IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Руското настъпление в района на Бахмут започва да затъва

Най-малко девет цивилни са загинали при руски обстрел през изминалото денонощие

10:21 | 25.03.23 г. 6
Украински войници в окоп в близост до Бахмут. Снимка: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images
Украински войници в окоп в близост до Бахмут. Снимка: Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency via Getty Images

Руските войски продължават атаките по северния и южния сектор на фронтовата линия в Донбас, но настъплението на Москва в района на Бахмут започва да затъва, отбелязва Киев, цитиран от БНР.

Битката за Бахмут се "стабилизира", заяви главнокомандващият украинските сили генерал Валерий Залужни. Ситуацията на фронта по посока на Бахмут е най-тежка, но благодарение на огромните усилия на войниците ни успяваме да стабилизираме ситуацията, отбеляза Залужни и допълни, че украинската армия е успяла да облекчи напрежението върху един от маршрутите си за снабдяване.

Според базирания във Вашингтон Institute for the Study of War частната руска армия "Вагнер" е по-многочислена, но засега украинските военни успяват да изтощят наемниците.

Киев съобщава също за ожесточени боеве по линията Лиман-Купянск, както и на юг в Авдеевка в покрайнините на контролирания от руската армия Донецк.

Най-малко девет цивилни са загинали при руски обстрел през изминалото денонощие. По данни на Червения кръст, десет хиляди души бедстват в и около обсадения Бахмут.

Украйна няма да забрави загиналите герои и действията на руските окупатори ще бъдат наказани - това каза в среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски, цитиран от БНТ.

"Искам да спомена всички бойци, които се сражават с окупаторите в отговор на терора, които разкриват вражеските позиции, от които врагът атакува градовете ни. Всяка разрушена такава позиция означава спасен украински живот", каза Зеленски. "Благодаря на въоръжените сили, разузнаването, службите за сигурност - на всички, които изпълняват тези задачи. Това е справедлив отговор за онези, които са източник на тероризъм. Врагът трябва да знае - Украйна няма да прости обиди срещу нашия народ, няма да забрави загиналите и ранените. Всички руски терористи ще бъдат разгромени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 25.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
С тази разлика, че в района на Бахмут има 80к Украински военни, а не 10к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Бахмут още малко пада и там ще бъдат обкръжени 10 000 украинеца, нали така? И Вухледар почти падна. Последно като гледах информация, професор Витанов разказваше да улични боеве там. Добре, високо е по план, нема се плашите копейници :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 24
ratten
преди 1 година
двата най-блестящи форумни интелекта са се срещнали в коментарите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 28
Кисимов
преди 1 година
Трябваше да се споразумеят по примера на Пунтландия: https://ru.wikipedia.org/wiki/Пунтленди да си поделят донецка област- Зеленски взема Крематорск, останалата източна Украйна остава за Путландия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: khao... рашибозуците и пандизчийте са квалитетни джендълмени , острието на нацията дет се вика . те не посегат на бременни и деца , а всеизвестен факт е , че украинците са изпратили на фронта , или както е модерно да се казва линията на съприкосновение , бременните си жени и недоучилите си деца , докато си поркат водка на полско-украинската граница от НАТОвските военновременни запаси . затова не помръдва линията на съприкосновение ... жест на добра воля ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 9
khao
преди 1 година
баси малшанса... след като го превзеха над 10 пъти, сега затънаха.... жалка история! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още