IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Русия да реагира на контраофанзива на украинските военни?

В последните дни руските военни подлагат на масирани обстрели територията на Украйна в опит да отслабят системите за ПВО

08:42 | 08.05.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От месеци Украйна не крие подготвката си за контраофанзива и руските военни имаха достатъчно време да се подготвят за отговор и защита за позициите си. Но ще успеят ли руснаците да реагират на настъплението, анализират от Института за изучаване на войната (ISW) в своята публикация за 438-я ден от началото на войната.

Според наблюдателите управленската верига на операцията в Украйна се къса, а позициите на главнокомандващия Валерий Герасимов стават все по-слаби. Доказателство за това са последното развитие около Бахмут и шантажа на ръководителя на ЧВК "Вагнер", за който му помогна и чеченският лидер Рамзан Кадиров.

През миналата седмица Пригожин съобщи, че след 9 май се изтегля от Бахмут, заради големите загуби в личния състав и липсата на достатъчно артилерийски снаряди, въпреки че украинците не потвърждават за намаляване на обстрелите в този период от време. На 7 май Пригожин съобщи, че е получил официално уверение от Министерството на отбраната, че доставките на въоръжение ще бъдат увеличени. Думите му не могат да бъдат потвърдени официално, защото не показа писмото, което твърдеше, че е получил, пише още ISW.

Но ако е факт, то вероятно и изявленията на Кадиров са помогнали за това решение на Министерството на отбраната. Чеченският лидер той поиска в обръщение до руския президент Владимир Путин позволение да премести своя "Ахмат" от "други части на фронта" в Бахмут. Според наблюдения на експерти чеченските сили са в Запорожието, където се очаква да бъде насочена контраофанзивата на украинските военни. Отслабването на този фронт едва ли е желано от Москва точно в този момент. Освен това Кадиров прескочи цялата командна верига, обръщайки се директно към руския президент.

Създалата се ситуация показва само, че Герасимов няма контрол над всички руски части, които са в Украйна и на Министерството на отбраната се налага да преговаря с Кадиров и Пригожин като с равни, а не им заповядва като на подчинени. Отслабената командна верига само повдига въпросите как руските военни ще успеят да реагират при започване на настъплението. Вероятността Путин да направи промени в командването на операцията не е голяма, за да не бъде сринат съвсем авторитетът на Министерството на отбраната, допълват още от ISW.

В Украйна има 300 хил. руски военни, твърди министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников пред The Washington Post. Той коментира още, че в Киев се притесняват от свърхочаквания за контраофанзивата и една от причините за неговите опасения са именно големият брой руски военни в страната.

Русия започна евакуация на юг

Руските части започнаха да евакуират цивилно население с руски паспорти от южните части - основно в Запорожката област, Бердянск и по крайбрежието на Азовско море, сочат данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Има данни за затворени полицейски участъци в различни населени места и не се извършват доставки, включително и на горива по бензиностанциите. Подобна тактика руснаците приложиха през есента, когато се изтеглиха от Херсон.

Кметът на окупирания град Мелитопол Иван Федоров коментира обаче, че в Запорожка област се наблюдава евакуацията на цивилни, но военните се увеличават.

Русия официално потвърди, че е евакуирала повече от 1600 души, от които 660 са деца, от Запорожка област. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортацията на украински деца в Русия. По данни на Киев на територията на Русия се намират поне 20 хил. украински деца.

Битка за руини

Бахмут се превърна в политическа, а не в стратегическа цел - в началото на май Пригожин разказа, че целта на "Вагнер", когато се включи активно в операцията през октомври 2022 година, е била да изтощи украинските сили, а не да превземе града, отхвърляйки твърденията на министъра на отбраната Сергий Шойгу, че градът е ключов и ще отвори фронта в Донбас.

Самите украински военни твърядт същото - в Бахмут се води битка на изтощение. Данни на западни разузнавания показват, че загубите в жива сила в района са 1:8 в полза на украинците. Отделно Пригожин призна преди дни, че тази битка вероятно ще сложи край на неговата частна армия, която обаче "ще влезе в историята". Пред руски военен наблюдател ръководителят на ЧВК "Вагнер" коментира, че на ден губи по около 90 от своите военни.

Командващият украинските части в региона ген. Олександър Сийрски коментира в Telegram, че натискът на руските военни в Бахмут се засилва през последните дни - появяват се по-модерни оръжия и войските се прегрупират. "Руснаците все още се надяват да превземат града преди 9 май. Нашата задача е да предотвратим това", написа още той.

Бахмут реално е в руини и боевете, започнали още прези миналото лято, са разрушили почти изцяло града. Руските части контролират 95% от територията на града, но изпитват затруднения да овладеят фланговете и да прекъсванат на линиите за доставка на украинските военни. 

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) пише в сводката си за изминалия ден, че в направлението Бахмут и Маринка са отблъснати 55 атаки. Във фокуса на руските сили остава още Лиман и Авдиевка.

Москва тества границите на украинското ПВО

В последните дни Русия подлага на масирани нощни атаки с дронове столицата Киев и Одеса, а тази нощ са извършени и 16 ракетни удари по Харков, Херсон и Миколаев. През миналата нощ са свалени 35 дрона Shahed, съобщават още от ВСУ. През 438-я ден от пълномащабната война са регистрирани 61 въздушни удара и 52 обстрела от реактивни системи над територията на Украйна. Повечето попадения са в обекти от гражданската инфраструктура и има убити и ранени цивилни граждани.

Осем далекобойни ракети Х-22 са изстреляни към Одеса от окупирания Крим, като част от тях не са стигнали до целите си, пише още ВСУ. Няма съобщения за жертви от нощния обстрел над града.

Руските военни тестват и опитват да изтощят системата за противовъздушна отбрана на Украйна, коментира говорителят на оперативно командване "Юг" Наталия Хюменук, цитирана от CNN.

Междувременно американските военни потвърдиха информацията за свалената хиперзвукова руска ракета "Кинжал" от системата за ПВО Patriot, предоставена на украинската армия. Това се случи в нощта на 4 май, но украинските ВВС потвърдиха за свалянето няколко дни по-късно. Основната причина беше, че военните не искаха все още да разкриват с какво разполагат.

Източници на CNN твърдят, че украинските оператори на системата са обучени в щата Оклахома и няма американски военни в Украйна, които да помагат за управлението на Patriot-ите. Според официални източници Киев разполага с поне четири от тези системи.

Владимир Путин беше категоричен, че руските хиперзвукови ракети са недосегаеми за всяка система за ПВО в света, отбелязва още CNN. Производството им обаче винаги е било предизвикателство за Москва, а сега, на фона на санкциите - проблемите стават още по-сериозни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... това е въпрос за страхливи глууупаци като теб.. кажи ми една причина защо да не посмее да ви нарита гнусните оркккски мутри? ... Само една? Малко ли ви биха до сега, при все че имахте 10 пъти повече оръжие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: *** да, да ... не си... и ти коментираш само икономически теми! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
галфон
преди 11 месеца
На мен също ми изглежда някак си нереално 4 пъти по-голяма държава да получи военно поражение от типа "Афганистан" да речем,макар,че всичко е възможно.В случая обаче въпреки западните санкции и "помпането" на Украйна с оръжие се вижда,че нещо куца.Не съм нито русофил ,нито русофоб и виждам патова ситуация.И двете страни не могат да си позволят загуба,защото това може да е край на съществуването им.Ще видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: Tikva007 Кой чака бе, копейка протрита? Май си пропуснала контраофанзивите и освобождаването на Харковска област, Купянск и Изюм? И изхвърлянето на мордорската сгaн от Херсон и нея ли пропусна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
Tikva007
преди 11 месеца
*Ще успее ли Русия да реагира на контраофанзива на украинските военни?* - Това е въпрос, чийто отговор ще дойде автоматично след отговора на по-актуалния за момента въпрос: *Ще посмее ли Украйна (НАТО) да започне контраофанзива срещу руските военни?*, като се има предвид какъв е залогът при успех/неуспех. Общото впечатление е, че нещо не ги гони ентусиазъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 7
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Скоро, скоро - колко да е скоро? Есента чакахте да дойде зимата. Зимата чакахте да дойдат пролетта и леопардите. Сега чакате лятото - вероятно, за да завали асфалт от небето и да лъсне пътищата за натовското вундервафе. Или леопардите и гепардите от толкова дебнене в сутрешната днепърска мъгла, от скука са го ударили на еднополови ласки и сега чакате да се народят нов модел леопардо-гепардчета - нещо като таен мултипликационен ефект от дългото отлагане на обявеното настъпление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Lemon's
преди 11 месеца
100 млн. $$$ за анти западна пропаганда от руските газ и петро долари.???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
andy
преди 11 месеца
47.7 милиона $$$ за aнтиpycкa пpoпагaндa!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 11
OHЯ
преди 11 месеца
*** вече и не споменават Киев , дето щяха да превземат за 3 дни !?! Клошарска работа . И не забравяйте предсказанието на Ванга ..,. Курск ке потъне , целиот свЕт ке го оплаква , Русия ке потъне , никой нЕма да а жали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 18
danchomentata
преди 11 месеца
Зелка Росата по tires е проводник и LGBT батальона ,ако не е оскубал веждите ще ги опърли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още