IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиров: Планирам един ден да създам собствена частна военна компания

Частните военни компании са необходимост, резултатите на "Вагнер" са впечатляващи, смята чеченският президент

17:39 | 19.02.23 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Рамзан Кадиров, съюзник на президента Владимир Путин, който ръководи Чечения, заяви, че един ден планира да създаде собствена частна военна компания в стила на наемническата група „Вагнер“ на Евгений Пригожин, пише Ройтерс.

Издигането на „Вагнер“ и други наемнически сили извън традиционните структури на руското военно командване създава притеснения сред западни дипломати, че подобни групи може един ден да създадат заплаха за стабилността в Русия.

В публикация в „Телеграм“ Кадиров заяви, че "Вагнер", която воюва на страната на руските сили в Украйна, е постигнала „впечатляващи резултати“ и че частните военни компании са необходимост.

„Можем да кажем уверено, че „Вагнер“ показа своя дух във военно отношение и сложи край на обсъжданията дали са необходими такива частни военни компании“, коментира Кадиров, който ръководи Чеченската република от 2007 г.

„Когато завърши службата ми към държавата, сериозно планирам да се конкурирам с нашия скъп брат Евгений Пригожин и да създам частна военна компания. Мисля, че ще се получи“, заяви Кадиров.

Двамата с Пригожин ръководят сили в Украйна до голяма степен автономно от руското военно командване и са ревностни съюзници на Путин, но също така са се изказвали публично срещу военното ръководство.

„Вагнер“ играе все по-видна роля във войната на Русия в Украйна, като ръководи щурма на град Бахмут в Донецка област.

Кадиров, който е син на бившия чеченски президент Ахмад Кадиров, убит през 2004 г. при бомбардировка в Грозни, създаде мълчалив съюз с Пригожин, като двамата критикуват руското военно командване и призовават за по-енергично ръководене на конфликта.

Пригожин, който прекара последните десет години от съществуването на СССР в затвора за грабеж и измами, от години е съюзник на Путин.

Неговата група спечели държавни договори и той изпрати наемници на „Вагнер“ да се сражават с руски военнослужещи в Сирия и в конфликти в Африка в защита на геополитически интереси на Русия.

След като години наред отричаше, миналата година Пригожин призна връзките си с „Вагнер“ и заяви, че се е намесил в изборите в САЩ.

Все повече данни показват, че Кремъл се опитва да намали прекомерното политическо влияние на Пригожин, като му нареди да спре публичните си критики към министерството на отбраната и в същото време поиска от държавните медии да спрат да споменават неговото име или това на „Вагнер“.

Кадиров заяви, че такива групи са „необходими“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
И следващата стъпка ще е да се сбият едни с други..и ще стане касапница, както през годините след 1918...Който може, овреме да се спасява от тази прокълната територия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
как па един от тия не планира да построи и оборудва болница , университет ... а военна групировка ... рaшисти сър ... !! ... нефелни до мозъка на костите си ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
khao
преди 1 година
...и тоя ден ще е утре, другиден ... че трябва да си подготвен за гражданската война, иначе няма да има нищо за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още