IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

 Макрон помоли Си Дзинпин да помогне за връщането на Путин в реалността

Не изглежда, че китайският лидер променя мнението си за войната в Украйна

21:41 | 06.04.23 г. 8
Макрон и Си в Париж през 2019 г. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Макрон и Си в Париж през 2019 г. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон помоли своя китайски колега Си Дзинпин да използва влиянието си и да помогне за възстановяването на мира в Украйна, пише Bloomberg. Според него Си може да събере и двете воюващи страни, за да бъде намерено решение на конфликта.

"Вярвам, че мога да разчитам на вас да върнете Русия към разума и всички на масата за преговори", коментира Макрон по време на своята визита в Пекин.

Китай разработи своя визия от 12 точки за постигане на мир в Украйна, която обаче не съдържа единственото важно за Киев условие - изтеглянето на руските войски от международно признатите граници от 1991 година, тоест без анексираните през 2014 година Крим и четирите нови области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област през есента на 2022 година.

Преди ден китайският посланик в ЕС Фу Цон коментира, че Китай не признава анексирането на украинска територия от страна на Русия.

След срещата си с Макрон Си Дзинпин потвърди ангажимента си да насърчи мирни преговори между двете страни. Той отново призова за прекратяване на ядрените заплахи и се присъедини към Макрон в призива за прекратяване на атаките срещу цивилни граждани, както и срещу насилствената депортация на деца. От октомври насам Русия е извършила десетки ракетни удари срещу обекти на гражданската инфраструктура - основно жилищни сгради и енергийни обекти, при които загинаха и пострадаха стотици граждани.

В момента Украйна подготвя контраофанзива и изглежда склонна за преговори единствено по отношение на връщането на депортираните в Русия украински деца.

Като цяло не изглежда, че Си Дзинпин променя мнението си за войната в Украйна, пише от своя страна Politico. След срещата си с Макрон той изтъкна, че и двете страни имат своите "основателни опасения за безопасността", но без да даде подсказка дали ще използва своя авторитет, за да спомогне за решаване на конфликта.

"Мирните преговори трябва да се провета възможно най-скоро, взимайки предвид основателните опасения за безопасността, които имат всички страни във връзка с Устава на ООН [...] търсейки политическо решение и изграждане на балансирана, ефективна и устойчива европейска рамка за сигурност", бяха точните думи на Си.

Източник на европейското издание, който е присъствал на двустранната среща на двамата лидери, споделя, че Макрон е призовал Китай да не доставя оръжие за Русия. "Тази война не е нашата война", е заявил в отговор китайският президент. Двамата са говорили час и половина, а от Елисейския дворец определят срещата като "открита и конструктивна".

Заедно с Макрон в Пекин пристигна и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, допълва още Bloomberg. Тя имаше двустранна среща със Си и след нея коментира пред медии, че са се разбрали за срещи на високо ниво за дискусии относно търговски и икономически въпроси и отделно за цифровизацията, за да бъдат избегнати дисбалансите.

В Китай Урсула фон дер Лайен е отправила предупреждения към Китай срещу доставки на оръжие за Москва. "Всички знаем, че въоръжаването на агресора е срещу международното право и може значително да влоши нашите отношения", категорична беше тя.

В петък (7 април) визитата на Макрон в китай продължава с посещение в град Гуанджоу заедно със своя домакин. В тази визита има голяма доза лично отношение, защото бащата на Си е бил губернатор на провинцията. Това е първото офциално посещение на френски президент в този град, пише още Politico. Очакванията са, че по време на пътуването там двамата ще имат още задълбочени разговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... не се упражнявай по теми дето си в неведение , няма нужда да пишеш разказ по картинка от рассийски вестник ... :))) ... икономическите ти знания свършват някъде около '44 , в шкафът няма инфо за след това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Чипове да речем, че ще правят американци на европейска територия. Евентуално. Ако им нагласите субсидиите с енергията, че прекалено *зелена* им идва. Но гаащи кога ще започнете да правите? Последните текстилни и трикотажни фабрики в Европа ги закрихте още преди последния завод за компютри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Таварищ капейките, усещате ли как леко ви слагат вазелинчето вече? А чайниците, на които толкова се надявахте да ви спасят - ще ви спасят, ама от една територия около Сибир, да не ви тежи. :))) Празноглавен мypзиляж, пак заемате обичайното си място и вие и господарите ви - в yтайкaта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
императорът на Поднебесната кинкалерия го играе неутрален и незаинтересован , докато снабдява с кубинки и партенки втората най-могъща ,. а французите никога не са давали на чайници да въртят нещо повече от ресторант в икономиката им ... съмнявам се , че ще видят нещо повече като трансфер на технологии и сега ... малко бизнес само ... на Европа не й трябват китайски чипове , правим си ги тук ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
doba
преди 1 година
Макарона 'моли', Лай*ен 'предупреждава'. Не му е лесно на тов. Си, но едва ли му е за първи път. След фразата, че били жилели(в Китай) твърде дълго много добре едва ли нещо ще го стресне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
*Като цяло не изглежда, че Си Дзинпин променя мнението си за войната в Украйна, пише от своя страна Politico.* - Това звучи като китайски куккиш, защото мнението на Си е мнение и на държавата, изложено на сайта на външното им министерство. Ето част от него с просто и ясно виждане относно причините за войната: *The security of a region should not be achieved by strengthening or expanding military blocs.* - Източник: *https://fmprc.gov.cn/mfa_eng/zxxx_662805/202302/t20230224_11030713.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
филофоб
преди 1 година
Наистина -че то двете кризи са съвсем съпоставими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
dean.jordanov
преди 1 година
А Макрон знае ли, че докато той е на екскурзия в Китай,в реалността Париж гори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още