IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия с нова версия за атаката с дронове срещу Кремъл- зад нея стоят САЩ

Киев е само изпълнител на поръчките на Вашингтон, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

22:55 | 04.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна не може да вземе решение да атакува Кремъл с дронове без подкрепата на Вашингтон, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. В нощта срещу 3 май два дрона бяха свалени над Сенатския дворец в сърцето на правителствения комплекс.

Руските власти бяха категорични, че дроновете са украински. Киев обаче отхвърли всички обвинения. Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че страната му няма достатъчно муниции, за да ги използва "къде ли не" и фокусът на военните е освобождаването на окупираните територии. "Не атакуваме нито Москва, нито Путин", каза той по време на брифинг във финландската столица Хелзинки.

Москва започна разследване на инцидента, когото определи като "терористичен акт". "Определено случилото се трябва да бъде разследвано много внимателно", коментира Песков. Той нарече "смехотворни" твърденията на Украйна и САЩ, че не са замесени в случая.

"Ние много добре знаем, че решения за такива действия, за такива терористични актове, се взимат не в Киев, а във Вашингтон. Киев е само изпълнява това, което му наредят", каза още говорителят на Путин.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби нарече тези твърдения "лъжи" и допълни, че САЩ никога не са насърчавали удари извън територията на Украйна, допълва Ройтерс.

Война на дронове

В отговор на атаката с двата дрона срещу Кремъл Русия обстрелва в продължение на вече две денонощия Украйна. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че в центъра на града е свален дрон. Малко по-късно от Въоръжените сили на Украйна обаче уточниха ,че става дума за дрон "Байрактар", който е получил техническа неизправност и е свален от украинските военни. При тази операция няма пострадали и щети, уточниха още оттам.

През миналата нощ всички изпратени срещу украинската столица руски дронове и балистична ракета са били свалени, казаха от ВСУ в своята сводка за изминалия ден.

Украинските системи за противовъздушна защита са свалили и 12 от 15 изпратени дрона в Одеса миналата нощ, става ясно от съобщения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Общо използваните дронове са 24, от които 18 са свалени, допъват военните.

Руските власти в Крим пък съобщават за свалени дронове в близост до Севастопол. Преди дни атака подпали цистерни с гориво в пристанището. За атаката бяха обвинени украинските военни, а Киев не коментира случая.

Междувременно директорът на американското разузнаване Ейврил Нейнс коментира, цитирана от Bloomberg, че САЩ нямат достатъчно информация, за да определят откъде са изстреляни двата дрона срещу Кремъл. По време на изслушване пред комисия в американския Сенат от военното разузнаване коментираха, че има основания да се смята, че Москва разпространява дезинформация по темата.

На база разпространените видеа в социалните мрежи е видно, че двата дрона нямат силата да причинят сериозни разрушения. От военното разузнаване отбелязват също така, че руският президент рядко прекарва нощта в своята резиденция в Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: RoyBatty много писал, нищо не казал... я по добре ни уплаши с някоя опорка! Кажи кво ще стане след тая смешна постановка на руснаците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
RoyBatty
преди 11 месеца
Събитието дронове над Кремъл никак не е забавно и нищо добро не предвещава! Смеха и подигравките са неадекватни! Има политически и диполоматически средства и думи , които се ползват само в краен случай. И това събитие ги предизвика. От тук нататък дипломацията вече е изчерпала възможностите си и единствено ескалация следва ... Много ев притеснителна неадекватността на всички в момента - политици, медии, ***. Нещата много много загрубяха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
evlogi
преди 11 месеца
По-якото беше вчера-оня олиг,офрен Патрушев вика, че САЩ искали да завземат Русия, щото скоро щял да гръмне супервулканът под Йелоустоун, и Русия била най безопасното място.Светът, продължава да дудне Патрушев, продължавал да се възползва от добротата и щедростта на Русия...Дето се вика, разцепи мрака де,билът..Според мен може да се организира томбола с наддавания,кой от пъцу,лковците в Москва ще блесне със следващата биг тайм про,стотия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
zelka007
преди 11 месеца
и пАтоците си гръмнАха , и кремля с дронове си замерЯха ... нефелно племе ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
baybay11
преди 11 месеца
*** си е тъпо- ако САЩ наистина искаха, то русия вече щеше да е заличена от политическата карта на света...Май на руснаците им е адски гадно, че САЩ не им обръщат такова специално внимание и правят всичко възможно, за да си го доставят сами- хахахаха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още