Украйна, но че нейните военновъздушни сили са се представили значително по-слабо по време на войната. Военновъздушните сили на Русия са били затруднени от украинската противовъздушна отбрана и необходимостта от разпръскване на самолетите в резултат на продължаващите атаки на Украйна срещу военновъздушни бази на територията на Русия, заяви министерството. Киев никога не е потвърждавал ролята си в такива удари.

Британското министерство заяви, че руските военновъздушни сили поддържат значителен флот от около 1500 самолета с екипаж, въпреки че са загубили повече от 130 самолета, откакто Русия започна инвазията си. Руските бойни самолети, действащи в Украйна, оперират почти изключително над контролираната от Русия територия, заяви министерството, и поради това не могат ефективно да изпълняват ключовите си функции за нанасяне на удари.
Във Вашингтон Виктория Нюланд, заместник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси, заяви, че от началото на инвазията са убити или ранени над 200 000 руски войници. Представители на САЩ и Европа заявиха, че броят на жертвите вероятно ще продължи да нараства през следващите седмици.

В четвъртък Русия обвини Украйна, че е предприела нова атака срещу държания от нея Крим, като заяви, че противовъздушната ѝ отбрана на полуострова, който анексира от Украйна през 2014 г., е свалила два дрона над Азовско море. „Нека запазим спокойствие", заяви в Телеграм назначеният от Русия губернатор на Крим Михаил Развожаев.

Също в четвъртък Израел заяви, че отваря отново посолството си в Киев, а външният му министър Ели Коен посети украинската столица, за да се срещне с колегата си Дмитрий Кулеба и украинския президент Володимир Зеленски. Киев се опитва да убеди Израел да изпрати оръжия, за да подсили защитата си срещу Русия, а посещението на Коен е първото на високопоставен израелски служител от началото на войната. Сраженията в Източна Украйна се ожесточават. Снимка: ЕРА Сраженията в Източна Украйна се ожесточават. Снимка: ЕРА

Отделно от това норвежкият парламент одобри пакет от помощи за Украйна на стойност 75 млрд. крони, което се равнява на 7,3 млрд. долара. Програмата е предвидена за пет години и включва военна и хуманитарна помощ.

В четвъртък беше обявена и размяна на пленници. Руското министерство на отбраната съобщи, че 101 руски военнослужещи се завръщат у дома след преговори с Киев. Началникът на щаба на Зеленски, Андрий Ермак, заяви, че се връщат 100 украински войници и един цивилен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: zelka007, после да не забравиш да ни информираш, когато opките се върнат да си приберат фаянса? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
andy
преди 1 година
*** = ***-лер-чо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
andy
преди 1 година
До: zelka007 Изглеждаш ми притеснен. Пропуснал си бустера ли днес? Тичай да го вкараш, че Ковидчо и *** дебнат зад ъгъла. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 край Иванивске (югозападно от Бахмут) бяха заели неудобна позиция и се оттеглиха. От североизток обаче продължават опитите. Така или иначе, готвачът на Путин си призна, че има прекалено много малки пътища към Бахмут, които позволяват снабдяване и няма да стане ясно работа до годишнината от тридневната операция. Ще гледаме пак от същото докато потвърдените жертви на азиатците не ударят 200к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , верно ли е инфото от тактическата карта около Бахмут ?! Връщате земя или пак лъжат ?! Втората най-могъща затворническо-козоебльова армия прави тактически жест на добра воля ... :))) ... а взеха ли си поне трофеен фаянс , преди да приложат тактиката ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
Изглежда, че след големите загуби на Вагнер е започнала ротацията им и смяна с мобилизирани обучени от редовната армия на РФ. Това, което е останало от Вагнер особено около Бахмут е оставено на произвола на съдбата. Да се надяваме, че скоро в България няма да има служебно правителство на руския ни президент и нашите ще заровят томахавките в името на общото благо, след което ще изчистим съветския скрап по складовете и ще започнем модернизация на армията си. С такива съседи като РФ няма как...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още