IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигнали за въздушна атака и експлозии в цяла Украйна

Само в Бахмут през последните 24 часа са се водили 13 сражения. Експлозии са регистрирани в няколко региона на Украйна, включително в Киев

06:31 | 28.04.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Преди часове бе ударена жилищна сграда и в Миколаев. Снимка:  EPA/OPERATIONAL COMMAND
Преди часове бе ударена жилищна сграда и в Миколаев. Снимка: EPA/OPERATIONAL COMMAND

В цяла Украйна е обявена тревога за въздушни нападения. Това съобщи информационна агенция „Интерфакс“. Експлозии са регистрирани и в региони като Днепър, Кременчук и Полтава в Централна Украйна и в Николаев в южната част на страната. В интернет се появиха и съобщения за експлозии в Киев и околностите му, както и за неидентифицирани летящи обекти, движещи се в западна посока.

Според украинските военни руските сили се опитват да прекъснат ключови маршрути за доставки и комуникационни линии към окупирания източен украински град Бахмут. Говорителят на украинските въоръжени сили в източната част на страната Серхий Черевати заяви по украинската телевизия, че през последните 24 часа около Бахмут са се водили 13 сражения. Украинските войски са успели да осигурят доставката на провизии и евакуацията на ранените с постоянни контраатаки. Руското министерство на отбраната съобщи за успехи срещу украинските позиции в различни сектори. Информацията, предоставена от двете страни, не може да бъде проверена.

Кулеба: Доставката на изтребители F-16 по-скоро ще възпре, отколкото да провокира Русия

Украйна настоява за изтребители F-16 от известно време насам. Сега външният министър Дмитрий Кулеба написа в Twitter, че такава подкрепа по-скоро ще възпре, отколкото да провокира Русия.

В туита си Кулеба изброи и други оръжия, за които някои критици се опасяват, че могат да доведат до ескалация на войната. Но това не се е случило, каза той. „Време е да предприемем тази стъпка", добави Кулеба, визирайки изтребителите F-16.

От месеци Украйна настоява за изтребители, за да може по-добре да защитава въздушното си пространство. Тя проявява особен интерес към произведените в САЩ самолети F-16, които са на въоръжение в повече от 20 държави. Понастоящем Германия, а също и САЩ изключват доставката на изтребители.

Зеленски: Депортациите трябва да се класифицират като геноцид 

Украинският президент Володимир Зеленски обвинява Русия, че е депортирала близо 20 000 непълнолетни от началото на войната. 

„Депортирането на украински деца е един от напълно преднамерените елементи на опита на Русия да заличи идентичността на нашия народ и да заличи същността на украинците", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. Това престъпление трябва да бъде класифицирано като геноцид, както от политическа, така и от правна гледна точка, изисква украинският държавен глава. Според него това е важно и за да се даде сигнал на други потенциални държави извършителки. Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

„За геноцида ще има наказания". Русия отрича да има изчезвания и говори за евакуация.

Украинските граждани, живеещи в окупираните от Русия територии, които отказват да приемат руско гражданство, могат да бъдат депортирани от тези региони. Това се предвижда междувременно в указ, подписан от руския президент Владимир Путин и цитиран от украинската информационна агенция „Укринформ".

Указът гласи, че хората в тези региони трябва или да станат руски граждани, или ясно да заявят, че не желаят това. Според указа тези, които изберат второто, ще бъдат считани за чужденци от 1 юли 2024 г. и могат да бъдат депортирани.

Отделна клауза от указа се отнася до жителите на окупираните територии, които според твърденията застрашават националната сигурност на Русия. Те също ще бъдат депортирани. Освен това ще им бъде забранено да влизат в Русия.

Още новини от нощта

  • Руските военни сили се опитват да прекъснат ключови пътища за снабдяване и комуникационни линии към размирния източен украински град Бахмут. Според говорителя на украинските сили в източната част на страната Серхий Череватий през последните 24 часа около Бахмут са се водили 13 сражения.  
     
  • По данни на датските военни няколко дни преди взривовете на "Северен поток" в Балтийско море руски специален кораб се е намирал в близост до местата на детонациите. Командването на датската отбрана потвърди пред вестник Information, че на 22 септември 2022 г. патрулен кораб е направил 26 снимки на специалния кораб източно от остров Борнхолм.
     
  • САЩ налагат нови санкции срещу Русия и Иран заради „незаконните арести". Наред с други, засегнати са руската тайна служба ФСБ, съобщи американското правителство. Хората не трябва да бъдат „политически пешки", които са арестувани „под фалшив предлог". Визира се и арестът на американския репортер Еван Гершкович за предполагаем шпионаж в Русия. 

Това ще бъде важно днес:

  • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу иска да се срещне с колегите си от Шанхайската организация за сътрудничество в индийската столица Ню Делхи. Сред държавите членки са Китай и Иран.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 31
evlogi
преди 1 година
Бе да няма някакъв друг Бахмут в Украйна дето да не го знаем?Тоя сегашният Бахмут Пригожин не го ли обявява вече няколко пъти за превзет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: zelka007 нишо няма нужда да пращат, ония сами ще си затънат в блатата. А пораженията по блока са от самовзривил се климатик, нъл тъй обясняваха украинските любители на свастики. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... поражения по един девет етажен блок . велики !! втората най-могъща !! 23 ракети !! това е !! другото са експлозии на прихванати крилати ракети в небето ... :))) ... ами пратете некой богатир-вагнерец да провери какво става на реката , вървят ли гумени лодки с бременни украинки или не ... нъл са смелчаци ... ?! ... страшно нема , фейк е само ... не взимат пленници обаче бременните украинки ... :))) ... бахмут взехте ли го ?! нема се косиш , в Киев сте в понеделник , най-късно в сряда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 36
Импeраторът
преди 1 година
Русанаците убиват цивилни със скъпо струващи ракети, вместо да инвестират пари в благото на народите в РФ. Шок? По-скоро новото "нормално". У нас - някои българи са потресени от агресията на РФ, други празнуват смъртта на украинците през изминалата нощ. Всеки сам за себе си и пред себе си да помисли от кои е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
https://x.gd/ExwCK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
До: zelka007, так точно, всички ракети са прехванати от натовското ПВО, а пораженията са от НЛО! Олешка ли е новото, което не е тяхно? Как върви десантирането с гумени лодки през Днепър, днес не пишеш новини за това направление. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
Дългопишковеца е в НС чеканье за генератори е положението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 43
zelka007
преди 1 година
хихи ... общо са изстреляли 23 крилати ракети (21 са свалени) и 2 дрона (2 са свалени) , от тях само към Киев са били 11 и всичките са свалени ... не работели НАТОвските ПВОта , а друзя антиваксъре-газовици ?! ама като гледаме резултатите , май прехвалените С400 и Панцирите не могат да опазят периметъра , а не нашите ... голема поредна ротация на рассийски главнокомандващи , всичко върви по план предполагам , и излизат в заслужен отдих , някои ще пробват бънджи без въже ... Олешка ваша ли е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още