IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви, че е готова за контранастъплението си 

Една успешна контраоперация може да промени динамиката на войната, която се е превърнала в кървава битка на изтощение

19:03 | 28.04.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Украинските въоръжени сили очевидно са приключили подготовката си за контранастъплението си. 

„Щом има Божия воля, метеорологични условия и решение на командирите, ще го направим", заяви украинският министър на отбраната Олексий Ресников в Киев. „Оборудването е обещано, подготвено и частично доставено“. В очакване на очакваната пролетна офанзива на Украйна той подчерта: „В най-широк смисъл сме готови".

По данни на западния отбранителен съюз страните от НАТО и техните партньори вече са доставили на Украйна 230 танка от началото на руската война преди повече от година. Освен това са предоставени 1550 бронирани машини и „значителни количества боеприпаси", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Това поставя Украйна „в силна позиция" да освободи окупираните от Русия територии.

През следващите седмици се очаква пролетна офанзива на Украйна срещу руските войски в страната. От началото на войната през февруари 2022 г. страните от НАТО също така предоставиха на Украйна противовъздушни системи, артилерия и изтребители МиГ-29 съветско производство. Те също така са обучили хиляди украински войници.

„Драконови зъби" чакат зад бетонни барикади

Руските сили също се подготвят за контранастъпление. Близо до окупирания украински град Полохи в югоизточната част на страната руските противотанкови окопи се простират на 30 километра. Зад тях са разположени бетонни барикади с „драконови зъби". На около километър по-нататък са разположени отбранителни окопи, принадлежащи на руските войски. Съоръженията, които се виждат на сателитните снимки на американската космическа компания Capella Space, са част от гъстата руска отбранителна линия, която се простира от Западна Русия през Източна Украйна до Крим.

Информационната агенция Ройтерс е анализирала изображения на хиляди позиции на територията на Русия и по протежение на украинската фронтова линия. Те показват, че южната област Запорожие, като входна врата към Кримския полуостров, е най-силно укрепена.

Според редица военни експерти укрепленията могат да затруднят Украйна. Въпросът е дали Украйна може да провежда сложни, координирани операции със свързани оръжейни системи, казва Нийл Мелвин, анализатор в британския Royal United Services Institute (RUSI). 

„Руснаците показаха, че не са способни на това и се върнаха към стария си съветски метод на изтощение". Една украинска контраофанзива може да промени динамиката на войната, която се е превърнала в кървава битка на изтощение. Ако Киев си възвърне контрола над южната част на страната, той би могъл да си възвърне безпрепятствения достъп до черноморските си експортни маршрути, твърди експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... тцъ нефелен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ама за кога да гледам, в понеделник или най-късно в сряда ще е контранастъплението? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... пххаххаа-охоохо ... аве верно ли мислиш , че в НАТО са ултра медузи като рассийските генерали и ще хвърлят всичко в/у траншеите , минните полета и драконовите зъби и ще попилеят всичкото танк , мардери и войска както рашибозука в Угледар , Авдеевка и Бахмут ?! в цялото НАТО всичкото тактически офицер е впрегнато да измислят как и с какво да прецакат блатните opkи и ще похарчат с труд събраната техника и обучената войска ?! ... само гледай как ще се разпадне фронтовата линия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007 Само тримата rлyпаци ще липсват за пролетната офанзива -ти, хахото и Дезертьора Ушанката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
До: zelka007 даже няма да ги заобикалят - леопардите с лекота ще ги прескачат, а пред хъмвитата ще се разстилат понтонни мостове, по които те ще летят напред газейки opкитe на талази!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 40
zelka007
преди 1 година
траншеите и драконовите зъби ще ги заобиколят , няма да се потят над тях ич ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 1 година
Флаг вам в руки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
Кисимов
преди 1 година
украинцы начнут наступление только в июле, как вермахт на Курской дуге: https://aftershock.news/?q=node/1239437
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още