IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО разработва специална 10-годишна програма за Киев

Членството на Финландия в Алианса е с историческо значение за нашия регион, твърди Володимир Зеленски

06:51 | 05.04.23 г. 27
Автор - снимка
Създател
Първата от много време насам среща НАТО0-Украйна. Снимка:  EPA/OLIVIER MATTHYS
Първата от много време насам среща НАТО0-Украйна. Снимка: EPA/OLIVIER MATTHYS

НАТО разработва нова програма за подкрепа на Украйна, която е обект на инвазия от страна на Русия. Планираната многогодишна инициатива трябва да спомогне за осигуряване на възпиране и отбрана, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след консултации на срещата на външните министри в Брюксел. Става дума и за преминаване от оборудване и доктрина от съветската епоха към стандартите на НАТО и подобряване на оперативната съвместимост със западния отбранителен съюз.

Според информация от средите на Алианса програмата за подкрепа ще бъде създадена за десет години и ще бъде обезпечена с около 500 млн. евро годишно. Според дипломатите парите биха могли да се използват и за финансиране на допълнителни учения, програми за цифровизация и институционални реформи.

По отношение на настоящата ситуация в Украйна Столтенберг заяви, че руският президент Владимир Путин не е променил курса си. Той очевидно смятал, че може да изчака спад на подкрепата на Запада за Украйна. Въпреки това според норвежеца срещата в Брюксел още веднъж е подчертала постоянния ангажимент на Алианса към страната. „НАТО ще стои на страната на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви той.

На срещата присъстваха външните министри на страните от НАТО, както и украинският им колега Дмитрий Кулеба. За първи път от много време насам кръглата маса се събра като Комисия НАТО-Украйна. Последното заседание на Комисията НАТО-Украйна на най-високо равнище беше организирано през юли 2017 г.

След това Унгария обяви, че ще блокира срещите на по-високо равнище до второ нареждане. Основната причина за това беше новият украински закон за образованието, който позволява само ограничени училищни уроци на езиците на малцинствата. Това засяга предимно руското, но също и унгарското малцинство в Украйна.

Спорът не е разрешен до момента. Сега обаче Столтенберг се възползва от правото си да покани държава членка на заседание на Комисията дори против нейната воля. Според дипломати той е убедил Унгария да присъства, като е обещал, че ще могат да бъдат разгледани и критични точки в отношенията с Украйна. На пресконференцията вечерта Столтенберг заяви, че на заседанието е било обсъдено и значението на мерките за борба с корупцията, върховенството на закона и правата на малцинствата. НАТО насърчава Украйна да продължи да върви по пътя на реформите дори в трудни времена.

Зеленски: Алиансът става по-силен на източния си фланг

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави Финландия за приемането ѝ в НАТО във вторник. Във вечерното си видеообръщение той нарече тази стъпка „историческо събитие за нашия регион". „Алиансът става по-силен на източния си фланг", каза той. „Поздравявам целия финландски народ и лично президента (Саули Ниинистьо)". Членството в НАТО е „надеждна гаранция за сигурност", каза той.

Според Зеленски руската агресия ясно доказва, че само колективните гаранции, само превантивните гаранции могат да бъдат надеждни. „Винаги сме говорили за това", каза Зеленски. „Говорили сме и за бързината - бързината на решенията в областта на сигурността е важна, а сега виждаме колко бързи могат да бъдат процедурите“. 

Финландия и Швеция решиха да се откажат от традиционния си неутралитет и да се присъединят към НАТО на фона на агресивната война на Русия срещу Украйна. Финландия получи необходимото одобрение от всички 30 държави от НАТО след дълги задни процедури, докато Швеция все още чака „да" от Турция и Унгария. Финландия има 1340-километрова граница с Русия и се счита за силен във военно отношение партньор.

Германия: Путин постигна обратното на това, което искаше 

Според германския министър на външните работи Аналена Бербок (Зелени) с нападението си срещу Украйна и последвалото присъединяване на Финландия към НАТО Русия е постигнала точно обратното на това, което всъщност е искала.  Финландия стана 31-ият член на Алианса. Снимка:  EPA/JOHANNA GERON / POOL Финландия стана 31-ият член на Алианса. Снимка: EPA/JOHANNA GERON / POOL

„Ако Русия не беше нарушила всички правила на международния ред, на нашия европейски мирен ред, тогава нямаше да се стигне до това присъединяване на Финландия и, надявам се, скоро и на Швеция", заяви Бербок в предаването "RTL Direkt". Но агресивната война е довела до това, че „Русия е постигнала точно обратното [на] това, което всъщност е искала", добави тя.

Финландия, чиято граница с Русия е повече от 1000 км, винаги е казвала: ние сме необвързани, искаме да живеем в мир със съседите си, обясни Баербок. „Но една руска агресивна война срещу друга съседна страна, разбира се, напълно промени тази ситуация", каза Бербок. Сега, според нея, е важно да се даде ясно да се разбере на Финландия: „Ние сме на ваша страна, ние сме заедно за вашата сигурност".

Германката разглежда присъединяването на Финландия към НАТО като важен принос за укрепването на военния съюз. За финландците днешният ден е „ден, в който те отново могат да живеят по-сигурно", каза външният министър.

Вашингтон и Париж: Да привлечем Пекин за постигането на траен мир 

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон се надяват на помощта на Китай, за да „ускорят" усилията за прекратяване на войната в Украйна. Телефонният разговор между президентите е показал „общата воля на Франция и Съединените щати" да привлекат китайците „да работят с нас за ускоряване на края на войната в Украйна и за изграждане на траен мир", твърдят френски дипломатически източници.

Телефонният разговор се е състоял няколко часа преди Макрон да замине на държавно посещение в Китай. В разговора президентите на САЩ и Франция са изразили също така желанието си да „получат принос от китайците за глобалните усилия за изграждане на солидарност между Севера и Юга" и да „изградят обща програма с Китай в областта на климата и биоразнообразието".

По време на престоя си в Китай от сряда до събота Макрон ще проведе разговори и със своя колега Си Дзинпин. Последният потенциално би могъл да има решаващо значение в усилията за прекратяване на войната в Украйна поради добрите си отношения с руския президент Владимир Путин.

Москва се кара на френски дипломат за публикация за Буча

Според руското външно министерство френският дипломатически представител в Москва е бил извикан заради „фалшиви публикации" на френското посолство за зверства, за които се твърди, че са извършени от руската армия. Според изявлението посолството е публикувало изявления в онлайн услуги, наред с другото, за кланетата в украинския град Буча, за които са обвинени руски войници. „Принципно неприемливо е да се отправят фалшиви обвинения срещу нашите военни", заяви руското външно министерство във вторник.

В неделя Украйна отбеляза годишнината от откриването на клането. Прокуратурата в Киев обвинява руските сили, че са убили 1400 цивилни граждани в околностите на Буча. Москва отхвърля всякаква отговорност и многократно е определяла инцидента като „инсценировка" от страна на Украйна. 

Във вторник руското външно министерство отново заговори за "неоснователни" обвинения. То заяви, че не е видяло никакви доказателства за руски престъпления или "обективно разследване".

Арестуваният в Русия американски журналист се срещна с адвокат

Журналистът от американското Wall Street Journal Еван Гершкович, който беше арестуван миналата седмица в Русия по обвинения в шпионаж, се е срещнал за първи път с адвокатите си, предаде Ройтерс, като се позова на главната редакторка на вестника Ема Тъкър. 

"Еван е в добро здраве и е благодарен за огромната подкрепа по целия свят", каза тя.

"Семейството на Еван… е облекчено, след като научи, че най-сетне сме осъществили контакт с него", каза още Тъкър и допълни, че е била окуражена от срещата. 

В четвъртък московски съд разпореди Гершкович да остане под стража до 29 май по обвинения, за които се предвижда до 20 години затвор. 

Той обжалва задържането си, а Вашингтон заяви, че оказва сериозен натиск за неговото освобождаване.

WSJ отрича обвиненията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... некъф нервен ми се виждаш , филмирал си се ... :))) ... насериозно се вземаш политкомисарче ... утекохте в канала на историята нефелен ... и нема връщане , остатъците по пътя на кремиковци отивате ... и паметниците ще ги бишнем всичките ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Tikva007 никой не заблуждавам, миннндил проссс. Това са фактите... преди да дойде въшливата ви група уроооди, времната бяха други и дискусията беше в пъти по смислена... сега е рядкост!... само предишния ти профил тровеше пейзажа, но и тогава доволно те усмиваха всички! най големите русофоби са путинофилите... демек ти и останалите отрееепки! Късия загроби почти 200 000 руснака, а вие се радвате че е превзел две ниви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Кого заблуждаваш бре, миндо въшшлясала? Откъде у теб мисъл за смисъл? Нали съм ви гледал смисъла като се наредите като свраки на плет с Търчилъжи и Пурко Имитаторът и на къси пасове си запремятате смисъл - чети и пълней! Нали преди да се напълни с някакви, си бяхте вие тримата и още трима - от вас ли толкова смисъл да се е раждал, пък сега изведнъж пресъхнал, да я таковата и митрофанова, че заради нея! Какви смислени коментари от психо-болни русофоби - късия, оррките, коччината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: Tikva007 все едно незнаеш от кога стана такава вакханлия, гъбоо малоууумна! Имаше доста смислени коментари преди форума да се напълни с въшки от посоля и да започнете да се мятата е името на късия ви господар! Вие омазахте форума и го омирисахте на ватенкии!Класическо руско поведение, правите нещо и обвинявате другите... нападате, но видиш ли вие сте нападнати... изнасилвате, но те са ви накарали!... поведение на загубеняции и психопати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Нали знаеш, че плевелите и бактериите са най-устойчиви - винаги надживяват благородния живот. И вие тук векувате с Мима и разни ватенки, ***, имитатори и прочее, защото свестен човек за месец губи интерес и вдига дърмите. Минаха хора, пуснаха по един-два коментара и беш да ги няма. А вие сте тук от години и след години пак ще сте си вие петимца до десет уинъри, биг шотс с дискретни занимания. Нефелна, жалка история с пълни дисаги самочувствие. Тук. В живота едва ли. Това от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: С какво толкова тайно се занимаваш бре, трролл? От колко години пълниш тука с другата киффла коментарите с просстотия и измишльотини? Аз от една година ви гледам тук и всяка сутрин по тъмно ти вече си на тръстиката - друзя, дрогаре антиваксъре, газовици, санитарен фаянс, рашибозукът перални и миялни, зануленият детеубиец. С какво ще ме изненадаш? Или пък онзи пунгаш Мима - с какво толкоз сериозно може да се занимава примматт с такава култура, език и образование? Ни чете ни пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: zelka007 половината са такива, ако не и повече... само за обратни говорят, не погледнати от жена, за деца няма да говорим! Ама ако питаш, еххх на младини кви фабрики са имали и колко жени са минали...на строежа на НДК. :) ... кво да ги правиш, лузъри винаги ще има, нали някой трябва да мете улиците и да хвърля ***! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: khao ... то и този май е латентен , туко "избухне" по темата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... не сме колеги ... :))) ... дори бегла представа нямаш с какво се занимавам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 1 година
До: zelka007 често я унижавам тая магистрална труженичка и за това ме помни... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още