IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-предпочитаните дестинации за самолетни екскурзии от българите през май?

Виена, Рим и Барселона водят в класацията

08:37 | 29.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Тази година великденските и майските празници предоставят идеална възможност за по-продължителна екскурзия или почивка със самолет. Много българи избират да слеят празниците, предприемайки пътувания до някои от любимите европейски градове. Ето кои дестинации са избрали те за своята по-дълга почивка в началото на месеца, както и около 24 май, според онлайн платформата за организиране на пътувания със самолет eSky.bg.

Виена, Рим и Барселона са най-предпочитани

24% от българите избират Виена за кратка екскурзия или по-дълга почивка през месец май. Около Великден те прекарват средно по 6 дни в австрийската столица и заплащат средно по 133 евро за двупосочен самолетен билет. За 24 май те прекарват средно по 3 дни във Виена и отделят по 112 евро.

Рим е втората най-предпочитана дестинация, която близо 20% от българите избират. Най-много българи всъщност летят до италианската столица за 24 май, като заплащат средно по 132 евро за самолетен билет в двете посоки и прекарват по 4 дни там. По-скъп е билетът обаче за пътуване до Рим около Великден – средно 150 евро.

Любимият испански град отново е в челната тройка, като 15% от сънародниците ни избират Барселона за своето майско приключение. За Великден българите прекарват там средно по 5 дни и заплащат по 219 евро за самолетен билет. От анализите става ясно, че кратката екскурзия в Барселона около 24 май излиза по-изгодно и цената на двупосочния самолетен билет е 131 евро.

Следващият любим град на българите е Милано и 14% от тях го избират за своето майско пътуване. За великденско пътуване в столицата на модата българите плащат средно по 148 евро и прекарват по 7 дни. Цените на двупосочните билети са сравнително по-евтини за дългия уикенд около 24 май – 87 евро.

Следващи в класацията са Будапеща (11%) и Париж (10%). Средната цена на двупосочен самолетен билет до Будапеща за майските празници е 96 евро. Българите, които пътуват за Великден до Париж, заплащат средно по 240 евро и прекарват по 5 дни там. Цената за пътуване в края на месец май е около 193 евро за двете посоки.

Последно място в класацията заема Копенхаген, като 6% от българите ще посетят датската столица за празниците, заплащайки средно по 90 евро за двупосочен билет.

Графика: eSky.bg Графика: eSky.bg

Кога българите планират пътуванията си?

Ранното планиране на пътувания се завърна като тренд след стабилизирането на туристическата индустрия. Българите вече не разчитат на last minute оферти и планират пътуванията си все по-отрано. От анализа на eSky.bg става ясно, че сънародниците ни планират най-отрано пътуванията си покрай дългия уикенд около 24 май – между два месеца и половина до почти три месеца.

Малко по-спонтанно сънародниците ни планират великденските си пътувания, въпреки че са с по-дълга продължителност. Най-отрано те резервират пътуванията си до Барселона – почти 2 месеца и 10 дни, а най-късно до Будапеща – месец и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Туризъм виж още

Коментари

Финанси виж още