IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Вагнер" се изтегля от Бахмут след 9 май

Военните ще "ближат рани" в тила, съобщава ръководителят Евгений Пригожин

15:46 | 05.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP
Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP

"Вагнер" се изтегля от Бахмут и предава своите позиции на Министерството на отбраната на Русия след 9 май, съобщи собственикът на частната армия Евгений Пригожин в своя канал в Telegram. По-рано днес (5 май) той показа видео с последните жертви от неговата армия и съобщи, че не им достигат муниции и въоръжение, обвинявайки за недостига руския министър на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващия руските сили Валерий Герасимов.

В своето обръщение Пригожин пише, че на 16 март 2022 година му е било предложено да се включи в "защита на родината". "Към 9 май 2023 година трябваше да превземен Бахмут, но на 1 май заради бюрократи практически ни беше отрязан достъха до артилерийски боеприпаси", казва още собственикът на частната армия.

Евгений Пригожин, наричан и "готвачът на Путин " заради близките му отношения с руския президент и фирмата за кетъринг, която в Кремъл използват за официални събития, се оплаква, че руската армия не покрива фланговете, каквото е било споразумението. Заради липсата на боеприпаси загубите на армията растат в "геометрична прогресия" всеки ден, казва още той.

По тази причина и частната военна компания "Вагнер" се връща в тила, "за да ближе рани", но "когато родината е в опасност - отново ще станем да я защитим".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар на това заявление, посочвайки, че то касае хода на "специалната военна операция", както в Русия наричат войната, която започнаха в Украйна. Пред ТАСС Песков коментира, че в Кремъл са научили за решението на Пригожин от медиите.

От месеци анализаторите коментират "боричканията" в руските военни сили в Украйна. В състава са различни армейски части, включително и десантчици и гвардейци, частни военни структури и бойци от Чечня - т.нар. "кадировци". Според наблюдатели операцията в Украйна в началото започна без ръководител, а в последвалите месеци ръководителите се сменят доста често.

ЧВК "Вагнер" имаше решаващо значение за овладяването на Соледар в началото на годината, но при Бахмут битката се усложни и вече близо 9 месеца нито една от страните не може да вземе контрола над града, макар че руските сили са превзели по-голямата част от територията му.

Съюзниците на Украйна критикуваха преди месеци отказа на Киев да се изтегли от Бахмут, съхранявайки сили за контраофанзивата. Украинските военни обаче са категорични, че превземането на града ще отвори по-широк фронт в Донбас и е предпоставка за напредване и изпълнение на целта на Кремъл за пълната окупация на Донецка и Луганска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 05.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
aldy
преди 11 месеца
Изявлението на Пригожин на видео и в писмен вид. Кой разбрал, разбрал. === https://politikus.info/v-rossii/151579-zayavlenie-evgeniya-prigozhina-i-boycov-chvk-vagner.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Импeраторът
преди 11 месеца
До: khao Нормално да го превземат. Украинците пращаха там само тийнейджъри и старци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
Нормално, след като го превзеха около 15 пъти е редно да превземат и нещо друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още