IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да получи далекобойни ракети най-рано през лятото

Тези ракети са ключови за освобождаването на Крим, коменират военни анализатори

16:20 | 09.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Великобритания подготвя доставката на далекобойни ракети, става ясно от съобщение на сайта на Международния фонд за Украйна, който се управлява от британското Министерство на отбраната. В началото на май институцията покани компании да заяват интерес към доставките на далекобойни ракети с обсег 100-300 километра, които могат да бъдат изстрелвани от земя, море и от самолети.

Доставчиците, които се включат, ще бъдат потърсени след 5 юни, е записано още в съобщението.

Украйна отдавна настоява да получи оръжия с по-голям обсег на действие. След успеха на системите за залпов огън HIMARS, с чиято помощ бяха освободени Херсон и Харковска област, руските военни в Украйна изтеглиха своите командни центрове и оръжейни складове на повече от 100 километра от фронтовата линия. Руските гаубици, които обстрелват Херсон в момента, също са на безопасно разстояние - обсегът на ракетите, които получиха украинците, е 75 километра, а руснаците нямат такива ограничения.

Далекобойните ракети се смятат за ключови и за битката за освобождението на полуостров Крим.

В началото на февруари украинският държавен глава Володимир Зеленски изненадващо посети Великобритания и темата за оръжията - далекобойни ракети и самолети, беше основната в неговите разговори.  

Източници на The Washington Post коментират по повод публикуваната обява в Международния фонд, че решението за предоставянето на ракети с голям обсег на действие от страна на Великобритания още не е взето. Според изданието в момента британските власти проучват как стоят нещата с ракетите Storm Shadow, които са съвместна разработка между Великобритания и Франция.

Те могат да бъдат поставяни на различни типове бойни самолети, включително и на съветски, което ще означава, че Киев ще може да ги използва веднага, дори и без да получи западни самолети. Украинските ВВС пестеливо използват своята авиация, а на 8 май стана ясно, че Полша е прехвърлила 10 самолета МиГ-29, които купи от запасите на ГДР преди години. В средата на април Варшава поиска разрешението на Берлин за доставката и го получи почти веднага.

Великобритания се опитва да накара и САЩ да доставят далекобойни ракети на Украйна. Съпротивата на Вашингтон е свързана с опасенията за ескалация на конфликта, ако Киев използва полученото оръжие на територията на Русия. Досега всички украински институции декларират, че нямат такива намерения.

Володимир Зеленски отхвърли категорично и коментарите на Кремъл, че Украйна е изпратила два дрона срещу Кремъл в началото на май, както и че използва дронове за поражения на стратегически цели на руска територия. "Нямаме достатъчно оръжия, за да ги хвърляме къде ли не", коментира украинският президент и допълни, че целта на Киев е само освобождението на окупираните от Москва територии, включително и Крим.

САЩ все пак включиха в своята военна помощ за Украйна разработените от Saab и Boeing ракети GLSDB, които могат да бъдат изстрелвани от системите HIMARS. Те имат имат 150-километров обсег, но вероятно доставките ще бъдат направени едва в края на тази година.

Пентагонът отказва да достави ракети ATACAMS, чиито обхват е 300 километра.

Великобритания може да е първата, която ще достави очакваните от Украйна нови ракети. "Русия така или иначе не ни харесва особено", коментира източник на The Washington Post. Страната беше първата, която достави танкове - 14 броя Challenger 2. Всяка държава има своето ниво на толериране на риска, допълва друг британски висш чиновник.

В САЩ може и да не доставят далекобойни ракети, но нямат нищо против други държави да го правят. Говорител на Пентагона коментира, че подобни решения са право на всяка държава. Американското Министерство на отбраната засега се въздържа от подобни доставки, въпреки че и в двете партии в Конгреса настояват за доставката на ATACAMS и самолети F-16, допълва още WP. Изданието припомня общо изявление на конгресмени от края на януари, което призовава за доставката на далекобойни ракети.

Украинците доказаха, че са партньори, на които може да се разчита, а Русия пресече всякакви "червени линии", коментира преди седмица и демократът Джейсън Кроу от Камарата на представителите в реч пред института "Хъдсън". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още