IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска да си върне Крим - "с политически и военни средства"

Как точно ще стане връщането на окупирания от Русия полуостров очевидно ще бъде решено след планираната пролетна офанзива

06:48 | 07.04.23 г. 16
Автор - снимка
Създател
Кадър от Симферопол в Киев. Снимка: EPA/STRINGER
Кадър от Симферопол в Киев. Снимка: EPA/STRINGER

В крайна сметка Украйна може да не е променила плановете си за връщане на окупираните от Русия територии, включително Крим. „Украйна ще избере начина за връщане на Крим - с политически и военни средства", заяви в четвъртък Тамила Ташева, пратеник на украинския президент в Крим, пред Politico.

„За да се сведат до минимум военните загуби на Украйна, заплахата за цивилното население в окупираните територии и разрушаването на гражданската инфраструктура, Украйна планира да даде на Русия възможност да избере начина, по който да напусне Крим. Ако те не желаят да напуснат доброволно, Украйна ще продължи да освобождава страната си с военни средства", добави Ташева.

По-рано съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви, че украинското ръководство е готово за преговори с Русия за Крим след планираната пролетна офанзива. „Ако постигнем стратегическите си цели на бойното поле и стигнем до административните граници на Крим, сме готови да отворим дипломатическата страна и да обсъдим въпроса", заяви заместник-ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Сибиха пред Financial Times в четвъртък.

По-рано президентът Володимир Зеленски отхвърли преговорите с Москва, докато все още има руски войници на украинска територия - включително на Кримския полуостров, който Русия анексира още през 2014 г.

Изказването на Сибиха е първият дипломатически ход на Киев, след като преди година прекъсна преговорите за прекратяване на огъня, малко след като Русия започна агресивната си война срещу Украйна, пише вестникът. Военни експерти очакват тази пролет офанзива на украинските войски за отвоюване на контролираните от Русия територии.

Най-вероятната посока на атаката е придвижване в южната част на страната към крайбрежието с цел да се вбие клин между разположените там руски войски. Не е ясно обаче дали оръжията, доставени на Киев от Запада, ще бъдат достатъчни, за да гарантират успеха на подобна операция.

Според Сибиха Киев не изключва военно завладяване на Крим в хода на процеса. Съветникът в канцеларията на президента Михайло Подоляк също така даде да се разбере, че в разговорите не става дума за териториални отстъпки. Той наблегна на известната позиция на Киев, че „истински преговори" с Москва могат да се проведат само след пълното изтегляне на руските войски от украинска територия, включително Крим.

Западните военни експерти обаче се опасяват, че опитите за завладяване на Крим могат да доведат до значителна ескалация на войната и дори да провокират лидера на Кремъл Владимир Путин да използва ядрено оръжие, тъй като Москва смята стратегически важния полуостров за своя национална територия. Ядрената сила винаги е подчертавала, че ще защитава Крим с всички средства, с които разполага.

Ситуацията около Бахмут се изостря

Междувременно в източната част на страната положението на украинските войски става все по-несигурно. Силите се намират в трудно положение в битката за града в Донбас, призна Зеленски. „За мен най-важното е да не изгубим войниците си и, разбира се, генералите на място ще вземат правилните решения, ако ситуацията продължи да се влошава и има опасност да изгубим хората си, защото ще бъдат обкръжени", каза той, намеквайки за първи път неясно за възможно изтегляне.

Според украинските военни и данни от четвъртък сутринта руските сили засилват атаките си с намерението да превземат изцяло града в Източна Украйна. Бахмут, заедно с югозападните населени места Авдийвка и Марджинка, в момента е „епицентър на военните действия", заявиха украинските военни.

Ръководителят на руските наемнически сили „Вагнер" Евгений Пригожин обаче заяви, че Бахмут все още е отчасти в ръцете на украинските войски. „Трябва ясно да се заяви, че врагът все още не е напуснал", написа той в Telegram. 

Пригожин неведнъж е критикувал руското военно ръководство. В поста си от четвъртък той изтъкна три неща в тази връзка. Руските войски трябва да удържат по-добре позициите си, написа той с възклицателни знаци.

Освен това командната структура трябваlo да бъде добре организирана. Той не бил виждал генерал Сергей Суровикин от дълго време. Суровикин командваше Украйна в продължение на няколко месеца, преди началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов да стане негов пряк началник. Като трета точка Пригожин повтори, че доставките на боеприпаси трябва да бъдат осигурени. Той вече беше критикувал военното ръководство в това отношение.

Правителството в Киев досега подчертаваше, че иска да задържи Бахмут. „Бахмут има важната задача да нанесе възможно най-много загуби на Русия и най-вече да се подготвим за контранастъпление", което се очаква в края на април, обясни военният анализатор Павел Нарошний по украинското "НВ радио".

Бахмут е един от последните райони в Донецка област, който все още не е в руски ръце. Битката там е една от най-ожесточените в рамките на руската агресивна война. Според военния експерт Владислав Зелезньов за украинските въоръжени сили е жизненоважно да задържат западната част на града, за да си осигурят доставки по този маршрут и да могат да се изтеглят при необходимост. В противен случай те ще бъдат заплашени от обкръжаване.

Докато градът се държи, руските войски ще бъдат вързани с действия там, обясни Зелезньов. Там действат преди всичко бойци от руската наемническа сила „Вагнер".

Изтекоха секретни документи на САЩ и НАТО за войната в Украйна

Секретни документи на САЩ и НАТО за плановете за подкрепа на украинската армия се появиха в интернет, съобщи New York Times, позовавайки се на американски правителствени служители. Министерството на отбраната на САЩ разследва кой стои зад публикацията. Според анализатори съдържанието на документите е било променено по начин, който може да свидетелства за дезинформационна кампания от страна на Русия. Например оценките за украинските жертви са били увеличени, а тези за руските жертви - намалени. 

Опитите на американското правителство да изтрие документите, които са били разпространени чрез Twitter и Telegram, засега са неуспешни, пише вестникът. Документите са отпреди пет седмици и не съдържат никакви конкретни бойни планове, посочва изданието. Въпреки това военни експерти все още биха могли да извлекат ценна информация от тях, като например графици за доставка на оръжия. Публикуваните документи са първият известен пробив на руския шпионаж от началото на войната.

Руският външен министър се завръща в Турция за първи път от лятото насам

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Турция за разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу и държавния глава Реджеп Тайип Ердоган. Първото пътуване на Лавров в Турция от юни миналата година насам има за цел обсъждане, наред с други неща, евентуално на удължаване на споразумението за износ на зърно от украинските пристанища, което беше постигнато миналото лято с посредничеството на Турция и ООН.

През март Русия удължи срока на действие на споразумението за доставка на зърно с 60 дни. Тогава Лавров заговори за „жест на добра воля". Турция, от друга страна, поиска удължаване на срока със 120 дни. В замяна на това удължаване Русия настоява за допълнително споразумение за износ на руски храни и торове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 07.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 6 rate down comment 9
0pk
преди 1 година
До: zelka007 зелкич, и на теб една задача за ваканцията: За толкова години масово изселване на сирийци по лагери в окупираните от УСА територии, не трябва ли вече да се е опразнила държата и да е останал само Асад? И дали щеше изобщо да ги има всичките тия лагерни сирийци, ако САШ не бяха отглеждали терористи, за да клaтят неугодния режим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... рашибозуците от началото на тридневната война повърнаха около 50% от асвабадените територии . до две години ще повърнат и другите ... неадекватно ти е сравнението ... написано е за "кеф" само ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... въпрос за домашно разсъждение ... защо сирийците масово не искат в дамаск на асад , а се бутат да идат в лагерите за бежанци в "окупираните" от УСАто територии ?! има ли някакъв паралел с това , че копейкопоклонниците не искате да идете и да споделите от ценностите на прогресивният православен свят на зануленият в питер , ами се мъчите в клетата и грешна Европа ?! или паралелът не е адекватен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 9
SporqZaKef
преди 1 година
До: 0pkНито Сирия ще вземе нещо, нито Украйна. Но пък от друга страна нито на Зеленски главата ще падне, нито пък на Асад. Патова ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... досега в тридневната война действията на рашибозуците на победа ли ти приличат ?! във всички окупирани територии ги посрещат с гайди и народни хора или ги гърмят и взривяват ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
Тя и Сирия иска да си върне петролните находища окупирани от САШ, ама не става нито с политически, нито с военни средства. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: Tikva007 черох поне 3 статии от трима различни лидери, които допускаха и провал... но твоята дума е закон, сигурно съм чел някви опорки! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: Нека да хвърля един боб и да опитам да позная: ако така шумно прокламираното контранастъпление на ВСУ се разбие и попилее в руската защита, а ВС на РФ тръгнат на Запад, ще наблюдаваме отново панически десант на Макрон, Шолц и някой комисар в Москва и опит за Минск 3. И дебело подчертавам - това е само хипотеза за развитие на събитията, АКО украинската контраофанзива не успее. А тя разбира се ще успее. Доказателството: никой, никъде в нашите демократични медии не допуска провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: Tikva007 еми то е логично, ама ти да си питаш тъъъпте въпроси от опорките... яом ако стигнат ще го обсъждат, значи че ако не стигнат, няма да обсъждат въпроса! :):) логика ниво 3ти клас и пак не можеш.... еххх! Нужно ли е всеки път да се коментират очевидните неща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
*Ако постигнем стратегическите си цели на бойното поле и стигнем до административните граници на Крим, сме готови да отворим дипломатическата страна и да обсъдим въпроса", заяви заместник-ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Сибиха* - Да, но никъде в статията не се коментира какво ще стане, ако Украйна НЕ постигне стратегическите си цели на бойното поле. Дали не е време да поразсъждавате и над този вариант, г-н Попов, защото видимо го игнорирате, както и част от коментиращите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още