IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската отбрана е свалила 15 от 18 ракети, изстреляни по страната тази нощ

Междувременно стана ясно, че силите на „Вагнер“ може да се изтеглят от Бахмут в Източна Украйна, ако руското военно командване не осигури повече муниции

09:49 | 01.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Жилищна сграда в Уман, ударена то руска ракета, 28 април. Снимка: Roman Pilipey/Getty Images
Жилищна сграда в Уман, ударена то руска ракета, 28 април. Снимка: Roman Pilipey/Getty Images

Разчетите на украинската противовъздушна отбрана свалиха 15 от 18 ракети, изстреляни от руските сили в ранните часове на днешния ден по Украйна, съобщи армията на Киев. По-рано цялата страна, в продължение на повече от три часа, беше огласена от вой на сирени за въздушна тревога, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

„Към 02:30 ч. руските нашественици нападнаха Украйна със самолети на стратегическата авиация“, се казва в публикация в Телеграм канала на главнокомандващия украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни.

Допълва се, че 15 от изстреляните 18 ракети са били унищожени.

Общинските власти в Киев съобщиха също в Телеграм, че всички ракети, изстреляни по столицата, са свалени.

„По първоначални данни няма жертви и пострадали сред гражданското население, както и разрушения по жилищни сгради или инфраструктурата“, посочи столичната администрация.

Противовъздушната отбрана се е задействала срещу руски ракети и в Киевска област, която в административно отношение е отделна област от самия град Киев, заявиха властите.

Украински медии съобщиха за взривове и в Днепропетровска и Сумска област.

През последните няколко дни Русия засили ракетните си нападения срещу Украйна. Информацията за поредните взривове не може да бъде проверена чрез независим източник.

Няма муниции за „Вагнер“

Междувременно стана ясно, че силите на „Вагнер“ може да се изтеглят от Бахмут в Източна Украйна, ако руското военно командване не осигури повече муниции. Това заяви ръководителят на наемническата група Евгений Пригожин, цитиран от Bloomberg.

Той заяви, че силите му ще трябва да „се изтеглят организирано или да останат и да умрат“, ако ситуацията незабавно не се подобри. По думите му „Вагнер“ получава само част от необходимите муниции.

„Пригожин вероятно се опитва да получи достъп до повече муниции, докато (руският президент Владимир) Путин отново прави разместване в руското военно ръководство по начин, който може да облагодетелства“ операциите на „Вагнер“, посочват от базирания в САЩ аналитичен център Institute for the Study of War.

След изказването на Пригожин стана ясно, че руският ген. Алексей Кузменков бе назначен за заместник министър на отбраната по снабдяването и логистиката, съобщи по-рано руското министерство на отбраната в Телеграм.

Кузменков бе заместник-ръководител на руската Национална гвардия от 2019 г. Той наследява Михаил Мизинцев, който бе на поста от септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Украинската отбрана е свалила 18 от 15 ракети, изстреляни по страната тази нощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
документален филм за г.Охтирка , как инженерно поделение и местните ловци с помощта на 93-та разузнавателна бригада се организират и попиляват една от танковите колони . едно от първите места , където рашибозуците срещат отпор . най ми хареса репликата на един от ловците в териториалната отбрана : наблюдавахме всяко движение на зaднuцитe и докладвахме позиции за артилерията . смели и обединени мъже ... !! ... :))) ... на който му е интересно : https://***.youtube.com/watch?v=_RNHmYTrBZ4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: valentino29... кво станА с "котелът" в Авдеевка ?! май отива на тава ... :))) ... белята започнА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
valentino29
преди 1 година
https://x.gd/jOQcN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
безаналоговите в опит пореден да стрелят по жилищни квартали ... естествено неуспешни ... в Авдеевка отстъпват ... от Олешка спряха вече снимките до табелката на одърпани рашибозуци , който правил прощални снимки направил ... Бахмут взехте ли го друзя ?! нещо гледам из мрежата се въртят разни клипове , великите рассийски траншеи заобиколени с минни полета служат основно за складиране на разфасовани рашибозуци ... требе да се обяснява на украинците , че са непревземаеми ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още