IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев се притеснява от очакванията за контранастъплението

Управляващите Украйна се опасяват, че при провал на операцията доставките на оръжие и боеприпаси ще секнат

10:41 | 07.05.23 г.
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Военното ръководство на Украйна се опитва да убеди Запада да намали очакванията си от планираното контранастъпление, тъй като не е уверено, че ще успее да обърне хода на конфликта. За това пише в. Washington Post, репортери от който са разговаряли с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на отбраната Алексей Резников.

"Очакванията от нашето контранастъпление са надценени в света. Повечето хора чакат нещо грандиозно", казва Резников. Според него подобни очаквания могат да доведат до "емоционално разочарование", предава БГНЕС.

Според вестника, цитиран от украинската агенция УНИАН, официални лица в Киев се опасяват, че ако се провалят, страната им може да загуби доставките на военна помощ и Западът може да се опита да я принуди да седне на масата за преговори с Москва. Вестникът припомня, че според някои експерти ще бъде трудно или дори невъзможно да се върне Русия на позициите, които заемаше преди избухването на конфликта през февруари 2022 г.

„Мисля, че колкото повече победи имаме на бойното поле, толкова повече хора ще вярват в нас, което означава, че ще получим повече помощ“, казва Зеленски. Той добавя, че Украйна ще бъде готова да започне офанзива "веднага щом получи оръжия, които са договорени с партньорите". Освен това датите може да се променят в зависимост от времето, допълва той.

Основната нужда на въоръжените сили на Украйна сега са системите за противовъздушна отбрана, подчертава той. Зеленски добавя, че Киев няма да чака доставката на бойни самолети, за да започне контранастъпление. В същото време президентът признава, че "щеше да е много по-лесно", ако Украйна имаше F-16. „Сега губим в небето“, казва той.

През март американската телевизия NBC съобщи за пристигането на двама украински пилоти в САЩ за евентуално обучение за работа със западни ударни самолети, включително изтребители F-16.

Според Резников "първата украинска щурмова група" е готова на повече от 90% за контранастъпление, но някои военнослужещи все още не са завършили обучението си в чужбина. „Западните партньори ми казаха, че сега се нуждаят от следващия пример за успех, защото трябва да го покажат на техните народи. Не мога да ви кажа какъв ще бъде мащабът на този успех. Десет километра, 30 километра, 100 километра, 200. В идеалния случай настъплението трябва да пресече тиловите линии на руските войски и да намали техните настъпателни възможности“, подчертава Резников, като припомня, че в момента най-малко 300 хил. руски войници са в Украйна.

Руските окупатори упорито се готвят за предстоящото контранастъпление на украинските войски, твърди на свой ред УНИАН. Врагът не знае откъде и кога то ще започне, затова се подготвя за отбрана в няколко посоки, допълва агенцията. Окопи и траншеи се копаят както в окупирания Мариупол, така и в Крим. В района на Запорожие колаборационисти масово събират вещи и организират евакуация. Според Иван Фьодоров, кмет на окупирания Мелитопол, планира се около 70 хил. жители от 18 населени места по фронтовата линия да се „преместят“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още