IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За САЩ руската офанзива срещу Бахмут се е провалила 

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за подобряването на ПВО на страната

06:48 | 02.05.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По данни на САЩ през последните пет месеца Русия е дала около 100 000 жертви, които са загинали или са били ранени в боевете в региона около град Бахмут. Около 20 000 руски бойци са били убити в битката за града, половината от които са членове на групата „Вагнер", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Кърби определи руската офанзива в Бахмут като неуспешна.

Началникът на щаба на САЩ Марк Мили съобщи през ноември, че през първите осем месеца на войната са били убити или ранени над 100 000 руски войници. Същото вероятно важи и за украинската страна, каза той тогава в Ню Йорк. Тези данни също не можеха да бъдат проверени независимо.

След нахлуването си преди повече от 14 месеца Русия контролира почти една пета от територията на Украйна, включително черноморския полуостров Крим, който беше анексиран още през 2014 г. Източният град Бахмут е подложен на съвместна атака от руската армия и войските на „Вагнер“ в продължение на месеци. Нападателите вече контролират около 85% от територията на града според собствените им данни.

Кърби заяви, че стратегическата стойност на това Русия да превземе Бахмут е „ниска". Подобен ход не би променил хода на войната в полза на Русия. „За Русия това усилие, особено в Бахмут, е на много, много висока цена", каза той. По думите му запасите от оръжия и войските на Русия са изчерпани, докато украинската отбрана в районите около Бахмут остава силна.

Зеленски иска да подобри въздушната отбрана

След последните руски ракетни атаки срещу украински градове президентът Володимир Зеленски обяви по-ефективна противовъздушна отбрана. 

„Работим с нашите партньори възможно най-активно, за да направим защитата на въздушното ни пространство още по-надеждна", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. „Само през изминалата нощ, от полунощ до седем сутринта, успяхме да свалим 15 руски ракети", каза Зеленски. „Но за съжаление не всички“. Украинският президент имаше предвид руските атаки с крилати ракети и ракети през последните 24 часа.

Шолц посочи условията за доставка на оръжия за Украйна

Според германския канцлер Олаф Шолц Украйна не може да обстрелва руска територия с оръжия, доставени от Германия. Шолц заяви по време на граждански диалог в Бендорф край Кобленц, че други западни доставчици на оръжие също са определили такива правила. С цялата необходима помощ, каза той, трябва да се направи всичко възможно, за да се предотврати война между Русия и НАТО. По време на гражданския диалог Шолц заяви, че Украйна може да очаква да получи боеприпаси за зенитно-ракетния танк Gepard от Германия от август. По думите му в момента се подготвя производството, но това ще отнеме известно време.

Други събития от вечерта накратко:

  • Комисарят на Бундестага по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогл предлага да се попълнят специалните фондове за Бундесвера, когато те бъдат изчерпани. Освен това бюджетът за отбрана като цяло трябва да се обогатява с 10 млрд. евро годишно.
     
  • Ръководителят на наемните сили „Вагнер“ е поискал от правителството в Москва да достави повече боеприпаси. Според Пригожин групата му получава около 100 тона артилерийски снаряди на ден, но за завладяването на Бахмут се нуждае от 300 тона.  
     
  • Украинската подготовка за очакваната пролетна контраофанзива за възвръщане на окупираните от Русия територии, е във финален етап, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников.
     
  • Русия изгражда здраво укрепени отбранителни структури по протежение на фронтовата линия в окупираните украински територии, но и по места дълбоко навътре в своя територия, заяви британското военно разузнаване. 
     
  • Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по време на телефонен разговор е обсъдил „дългосрочното сътрудничество в областта на отбраната" с канадския министър-председател Джъстин Трюдо.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
нефелен , що втората най-могъща се криеше 6 месеца в Херсон , преди да прецапа в жест на добра воля р.Днепър , за да не ги еевват ?! що разполагат артилерии из детски градини и болници ?! що си крият джелезата в селскостопански дворове , ми не застанат кат истински богатири насред полето ?! що сте толкова остри копейкопоклонниците , некъф специален курс ли завършвате или ви е генетична обремененост ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007Другарю Евроатлантик, до кога Украинските военни ще се прикриват в жилищни блокове, устройват засади в жилищни къщи? До кога ще крият боеприпасите си в частни складове и бизнеси? И всъщност кога ще е тази пролетна офанзива, че лятото дойде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 33
zelka007
преди 1 година
друзя антиваксъре-газовици , де ги онези велики и могъщи ракетни удари по жилищни блокове , ТЕЦ-ове , трафове и ЖП-гари , с десетки убити цивилни и деца ... ?! ... сега ви се насълзяват очета от по един блок или един склад за месец ... "котелите" спряха да кипят , изпуснаха скоропостижно пАрата , въпрос на време е кой откъде е ... какви са тези територии в синьо от двете страни на р.Днепър ?! да не би безаналоговите да ги е шубе от некви мардъри и леопарди ?! нали си имат Т-55 и Армати и Сармати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още