IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доброто и лошото ченге: Какво искат Макрон и Фон дер Лайен от Китай

Президентът на Франция пристига в Китай с голяма икономическа делегация, а председателят на ЕК - с неприятни послания 

14:05 | 05.04.23 г. 25
Автор - снимка
Създател
Фон дер Лайен (вляво) и Макрон. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Фон дер Лайен (вляво) и Макрон. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Когато в Пекин се стъмни, често се виждат хора, които притичват пред малки огньове по тротоарите. Те горят така наречените „смъртни пари", направени от цветна хартия и тамян, за да почетат своите предци. Държавното ръководство всъщност би искало да премахне подобни обичаи. Твърди, че те са изостанали и не се вписват в социалистическата модернизация, към която се стреми страната.

Още повече, че режимът иска да развива партньорството със Запада, което е довело Китай далеч по пътя му към превръщането му в истинска индустриална държава. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон се очакват в Китай точно в деня за отдаване на почит към мъртвите. Те ще пристигнат в сряда, а в четвъртък на дневен ред е съвместна среща с държавния глава и партиен лидер Си Дзинпин. Заради напрегнатите отношения със САЩ Китай се опитва да подобри отношенията си с европейските държави. 

Ще склонят ли европейците на това? Неслучайно пътуването се следи много внимателно и във Вашингтон. Интересно е, че за Китай пътуват Фон дер Лайен и Макрон - двама високопоставени европейски политици, които неведнъж са поставяли различни акценти в политиката спрямо Китай. Експертите по преговорите говорят за тактиката „доброто ченге, лошото ченге". Макрон е „доброто ченге", а Фон дер Лайен - "лошото ченге". Това разпределение на ролите може да се окаже умен ход - или да завърши с конфуз, пише в свой анализ германският всекидневник Handelsblatt. 

Едно е ясно: китайското правителство би предпочело да се върне към обичайната си работа възможно най-бързо и се позовава на прагматичното икономическо сътрудничество от миналото. Китай е готов да работи с ЕС, „за да предотврати разединението и да насърчи глобалния просперитет", написа в Twitter Уан Лутун, генерален директор по европейските въпроси в Министерството на външните работи.

Китайското ръководство говори за „взаимна изгода и печеливши ситуации". Това означава и инвестиции и трансфер на технологии към Китай без политически съображения.

Фон дер Лайен на страната на САЩ

Но времената се промениха. При управлението на Си Дзинпин Народната република стана по-рестриктивна, националистическа и идеологическа. Държавното ръководство все повече утвърждава влиянието си извън границите на Народната република. Пекин умишлено използва икономическите зависимости като средство за оказване на натиск или наказване на държави като Австралия или Литва. 

Китай е готов да работи с ЕС, за да предотврати разединението и да насърчи глобалния просперитет.
Уан Лутун
генерален директор по европейските въпроси в Министерството на външните работи на Китай

Много западни правителства наблюдават със загриженост военните заплашителни жестове към Тайван и партньорството на Китай с Русия, подновено наскоро по време на държавното посещение на Си в Москва в средата на март.

„Променящата се политика" на Китай може да наложи „да разработим нови инструменти за отбрана за някои критични сектори", предупреди миналата седмица Урсула фон дер Лайен в програмна реч за Китай. Тя заяви, че ЕС трябва да попречи капиталите и ноу-хауто на европейските компании да спомагат за „подобряване на военния и разузнавателния капацитет на тези, които са и системни конкуренти".

С това Фон дер Лайен даде ясно да се разбере каква роля вижда за себе си в Пекин: ролята на наставник. Тя е убедена, че ЕС може да утвърди позициите си само ако координира действията си със САЩ.

Германката вижда глобален системен конфликт между автокрации и демокрации. Дори и интересите на американците и европейците да не са идентични, за Фон дер Лайен е ясно, че ако възникне конфликт, ЕС ще застане на страната на САЩ - точно както САЩ застават на страната на Европа във войната в Украйна.

Тази стратегическа ориентация е точно това, което Китай иска да предотврати. Китайският посланик в ЕС Фу Кон изрази „разочарование" от речта на Фон дер Лайен. Относително сдържаната реакция обаче още веднъж показва колко важно е сътрудничеството с европейските държави за Пекин.

Макрон пътува до Китай с голяма бизнес делегация

В интервю за китайския държавен телевизионен оператор CGTN Фу дори предположи, че критичните тонове в речта на Фон дер Лайен всъщност не отразяват собствените ѝ убеждения. По-скоро речта показвала „дълбоко вкоренената амбивалентност" на Фон дер Лайен към Китай.

Всъщност изявленията на ръководителя на ЕК предлагат възможности за сътрудничество с Китай. Тя подчерта, че голяма част от търговията между ЕС и Китай все още е "взаимноизгодна".

От гледна точка на китайското ръководство посещението на Макрон е още по-важно за сътрудничеството с Европа. Френският президент не вярва, че е възможно политическо партньорство с Китай. Но в същото време неговото правителство се опитва да се дистанцира от Америка.

Франция вижда Европа като свой оформящ фактор в един многополюсен свят, тя иска баланс на силите между Вашингтон, Брюксел и Пекин - и по този начин поне предлага допирна точка на дипломатическите усилия на Китай.

Докато Фон дер Лайен иска да ограничи европейските инвестиции в Китай, Макрон пътува с голяма бизнес делегация: 50 топ мениджъри го придружават, за да подпишат изгодни договори. Сред тях са ръководителите на Airbus, Alstom и EDF. Още по-ясно от канцлера на Германия Олаф Шолц, който взе със себе си необичайно малка бизнес делегация по време на спорното си пътуване до Китай миналата година, Макрон изпраща сигнал, който Пекин иска да види: Business as usual, в буквалния смисъл.

„В този контекст Европейският съюз трябва да намери собствената си позиция и да защити интересите си", заяви съветник на Макрон. Френският президент вижда себе си като емисар на Европа - и затова е поканил и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да го придружи по време на част от пътуването.

В Брюксел е важно Фон дер Лайен да не бъде възприемана като придатък на Макрон. И двамата ще се стремят да демонстрират единство - нищо не би навредило на Европа повече от спор за стратегията спрямо Китай – при това на откритата сцена. 

Фон дер Лайен и Макрон „понякога изглеждат различно, когато става въпрос за Китай", обяснява Мико Хуотари, директор на базирания в Берлин мозъчен тръст за Китай Merics. „Но в основата си техните анализи и това, което искат да постигнат, са сходни". Примери за това, казва той, са подходите им към индустриалната политика, честната конкуренция и технологичната интеграция с Китай. През март Си Дзинпин бе преизбран за президент. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg През март Си Дзинпин бе преизбран за президент. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В търговските отношения Макрон възнамерява да настоява за по-добър пазарен достъп за европейските компании, особено при възлагането на обществени поръчки в Китай. В ЕС обаче пък Франция се застъпва за коригиране на правилата за обществените поръчки, което би облагодетелствало европейските дружества. 

Париж има предвид „намаляване на стратегическите зависимости на ЕС". Много преди Германия да обмисли сериозно забраната на китайския технологичен шампион Huawei за участие в 5G мрежата, Франция вече беше ефективно забрани латехнологиите на китайската компания. Фон дер Лайен споделя този подход.

 


Така че в политиката за Китай между Париж и Брюксел има допирни точки. Дали те могат да бъдат съгласувани и в единна позиция, ще стане ясно през следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка Пинко беше разкрит като тъъпанар много месеци преди началото на войната.... :) Той е от заслужилите майстори на копейката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: pinoccio... аве нефелен , вие нормален к.екс с жени не правите ли ?! тука три изрожденски пoмияра всеки ред ви е неква cekсуалнa девиация ... ?! ... е из мрежата е пълно със сайтове да си споделяте със себеподобни , дръжте се естествено малко . ти специално немаш нормален коментар без да си натякваш дефицитите в общуването ... таман го изчистиха форума от кaтили и пак започнахте с нови сили . иначе претенции за "капацитет" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: pinoccio Ооо, повярвай ми, копейнишкия "капацитет" лъсва от 2 реда текст. Нулеви познания, лозунги тип Костя и глупости. И ти сам си знаеш що за "капацитет" си, ама айде :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 5
pinoccio
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаМалоуме, едва ли знаеш какво е "капацитет" и какво лъсва насреща ти в мрака зад уличната лампа, когато си отвориш устата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: pinoccio Копейниче жалко, ако бях с твоя умствен "капацитет" само бих си мълчал. Като си отвориш усттата и лъсва на момента :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 4
pinoccio
преди 1 година
Малоумолигофрените са нацвъкали всичко тук. Не ми остава нищо друго, освен да си сваля ципа и да ги кача на далекопровода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 17
khao
преди 1 година
До: zelka007 ... и в москва не е бил! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... нито в Париж нито в Лондон си ходил ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: andy ... смешен , миналата година докато все още шuбаняците от кремля имаха достъп до пазара на ЕС продаваха на 1100-1300 евра за илядо кубика . в момента нефелен LNG + норвежки , е около 450-500 евра за илядо кубика . та таз опорка за ефффтините рассийски степни изпарения , си я записваш на лист кадастрон , навиваш на руло и питай ratten къде , той знае ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007Последно бях точно в Париж преди около 2 месеца. Така че не ми казвай къде какво е. Върви първо ти да видиш как по скъпарските Френски улици мирише на Hеrърска урина. Преди 2 седмици се върнах от Лондон и там смърди ужасно. Даже имам снимки на телефона си с мuзерuu по някои от централните им пешеходни зони. Ама тя Евроатлантическата Демокрация го позволява това и за това знам, че ти нямаш проблем с мuзерuята, защото самият ти си такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още