IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарското правителство ще прибере всички печалби на местните компании от евтиния руски петрол

Виктор Орбан обвини европейските санкции за дефицита на горива

16:25 | 08.12.22 г. 3
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Унгария ще прибере почти цялата печалба, която петролните компании в страната реализират от евтиния руски петрол, пише Ройтерс.  Това ще стане чрез указ на премиера Виктор Орбан за облагане на разликата между цената на руския петрол и европейския сорт Брент. Новият данък ще вкара в хазната 95% от печалбата, реализирана от преработката на руския петрол.

Ройтерс припомня, че от юли свръхпечалбите от търговията с горива се облагат с 40%. В България размерът на налога е 33%.

Само ден по-рано унгарското правителство премахна тавана върху цената на горивата, въведен още през миналата година, малко преди парламентарните избори през този април. Освен цените на горивата Орбан ограничи и цените на основни стоки, но неговите политики доведоха страната до ръба на стагнацията с инфлация в размер на 20% и намаляване на стойността на форинта с 10% спрямо еврото от началото на годината.

Гуверньорът на централната банка Дьорд Матолчи заяви в безпрецедентно обръщение към Орбан да бъдат премахнати всички ограничения върху цените, тъй като икономиката е в тежко положение, а инфлацията се ускорява.

Ограничаването на цената на горивата доведе до остър недостиг на пазара - заради тавана за унгарските търговци на горива е икономически нецелесъобразно да внасят от съседните държави, а в същото време ниската цена привличаше гражданите на съседните страни да зареждат масово в унгарските бензиностанции.

Орбан обвини санкциите на Европейския съюз за дефицита на горива, но Унгария има дерогация и може да продължава да получава руски петрол още две години. Най-голямата рафинерия в страната - MOL, също потвърди, че големите компании са отказали да внасят горива заради ниската цена, което е изчерпало запасите.

От месеци ЕК отказва да отпусне финансиране по своите програми за Унгария, посочвайки неспазването на принципа за върховенството на закона. В отговор Будапеща често опитва да блокира политиките на общността. Преди дни Унгария спря одобрението на финансовата помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро. Анализатори коментират, че целта на Орбан е да "извие ръцете" на Брюксел, знаейки колко нужни са тези средства за Киев. Те очакват и подобни мерки относно готвения девети пакет със санкции срещу Русия, който се очаква да бъде гласуван до края на годината.

ЕС може да изпрати финансова помощ и без Унгария, но това ще отнеме време - преговори между 26-те останали държави и одобрения от националните парламенти на мярката, допълва Financial Times. Темата ще бъде обсъдена отново на срещата на европейските лидери през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
и отново всичките опорки на русоробите рухнаха... тоя беше виден анти-комунист, а те не правят така! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
mikimaus
преди 1 година
По-лош от монопола е олигопола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Е тя простотията не ходи по дърветата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още