IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът наложи данък върху свръхпечалбите в бизнеса с горива

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

16:55 | 06.12.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Дружествата, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, ще внасят задължителна временна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, предава БТА.

Преразпределянето на свръхпечалбите на енергийните компании е европейска инициатива, която цели смекчаването на удара на енергийната криза върху потребителите - битови и бизнес.

У нас държавните производители на електроенергия внасят част от печалбите си в Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), откъдето се генерират средства за компенсациите за бизнеса, свързани с високите цени на електроенергията. Сега ще бъдат добавени и средствата от фирмите, преработващи горива.

Според приетите текстове временната солидарна вноска се декларира и внася по реда и в срока за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се за невнесената в срок временна солидарна вноска да се дължат лихви съгласно Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания. 

Временната солидарна вноска е публично държавно вземане, което подлежи на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, записаха депутатите.

С постановление на правителството, по предложение на министъра на икономиката и индустрията и на министъра на труда и социалната политика, ще се определят и условията и редът за предоставяне на средства за финансова подкрепа на физически лица за смекчаване на последиците от високите цени на енергията за сметка на постъпленията от временната солидарна вноска. Министерският съвет ще определи и размерът на средномесечния брутен доход за 2021 г. за определянето на лицата, които имат право на подпомагане.

Текстовете предвиждат още изпълнителният директор на Националната агенция за приходите или оправомощени от него длъжностни лица да предоставят необходимата информация за правоимащите лица.

Депутатите приеха предложение на народния представител Делян Добрев (ГЕРБ-СДС),  с което се отменя разпоредба от Закона за енергетиката, с която се дава възможност за сделки с газ. По думите на Добрев в последните месеци, вместо сделки на свободния пазар, сме станали свидетели как едни фирми купуват евтино от "Булгаргаз" количества, след което ги препродават отново на "Булгаргаз", но в пъти по-скъпо. Той поясни, че с отмяната на въпросната разпоредба се спира възможността за ощетяване на "Булгаргаз".

Прието беше и редакционно предложение на Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), с което се дава възможност земеделските производители да ползват данъчно облекчение по Закона за корпоративното подоходно облагане, представляващо държавна помощ за земеделски стопани, да се ползва от 1 януари 2023 г. при условията на нотификация от ЕК и съгласно действащото европейско законодателство.

Последна актуализация: 16:55 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още