IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагона Leaks: Русия може да няма сили да удържи окупираната Украйна

На Росгвардия са възложени много задачи и военните може и да не се справят, пише в документи на американското разузнаване

20:55 | 27.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия може да няма сили, за да удържи контрола в окупираните украински части, пише "Свободна Европа" на базата на изтеклите документи от Пентагона. Според тях през август 2022 година на украинска територия са се намирали 27,5 хил. гвардейци, на които е било възложено уддържавето на фронта на превзетите територии.

Гвардейците са получили и множество други задачи, което поставя под въпрос изпълнението им, става ясно още от анализите на Пентагона. На 30 август ръководителят им Виктор Золотов е доложил на руския президент Владимир Путин, че на националната гвардия в "зоната на специалната операция в Украйна" е възложено осигуряването на сигурност и спазването на правото в контролираните от Русия населени места, борба с диверсията и охраняването на ключови обекти.

Тази информация е публична - стенограма от част от разговора е публикувана на сайта на Кремъл. Золотов е съобщил още, че гвардейците извършват разузнавателни дейности и участват в активни бойни действия и разминират регионите.

Но данните показват, че в тези зони често се извършват атентати срещу руските чиновници и военни, както и срещу украинци, които си сътрудничат с руснаците. Само по данни на медии в Донбас,  Запорожка и Херсонска област са убити 12 високопоставени чиновници и военни, повечето - украински граждани.

Властите в Мелитопол също често съобщават за взривени автомобили на сътрудници на руските власти, както и удари срещу бази на руските военни в региона. В допълнение в последните седмици дронове поразяват обекти в Крим.

По официални данни през 2017 година Росгвардия има 340 хил. служители. Тази част обаче претърпя големи загубив в първите месеци на войната в Украйна, след като ѝ бяха възложили превземането на Киев и Харков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 31
Импeраторът
преди 1 година
Айде да я окупират първо ... после да мислят за задържане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още