IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрушени домове и 34 ранени при поредните руски удари срещу Украйна

Войната достига потенциална повратна точка, след като руските войски не успяха да си осигурят значителна територия през последните пет месеца

17:35 | 01.05.23 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия извърши нов ракетен обстрел срещу Украйна през нощта, който предизвика огромни пожари в град в източната част на страната, повреди десетки къщи и рани най-малко 34 души, предава Ройтерс.

Нападенията срещу Павлоград, който е и железопътен център, са били извършени при втората вълна ракетни нападения в страната в рамките на три дни, като Москва явно съживява зимната си тактика на удари с голям обсег преди планирана украинска контраофанзива.

Огромен кратер се е образувал в двора на къща, която е била обсипана с отломки в покрайнините на Павлоград. Близките къщи са сериозно пострадали. В центъра на града прозорците на спално помещение, което служи като химически завод, са били взривени.

Микола Лукашук, ръководител на областния съвет в Днепропетровск, съобщи, че при нападението са нанесени щети на 19 жилищни сгради, 25 къщи, три училища, три детски градини и няколко магазина. Сред 34-та ранени има пет деца, допълни губернаторът на областта.

Градът се намира в Югоизточна Украйна зад основните източни и южни фронтови линии във войната.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са нанесли удари, като са използвали ракети с голям обсег и висока точност срещу „военно-индустриални инсталации на Украйна“.

„Целите на удара бяха постигнати. Работата на предприятия, произвеждащи боеприпаси, оръжия и военно оборудване за украинските войски беше нарушена“, допълни то.

Повратна точка

Щетите изглеждат ограничени в други градове в Украйна, след като сирени за тревога прозвучаха през нощта. Украйна съобщи, че е свалила 15 от 18 крилати ракети.

Представители в столицата Киев съобщиха, че няма информация за цивилни жертви и щети там.

Министерството на извънредните ситуации съобщи, че при нападенията значително са били повредени пунктове за доставка на електрическа енергия в южната област Херсон и в източната област Днепропетровск, при което хиляди хора са останали без ток. Ремонтът на мрежата се очаква да отнеме няколко дни, се казва в съобщението.

Войната достига потенциална повратна точка след пет месеца руски нападения, които не успяха да осигурят значителна територия въпреки най-кървавите сухопътни боеве по време на войната.

Киев се готви за контранападение, като използва стотици бронетранспортьори и танкове, дарени от съюзници, и хиляди военни, които неотдавна се завърнаха от обучение на Запад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: Achtung Абе едни клоуни дрънкаха нещо за Киев за 3 дни...сега дрънкате други глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
Achtung
преди 1 година
"Днепропетровск, съобщи, че при нападението са нанесени щети на 19 жилищни сгради, 25 къщи, три училища, три детски градини и няколко магазина." Впечатляващо, на всеки 39 сгради имат 3 детски градини и три училища, а магазините даже не могат да ги преброят и всичко това от 3 ракети, които свършиха още миналия март и останаха само анимациите да плашат двете батареи Пейтриът, стотиците ракети Ирис-Т и Амраам, плюс Стингърите, а един мормот завива шоколада в станиол с лилава крава.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
SporqZaKef
преди 1 година
Сутринта не писахте ли, че 15 от 18 ракети били свалени ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още