IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еманюел Макрон ще опита да очарова Си Дзинпин, след като не успя да пробие при Путин

Френският президент часове наред се опитваше да накара руския си колега да се откаже от войната в Украйна

13:30 | 03.04.23 г. 5
Си Дзинпин и Еманюел Макрон през 2019 г. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Си Дзинпин и Еманюел Макрон през 2019 г. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

На 4 април френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Пекин, а основната му задача ще бъде да убеди китайския лидер Си Дзинпин да се отдръпне от Москва, пише в коментар Politico. Изданието припомня, че френският държавен глава ще бъде придружен от председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, подчертавайки европейското единство в позициите. Самият Макрон беше категоричен, че няма мандат от Брюксел за разговорите, но позициите ще бъдат съгласувани.

Работата на двамата никак няма да бъде лесна, отчитат анализаторите. През март Си Дзинпин направи двудневна визита в Москва и демонстрира своите добри отношения с руския си колега Владимир Путин. Руският президент, от своя страна, даде висока оценка на мирния план на Пекин за Украйна, който беше като цяло критикуван в ЕС и Запада.

Сега Еманюел Макрон ще опита да се вклини между двамата още повече, макар че имиджът му все още е леко опетнен след безкрайните разговори, които водеше с президента Путин и които не доведоха до нищо.

Независимата позиция на Китай по отношение на Украйна на този етап подкрепя действията на Русия. Страната обаче може съществено да измени хода на войната, каквато и позиция да заеме в следващите месеци, коментират френски съветници на Макрон пред Bloomberg. Френският президент няма никакви илюзии, че ще може да убеди Си да се откаже от връзките си с Русия и да подкрепи Украйна - целта му е да опита да накара китайския лидер поне да разговаря с украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски отдавна настоява за разговор със Си Дзинпин. В интервю за АР преди няколко дни той призна, че преди войната е имал добри контакти с китайския си колега, но след началото на руската военна офанзива в Украйна двамата не са разговаряли и отправи покана към Си за посещение в Киев. В Пекин обясняват, че на различни нива връзките между двете страни не са прекъснати и добрите отношения са налице. Очакванията бяха, че след като посети Москва, китайският лидер ще говори и със Зеленски, но официални съобщения за такива разговори няма. 

Другата изключително важна задача на Макрон е да убеди Китай да не предоставя оръжия за Русия. Самият той коментира, че ще настоява Си да използва влиянието си върху Путин по отношение на използването на ядрено оръжие.

Китай се опитва да се позиционира като неутрална страна във военния конфликт между Русия и Украйна. Пекин обаче остава един от основните купувачи на евтините енергоресурси от Русия. Си Дзинпин избра Москва за първото си посещение, след като беше преизбран за трети път за президент на Китай и след години на изолация заради коронавируса.

Politico отбелязва, че Макрон ще има рядката възможност да посети заедно със Си Джинпин Гуанджоу - центъра на провинцията, в който бащата на китайския президент е бил губернатор, което се определя като доста личен щрих в тази визита. Според изданието двамата ще могат да разговарят в продължение на от 6 до 8 часа по време на посещението си и надеждите са, че през това време той ще успее да очарова китайския лидер.

Едно от основните му оръжия вероятно ще бъдат плановете на Путин да разположи ядрено оръжие в Беларус, които са в противоречие с мирния план на Пекин за Украйна.

Преди Макрон Китай посети германския канцлер Олаф Шолц, който успя да накара Си Дзинпин да изрази позиция срещу ядрените заплахи. 

В Елисейския дворец са категорични, че Франция няма намерение да се откаже от Китай на фона на сблъсъците на САЩ с Пекин в широк кръг от сфери - от търговията и технологиите до Южнокитайско море.  

Във Вашингтон не очакват някакъв пробив от визитата на Макрон и Урсула фон дер Лайен в Китай, споделят източници от Белия дом пред Politico. Причината според тях е именно провалът на френския президент в комуникацията му с Владимир Путин в първите месеци от войната в Украйна. В САЩ също така внимателно ще следят за позициите на Франция в момент, в който отношенията с Китай са така обтегнати.

Неочаквана тежест за Макрон могат да се окажат и позиции, изразени от Урсула фон дер Лайен през миналата седмица. Тя призова ЕС да намалят риска от нова зависимост - този път от Китай и намекна, че ЕС може да се откаже от подписването на търговска сделка с Китай, за която се работи от 2020 година насам. Посланикът на Китай в ЕС Фу Цун вече реагира с разочарование на това изказване.

"Тази реч съдържаше много погрешно представяне и погрешно тълкуване на китайските политики и китайските позиции", каза Фу пред държавната телевизия CGTN.

Европейските лидери трябва да обърнат внимание и на спазването на човешките права в Китай, свободата на словото и все по-авторитарния се режим в Пекин, което също може да не се приеме добре от китайските власти, казват още анализатори пред Politico.

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС. По данни на Евростат през 2021 година отношенията между двете страни се изчисляват на 795 млрд. евро. Китай изнася голяма част от своите стоки към общността, а европейските компании опитват да пробият на китайския пазар, изнасяйки своите автомобили, фармацевтични продукти и други машини.

Във френската делегация в Китай са включени представители на множество компании, сред които Electricite de France SA, производителя на влакове Alstom, Airbus и комуналната компания Veolia. Bloomberg припомня, че при последната среща на Еманюел Макрон със Си - през 2019 година в Париж, беше подписан договор за 30 млрд. евро за Airbus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 4
Бит кой H
преди 1 година
Лаен придружава Макрон за да е сигурна, че няма да връчи на Си заявление за членство на Франция в BRICS. Веднъж го изпусна от поглед и се появи договор за доставка на компресиран газ, със заплащане в юани :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Скимтите ли, копейки? :)) А такаа, с още повече пяна по зypлите ви искам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
И двете мъсстии са на синджир на Сорос при Байдън. Какво могат да предложат на Китай, което САЩ не могат? И какво могат да направят, с което в САЩ не са съгласни? Ще кажат това, което Макрон каза и на Путин - предайте се, или война на всички фронтове. А САЩ вече са във война с Китай - за сега само икономическа. Ще ги приемат зарадипротокола и китайската куртоазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 10
aldy
преди 1 година
Френският президент часове наред се опитваше да накара руския си колега да се откаже от войната в Украйна === РФ защитава ДНР и ЛНР от нацистката напаст. Урките бяха приготвили 160 хилядна армия, която трябваше да помете "сепаратистите" и да превземе Крим. Путин ги изпревари с дни и сега военните действия не са на територията на РФ. Макарон явно иска да поправи тази "грешка". И очаква Путин да е по-глупав, отколкото изглежда. Няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
aldy
преди 1 година
И с какво ще го съблазнява? Си не си пада по такива типове, които сменят мнението си и ориентацията си като чорапи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още