IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС преодоля съпротивата на Орбан за парите за Украйна и минималния корпоративен данък

Украйна ще получи 18 млрд. евро, за да покрие част от бюджетния си дефицит през 2023 година

10:51 | 13.12.22 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз (ЕС) успяха да постигнат съгласие за помощта за Украйна в размер на 18 млрд. евро, след като европейските институции преодоляха ветото на Унгария, съобщи Bloomberg. Това стана чрез обещание за намаляване на финансовите санкции, които търпи Будапеща заради неизпълнение на своите ангажименти към общностното право.

Унгария се отказа и от ветото върху минималната корпоративна данъчна ставка, предложена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), става ясно от съобщение на Европейския съвет. Мярката предвижда облагането на големите международни корпорации с поне 15% в страната, в която извършват дейност, а не където е регистрирацията им. Очаква се директивата да бъде транспонирана в националните законодателства на държавите от ЕС до края на 2023 година.

За да получат "зелена светлина" от Будапеща, страните от ЕС се съгласиха да отблокират средства по Плана за възстановяване за страната в размер на 5,8 млрд. евро. По този начин унгарският премиер Виктор Орбан успя да избегне загубата на 70%, или 4,1 млрд. евро, от този фонд тъй като срокът за одобрението на средствата изтича в края на годината, но все пак проектите трябва да бъдат одобрени от Брюксел, преди да получат финансирането.

В същото време посланиците решиха и да блокират 6,3 млрд. евро от кохезионните фондове за Унгария, което е по-малко от поисканите 7,5 млрд. евро от Европейската комисия.

В Брюксел очакват Унгария да предприеме мерки за укрепване на върховенството на закона - една от основните ценности на общността, както и да изпълни предписаните мерки за борба с корупцията. В Будапеща коментират, че това може да стане най-рано през второто тримесечие на 2023 година.

Икономиката на Унгария се изправи пред тежки предизвикателства и премиерът е принуден да се откаже от редица популистки мерки, които му спечелиха нов мандат на парламентарните избори през април тази година. Правителството се отказа от тавана върху цената на горивата, сочейки като мотив за това санкциите на ЕС срещу Русия. Но Унгария, също като България, получава дерогация от европейската политика и продължава да получава руски петрол през петролопровода "Дружба". Орбан договори и увеличени количества природен газ от Русия.

ЕС ще предостави 18-те млрд. евро на Украйна на три транша през 2023 година. Средствата са насочени за покриване на бюджетния дефицит на страната, появил се в резултат на войната. Те ще бъдат отпускани в замяна на реформи от страна на Киев и ще покрият около половината от дефицита, който очакват украинските власти. Според анализатори Унгария блокира точно тази политика в опит да извие ръцете на европейските институции и да получи средства от европейските програми.

Орбан коментира преди седмица, че не е против помощ за Украйна, но настоя, че това трябва да става не през европейския бюджет, а чрез двустранни споразумения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още