IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски е научил за изтичането на американските военни тайни от медиите 

Руският министър на отбраната призова за значително увеличение на производството от държавния производител на тактически ракети

06:45 | 03.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Украинският президент Володимир Зеленски заявява, че не е бил информиран от правителството на САЩ за експлозивното изтичане на секретни документи, разпространени в интернет. Това става ясно от откъс от интервюто на Washington Post със Зеленски, което вестникът публикува на своя уебсайт. „Не бях информиран предварително от Белия дом или Пентагона", казва Зеленски според медията. „Ние не разполагахме с тази информация, нито пък аз лично". Това, според него, очевидно е било нещо лошо. В материала на Washington Post се казва, че Зеленски е научил за това от новините.

Американските медии съобщиха за първи път за изтичането на информация малко преди католическия Великден. По това време в интернет от седмици се разпространяваха секретни документи на американските служби за руската агресивна война срещу Украйна - с информация за оръжейни доставки, оценки на войната, а също и подробности за предполагаеми шпионски операции на САЩ срещу партньори. 21-годишен служител на американската армия е заподозрян, че ги е публикувал в затворена чат стая. Оттам те се разпространяват, докато не попадат в полезрението на властите и медиите. Очаква се мъжът да бъде изправен пред съда. Американските власти все още провеждат разследване.

В интервюто Зеленски определи разкритията като неблагоприятни за Киев. Според него те не са добри и за репутацията на Белия дом и САЩ. Вестникът беше съобщил, позовавайки се на документи от изтичането на данни и на свои източници, че САЩ се съмняват в очаквания успех на планираната пролетна офанзива на Украйна срещу руските агресори. Според Washington Post обаче Зеленски е дал да се разбере в интервюто, че не иска да рискува подкрепата на САЩ за страната си, като даде воля на чувствата си.

САЩ се смятат за най-важния съюзник на Украйна в борбата срещу руската инвазия и подкрепят Украйна от началото на руската агресивна война с военна помощ в размер на милиарди долари.

САЩ планират допълнителна военна помощ

САЩ предоставят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 млн. долара. Според американски представители, пожелали да останат анонимни, тъй като новата помощ все още не е официално обявена, тя включва големи количества артилерийски снаряди, гаубици, ракети „въздух-земя" и боеприпаси. Украйна обяви пролетна офанзива срещу руските нашественици. 

Новият пакет включва и ракети Hydra 70 с въздушно базиране, както и неразкрит брой ракети за вече доставените американски ракетни системи Himars. На Украйна се предоставят и противотанкови оръжия. Всички те ще бъдат взети от запасите на Министерството на отбраната на САЩ, за да се гарантира бърза доставка до фронта.

Зеленски призовава за сигурност за всички европейци

С оглед на предстоящата среща на върха на НАТО през юли Зеленски призова за сближаване на западните държави. „Най-важното нещо, което ни обединява, е сигурността за всички европейци, стабилността и следователно по-нататъшното развитие и укрепване на европейската и евроатлантическата общност", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение. Поради това на срещата си с председателя на португалския парламент Аугусто Сантош Силва той е обсъдил и украинските искания към НАТО.

Други важни събития от нощта накратко:

  • Според губернатора на Краснодарския регион там се е запалил склад за горива. Регионът е разположен в югозападната част на Русия на Азовско море срещу Украйна.  
     
  • В западната руска Брянска област локомотив и около 20 вагона са дерайлирали недалеч от селището Белие Берега по данни на руските железници РЖД. Причината е „незаконна намеса в работата на железопътния транспорт", съобщиха от РЖД в Telegram. Локомотив и около 20 вагона са дерайлирали недалеч от селището Белие Берега в Брянска област. Снимка: Telegram Локомотив и около 20 вагона са дерайлирали недалеч от селището Белие Берега в Брянска област. Снимка: Telegram
  • Европейската комисия планира да увеличи европейското производство на боеприпаси - и да похарчи за това един милиард евро. Това е добра новина за Украйна, но също така укрепва европейските отбранителни способности, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
     
  • В спора за евтиното зърно от Украйна ЕК ограничи вноса на четири украински продукта след натиск от страна на няколко държави от ЕС. До 5 юни пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледът вече няма да могат да се търгуват свободно в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.
     
  • Руският министър на отбраната очаква значително увеличение на производството от държавния производител на тактически ракети. Компанията изпълняваше доставките навреме, „но точно сега е необходимо да се удвои производството на високоточни оръжия в най-кратки срокове", заяви Сергей Шойгу.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 глей го само къв класически дебббил е, до оня ден... ние сме били заблудени, щото се информираме само от тИливизорО, а днес... не било вярно щото го нямало в пресата! Празноглава копейка пишеща квото му дойде... според деня и спуснатите опорки... без грам мисъл у тиквата му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... тъжно , както изглеждат по рассийските телевидения , на пропагандаторите физиомутрите ?! или смръщените лица на рассийски генералисимуси , затиснати от решаване на ежедневните непосилни задачи на СВОто ?! толкова тъжно ?! едва ли ... а защо те не са щастливи от постигнатото и се фъргат периодично от десетият етаж или се давят ... ?! ... конашенко нали каза че Олешка е ваша , нема да се косиш ... затова копаете траншеи и окопи в цялата белгородска и курска област ... тъжно е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 писал, писал... и нищо смислено не казал (както винаги), само лични обиди! Що е то? Иванушка глуууупака! :D:D разбира се че всичко което е написал е вярно, за сега зелката няма история на лъжи, каквато имаш ти... с три дена до Киев и чакаме руската армия да загрее! :D:D:D еййй, сега гледай как ще загрее, че на пушена гума ще замирише! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: И смешно, и тъжно е да те чете човек. Ако и 10% от написаното отдолу, беше вярно, в западната либерална преса щеше да кипи радостна глъч и тътен от победни салюти. А то - тишина и все по-мрачни прогнози. Напомняш лудия герой на Вазов от *Под игото* - Муннчо, избрал свободата на лудостта пред теглото на истината. Накрая само той посреща башибазука в изоставената Бяла черква. Обесват го поради липса на по-читави бунтовници. Нещо в коментарите ти ми напомня обречеността на тази сцена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
друзя антиваксъре-газовици , сега разбирате ли кога е започнала украинската контраофанзива ?! още преди половин година , когато започнаха систематично да ликвидират всякакви складове и артилерийски точки в дълбочина с прецизни удари с дронове и управляеми снаряди ... рашибозуците олабват линията на съприкосновение , щото всичко за Бахмут , не възстановяват и сега украинците си правят каквото искат край Олешка , а тя както знаем е ваша ... що повръщате територии около Бахмут ?! а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
еее друзя антиваксъре-газовици , какви са тези увеличаващи се сини области на тактическите карти , отразяващи напредъка на СВОто , по островите на д.Днепър ?! да не би втората най-могъща не може да спре едните гумени лодки ?! те така утре мардъри и страйкъри ще префърлят !! немат ли някоя високоточна ракета , или най-добре залп от ракети с катюша , и да ликвидират тази подривна дейност в новите територии ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още