IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна има поне четири системи за въздушна отбрана Patriot

САЩ са осигурили помощ за Киев в обем на 35,7 млрд. долара, съобщават от Пентагона

13:58 | 04.05.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди дни министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи, че украинските военни са готови за своята контраофанзива, а повечето западни партньори бяха категорични, че Киев е получил повечето от своите искания. Може би с изключение на бойните самолети.

Сред тях например са системите за противовъздушна отбрана. Според публично достъпни документи в Украйна вече има поне четири системи за противовъздушна отбрана Patriot - две от Нидерландия и по една от САЩ и Германия. Те бяха сочени за ключови за защитата на небето над Украйна на фона на масовите ракетни обстрели от страна на Русия, започнали през октомври 2022 година. По данни на Министерството на отбраната на Германия за тази цел са предоставени и две системи Iris - T.

Доставката на Patriot беше и във фокуса на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ в края на миналата година. Това беше първото негово посещение в чужбина от началото на войната и мястото не беше избрано случайно - САЩ доставят най-голяма помощ за страната.

По данни на американското Министерство на отбраната от началото на войната до 3 май Вашингтон е осигурил помощ за Украйна в размер на 35,7 млрд. долара.

От публичния списък е видно, че сред доставките са 38 системи за залпов огън HIMARS, които бяха в основата на контранастъплението на украинците през есента. Тогава бяха освободени Херсон и Харковска област. За новата си кампания през пролетта Украйна коментира, че се нуждае от далекобойни ракети и самолети, за да подсигури нападението си и защити по-ефективно небето си, както и от танкове.

От списъка на Вашингтон е видно, че Украйна е получила 31 танка Abrams. Те бяха от съществено значение за сформиране на т.нар. "танкова коалиция" и дадоха тласък на общите доставки от танкове, които получи Киев. По данни на Министерството на отбраната на Нидерландия страната има поне 100 германски танка Leopard 1, доставени от Нидерландия, Дания и Германия. По официални данни Германия достави и 18 Leopard 2, а Великобритания - 14 Challenger.

Украйна получи и стотици Т-72, доставени от съюзниците (включително 45 от САЩ и 45 от Нидерландия). Сред най-големите донори на танкове обаче е Полша, въпреки че става въпрос за танкове от съветско време - според публикациите на Министерството на отбраната през 2022 г. са доставени между 240 и 260 танка Т-72 за Украйна.

Киев разчита и на стотици верижни бронирани машини - т.нар. "леки танкове", сред които 109 Bradley от САЩ и 196 нидерландски разработки на базата на американския AIFV - YPR. Германия съобщи, че ще достави 40 Marder през пролетта, но няма официално потвърждение дали Украйна вече ги е получила. Франция също обеща доставка на свои "леки танкове".

С какво разполага Украйна, включително има ли и далекобойни ракети в пакетите на Запада, вероятно ще стане ясно след началото на контраофанзивата. Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира преди ден, че много вероятно и исканите самолети ще бъдат получени след нейното начало. Тя беше обявена за пролетта и фактически Киев още спазва времевата рамка.

Според неофициални коментари украинските военни още не могат да започнат в пълен мащаб своите действия заради лошото време. Разбира се, не може да се очаква официално съобщение за началото на тази кампания, но данните на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през последните дни подсказват за определени контраофанзивни действия. Военните съобщават за унищожаването на десетки артилерийски системи, ПВО и други системи за обстрел всеки ден и за множество удари по руски части и обекти, разположени в тила.

Според много коментатори, включително и според ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, това е сигнал, че Киев вече е започнал своята офанзива и вероятно до дни ще стане ясно накъде ще продължи тя. Крайната цел е Крим и всички окупирани територии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 1
aldy
преди 11 месеца
Супер са. От 15 изстреляни руски ракети урките с тия Петриъти свалят 18, че и повече. И благодарение на тях ние ЗНАЕМ, че рашаните лъжат за изтрепани 160 висши отански офисъри, в бункер на дълбочина 120 метра. Лъжат, разбира се. Не са 160, повече са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 11 месеца
Янките си ги изтеглиха зад Голямото блато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 11 месеца
Саудитите имаха много повече от тия пушкала, но ги изтеглиха, хуситите да не ги правят на луди калинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 11 месеца
чебyрашки ... що не може да префръкне ракета до Лвов или над Киев ?! нали кълняхте , че това били стари допотопни системи , и калибрите и прочие страшилки ги правели льохави ?! ае пак да гледаме сводките , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още