IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозии са избухнали в Крим рано тази сутрин

Пожар бушува в складове с барут в руската Свердловска област

08:33 | 07.05.23 г. 2
Снимка: архив EPA/БГНЕС
Снимка: архив EPA/БГНЕС

Експлозии са избухнали на няколко места в анексирания от Русия полуостров Крим рано тази сутрин. Според публикации в руски канали на социалните медии системите за противовъздушна отбрана на полуострова са отблъснали атаки, предава Ройтерс, като се позовава на руски и украински източници на информация.

Канал в "Телеграм", свързан с руските правоприлагащи органи, съобщава, че Украйна е изпратила дронове към цели на Кримския полуостров и руската противовъздушна отбрана е свалила поне един от тях над пристанището на Севастопол. Според предварителната информация на канала няма пострадали, пише БТА.

Според украински канали в "Телеграм" експлозии е имало в Севастопол и Саки, където Русия има военновъздушна база, както и на няколко други места в Крим. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да провери достоверността на информацията от независими източници.

Ударите по руски цели зачестиха през последните две седмици особено в Крим. Украйна, без да потвърждава каквато и да било своя роля в тези атаки, твърди, че разрушаването на инфраструктурата е подготовка за нейната планирана сухопътна офанзива, посочва Ройтерс.

Украинската агенция „Униан“ съобщава за пожар в складове с барут в руската Свердловска област. Според ТАСС причината са горски пожари в района. Местни медии, цитирани от „Униан“, съобщават, че експлозиите са тръгнали от складовете, в които се осъществява и утилизация на боеприпаси.

Същевременно руски въздушни удари е имало тази нощ в Одеса, Николаев, Днепър, Никопол, Сумска област и на други места в Украйна. Има щети по електропреносната мрежа на Украйна, няколко десетки са ранени и убити.

Руската противовъздушна отбрана междувременно обяви, че е свалила две балистични ракети над окупирания Крим в събота, според информация на руската агенция ТАСС, която цитира публикация в Telegram от Олег Крючков, съветник на Сергей Аксьонов, губернатор на полуострова, назначен от Кремъл. Няма подробности къде са били прихванати ракетите.

Според информацията, цитирана от Bloomberg, ракетите са изстреляни от украинската оперативно-тактическа ракетна система (ОТРК) Гром-2. Няма щети или ранени. Украйна не е коментирала и твърдението за ракетите не може да бъде независимо потвърдено. Гром-2 е ракетна система земя-земя с малък обсег, разработена от Украйна през последното десетилетие.

Агенцията припомня, че Украйна за първи път свали руска ракета „Кинжал“ на 4 май, изстреляна от изтребител МиГ-31К на руска територия.

Румъния същевременно съобщи за инцидент с малък, невъоръжен самолет на полската гранична охрана над Черно море в международни води. Самолетът е патрулирал за агенцията за гранична охрана на Европейския съюз Frontex.

Руски изтребител Су-35 на 5 май многократно е извършил опасни маневри в близост до самолета, като е причинил сериозна турбуленция. Екипажът е успял да се приземи в румънска въздушна база, като не се съобщава за пострадали.

На фронта в украинския град Бахмут бойците на частната армия „Вагнер“ вероятно ще бъдат сменени от чеченските бойци на Рамзан Кадиров. Основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин обвинява министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу за постоянния недостиг на боеприпаси, което е довело до отслабването на позициите и бойната сила на Вагнер.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е готов да изпрати свои бойци като заместници на бойците на „Вагнер“.

Изтекли документи на САЩ показват дълбок разрив между „Вагнер“ и руските военни, според публикация на WaPost.

Снощи руските сили за сигурност са задържали мъж, който е заподозрян в опита за убийство на пропагандиста Захар Прилепин. Според руски информации мъжът е действал по указание на специалните служби на Украйна. Службите нито потвърждават, нито отричат информацията, а коментират, че всички окупатори, донесли войната на украинска земя, ще „горят“.

Атентатът срещу Прилепин беше извършен на 6 май край Нижни Новгород. На място загина шофьорът му. Прилепин е опериран в Нижни Новгород и според различни публикации състоянието му е тежко, но няма опасност за живота му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 07.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
*** все повече ще го закъсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
препоръчвам на друзята аниваксъре-газовици да си проверят квалитетните военни източници , щото около Въгледар нещо повръщат територии ... :))) ... и в приложеното клипче по-долу , как се почистват окопи от блатни opkи . кадрите са от дрон и от купола на танка . според мен след неуспешен опит да гръмнат украинският танк с високоточното оружие , вдигнаха бел пapцал , че се предават , но украинците след Буча и Изюм почти не взимат пленници ... :))) ... https://***.youtube.com/watch?v=P5hlYzwYiJE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още