IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: Членството на Финландия в НАТО носи риск от ексалация на конфликта в Украйна

Малко по-късно днес страната ще стане официално член на военния алианс

15:27 | 04.04.23 г. 19
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Кремъл обяви във вторник, че Русия ще бъде принудена да предприеме „контрамерки“ на присъединяването на Финландия към НАТО, след като министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ходът повишава перспективата конфликтът в Украйна да ескалира още повече, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разширяването на НАТО – отдавна критикувано от Москва – е „посегателство срещу нашата сигурност и националните интереси на Русия“ и че Москва ще следи внимателно за разполагане на военни на НАТО във Финландия.

Русия и Финландия споделят 1300 км граница, а Москва вече каза, че ще подсили военните си подразделения, разположени на запад и северозапад.

Финландия трябва официално да стане част от военния алианс в 15:30 ч. българско време днес.

Шойгу каза на среща с руски военни ръководители, че присъединяването на Финландия „създава рискове от значително разширяване на конфликта“ в Украйна, показва протокол, публикуван от министерство на отбраната.

Той обаче е посочил, че това няма да засегне резултата от наричаната от Русия „специална военна операция“ в Украйна.

Според Русия една от причините, поради които изпрати въоръжените си сили в Украйна през февруари 2022 г., бе да спре заплахата от това, което определя като западни планове Украйна да се използва като платформа за заплаха срещу Русия.

Тя твърди, че сега води „хибридна война“ срещу НАТО и Запада, който подкрепя Украйна с оръжия и финансова помощ за няколко милиарда долара.

Шойгу е заявил, че в отговор Русия предприема практически стъпки, за да подсили потенциала си за ядрен удар от своя близък съюзник Беларус.

По думите му някои беларуски военни самолети вече са способни да пренасят ядрени бойни глави и Русия е изпратила ракетни системи Iskander – които могат да пренасят конвенционални или ядрени ракети, в Беларус.

Президентът Владимир Путин каза миналия месец, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Русия използва Беларус като стартова площадка за инвазията си миналата година, а в Киев и на Запад остават страховете, че държавата може да бъде въвлечена в конфликта от Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 18 rate down comment 19
evlogi
преди 1 година
Идва смяна на извънземна наблюдателна тайна станция на земята.Новият влиза при старият дежурен и му вика,кво ставаа,кво ново по Земята? Ми кво ,кво Русия воюва с НАТО.И как върви? Ми как, загубите им към момента са хиляда танка, сто хиляди войници, еди колко си друга техника, едни колко си самолета...Ами НАТО? А, те НАТО още не са дошли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 19 rate down comment 20
baybay11
преди 1 година
Евгений Пригожин се похвали, но тази сграда (на местната администрацията) отдавна беше унищожена и просто не съществува, обяви по повод на превземането говорителят на Източната група войски полковник Серхий Черевати. Още в същия ден, когато Вагнер съобщи за успеха, Черевати коментира грубо, че не знае на каква тоалетна се е качил някъде Пригожин, но това със сигурност не е сградата на кметството в центъра на града.;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 20
baybay11
преди 1 година
Виртуално превземане на Бахмут. Сградата, където ''Вагнер'', уж развяли руското знаме, не съществува Евгений Пригожин е отчел дигитална победа и виртуално превземане на Бахмут, след като нощен видеозапис с инфрачервена камера го показа да размотава знамето на Русия и да обяснява, че бойците на Вагнер ще го развеят над сградата на местната администрация в Бахмут за доказателство за юридическото превземане на града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Хаха, на кой изобщо вече му пука какво са изгpyxтели от пPaccия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 21
zelka007
преди 1 година
До: SporqZaKef... аз се чудя как досега са спали рашибозуците и не са се сетили да си продават петролът , желязната руда и дървеният материал на половин цена на индийците и китайците . също така , доста далновидно и продуктивно ми се вижда , след като си гръмнаха тръбите , да си горят газчицата на Портовая . не по-назад стои въпросът с вноса на иранските аутомобили , добър маркетингов ход , за да им тръгнат масквичите , тъй , алгохолиците да направят разница : государственая и иранска кола :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: SporqZaKef моля, но съм скептичен към успеха си! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 12
SporqZaKef
преди 1 година
До: khaoОк, прав си. Сори. Мерси, ме ми отвори очите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: SporqZaKef ама най вече е латинска америка... дето всеки има роднина емигрант у сащ и праща долари... точно там всички са на рубли и юани! Или па Азия, дето ако не е САЩ , Китай да ги е превзел всичките до сега! ... но да ние сме залепените, а не ти дето имаш кафяво по носа от навеждане за руска любов! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 21
khao
преди 1 година
До: zelka007 то и що поредния дето се обижда на копейка и твърди че не защитава Късия убиец, пише само под статии за Русия и активно го защитава с класическите им опорки!!! Изрожденци, сър! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 24
SporqZaKef
преди 1 година
До: zelka007Проссстия тр0ллл си е простттт. До толкова сме се заслепили от хейт по Русия, че изобщо не гледаме какво става в Азия, Африка и най-вече латинска Америка. И след като Русия, може и да не погледне повече на Запад в следващите един-два века а се обърне към пазар с близо 4 милярда души, абсолютно нищо не спира границата на южната ни съседка да стигне Стара планина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още