IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от обещаните от ЕС муниции вече са в Украйна

ЕК разработва инструменти, които да ограничат доставките на оборудване за Русия през трети страни

17:06 | 09.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Част от обещаните от ЕС боеприпаси на стойност 1 млрд. евро вече са в Украйна, а дрwги - на път, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на брифинг след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Тя посочи, че става дума за боеприпаси, които държавите от общността са имали на склад, но не уточни откъде са дошли те.

ЕС също така организира и покупките на 155-мм и 122-мм снаряди, обясни още тя.

По време на разговорите двамата са дискутирали няколко основни теми, сред които европейското членство на Украйна, износът на зърно и други. От началото на годината общността вече е отпуснала 6 млрд. евро от пакета на стойност 18 млрд. евро предвиден за финансова подкрепа на Киев през 2023 година.

По отношение на санкциите сега Брюксел работи по "затваряне на дупките" в предишните пакети, стана ясно още от думите на фон дер Лайен. Тя коментира, че оборудване за самолетостроенето от ЕС например влиза в Русия през трети страни и затова ЕК подготвя инструменти, за да ограничи подобни доставки.

На този етап санкции срещу "Росатом" и ядрения сектор на Русия не се предвиждат, но ЕК работи много активно с членовете на общността за намяляване на зависимостта в този сектор, допълни още Урсула фон дер Лайен. "Много е сложно, но виждаме напредък в някои членове и ги насърчаваме да продължават", допълни още тя.

Преди седмици Германия призова за санкции срещу ядрената енергетика на Русия. Унгария заяви категорично, че ще гласува против подобни ограничения и се появиха и предложения за дерогация за Унгария, която в момента строи ядрена централа по руска технология. Българските ядрени реактори също са разработка на "Росатом", но страната ни вече подписа два договора за алтернативни доставки на гориво и търси алтернативни досавчици на резервни части и друго оборудване за централата в Козлодуй.

"Впечатлена съм от скоростта на реформите, които Украйна извършва по време на война", каза още председателят на ЕК по повод перспективите за европейското членство на страната. Очакваме позитивна оценка за напредъка ни през юни, допълни от своя страна украинският президент Володимир Зеленски.

Той обясни, че е време за "положителни решения" и отчете, че страната му се нуждае от "коридорите на солидарност", както и от програми като Grain from Ukraine, за да може да изнася своята селскостопанска продукция.

На 9 май отбелязваме не само единството на Европа, но и солидарността, допълни Урсула фон дер Лайен. "Можете да разчитате на солидарността толокова дълго, колкото се налага", каза тя.

ЕК временно забрани вноса на четири селскостопански продукта от Украйна- пшеница, слънчоглед, рапица и ццаревица, за пет държави от ЕС, сред които и България. Транзитът на украински продукти през територията на тези държави, както и през целия съюз е разрешен и именно това е целта на "коридорите на солидарност". Русия, Турция, Украйна и ООН на този етап не могат да се разберат за продължаване на зърнената сделка, която позволява на Киев да изнася селскостопански продукти през три от пристанищата си в Черно море. Досегашната договорка изтича на 18 май.

Ситуацията с износа на селскостопански продукти е много трудна, призна още Урсула фон дер Лайен.

През уикенда Полша поиска забраната и на вноса на селскостопански продукти от Русия, макар че ЕК досега не е предлагала подобна санкция. Европейкият пазар не страда от липсата на храни, напротив - ситуацията е точно обратната, коментира полският постоянен представител в Брюксел Анджей Садош. Урсула фон дер Лайен в църквата "Св. София". Снимка: President.gov.ua Урсула фон дер Лайен в църквата "Св. София". Снимка: President.gov.ua

Урсула фон дер Лайен е за пети път в Украйна от началото на пълномащабната война. Днешната визита е знакова - Киев за първи път празнува Деня на Европа. Тя беше "посрещната" от масов ракетен обстрел тази нощ. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщиха за свалени 23 от общо 25 изстреляни ракети по Киев и Одеса. Володимир Зеленски коментира по време на брифинга, че причината за този обстрел е липсата на победа, която президентът Владимир Путин да покаже на руското общество.

Зеленски посрещна Урсула фон дер Лайен в катедралата "Св. София", която е най-известната забележителност на столицата Киев. Църквата е част от манастирски комплекс край украинската столица и е в списъка на Юнеско за световното културно наследство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: zelka007 ... и те бяха по добри от москвичите и зиловете :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: khao ... на нефелника му липсват трабанчетата и ифите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Alex Silver хахахаха, глууупак еми нападнете и ги разделете !... все едно ще е първия договор подписан от вас, който ще нарушите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
Alex Silver
преди 1 година
Ако Русия не беше позволила с лека ръка обединението на двете Германии, сега нямаше да гледаме и да слушаме тия прасешки свинщинни. За бандеронацистката хунта пък съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още